Annonce
Odense

Politisk ballade om job-løfter får borgmester til at afbryde ferie: - Venstre ved udmærket, hvordan tingene forholder sig

Byg til Vækst har siden 2014 arbejdet med at få ledige ind i byggebranchen. Det arbejde kalder Venstre en kæmpe fiasko, mens borgmester Peter Rahbæk Juel (S) betegner projektet som sundt og solidt. Billedet her er fra arbejdet med at omdanne Vollsmose, hvor Byg til Vækst også er repræsenteret. Foto: Michael Bager
Venstre angriber borgmester Peter Rahbæk Juel (S) for at have brugt "mange penge på at skabe få job" i projektet Byg til Vækst. Derfor vil V nu have projektet undersøgt. Borgmesteren mener, kritikken er et udtryk for en "destabiliseret realitetssans."

Odense:  Med mindre end fire måneder til kommunalvalget går Venstre ud med en hård kritik af borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og projektet "Byg til Vækst".

Det er et projekt, som blev lanceret i 2012 og fra 2014 fik deltagelse af alle ti fynske kommuner. Det har til opgave at udnytte de mange nybyggerier specielt i Odense til at få flere ledige i arbejde.

I begyndelsen handlede det om de mange faglærte ledige, der var på det tidspunkt - i nogle brancher lå arbejdsløsheden omkring 20 procent. Og at bruge det kommende byggeboom til at få flere ind i byggebranchen, hvor efterspørgslen på arbejdskraft ville vokse.

Annonce

I den forbindelse skulle man forsøge at få fat i nogle af de langtidsledige, der ellers var langt fra arbejdsmarkedet og få dem gjort interesseret via en såkaldt snuse-praktik.

På forsiden af Fyens Stiftstidende i juni 2013 blev daværende rådmand Peter Rahbæk Juel citeret for at sige, at "... med den byggevolumen, vi får i Odense, kan 5000 ledige sagtens blive en del af Byg til Vækst, og det er måske endda lavt sat."


I 2013 forventede man jo, at det hele vil eksplodere. At der ville komme mange nye job ved byggerierne af letbanen og det nye OUH. Men der er jo ikke kommet noget ud af det. Derfor vil vi have en redegørelse.

Claus Houden, byrådsmedlem Venstre


Den udtalelse forsøger Venstre nu her otte år senere at klynge borgmesteren op på. For de nyeste tal for projektet viser, at Byg til Vækst har haft 703 ledige i praktik i byggebranchen, og af dem er 380 blevet selvforsørgende.

- En kæmpe fiasko, kalder Venstres Claus Houden det tal.

Venstre vil derfor på næste byrådsmøde fremlægge en initiativretssag for at få lavet en redegørelse. Målet er at finde ud af, "hvorfor det er gået så galt", som han siger. Og så lukke projektet, fordi det ikke virker.

- I 2013 forventede man jo, at det hele vil eksplodere. At der ville komme mange nye job ved byggerierne af letbanen og det nye OUH. Men der er jo ikke kommet noget ud af det. Derfor vil vi have en redegørelse. Borgmesteren må komme ud af busken og forklare sig i forhold til de urealistisk høje forventninger, han stillede i udsigt , siger Claus Houden.

Skab blivende jobs

Byg til Vækst finansieres af de ti medlemskommuner, der tilsammen indbetaler omkring 2,3 mio. kroner årligt. De penge kunne imidlertid bruges meget bedre til andre ting, mener Claus Houden:

- Der er brugt rigtig mange penge på at skabe meget få job, som man ikke en gang har statistik på, hvorvidt de også har ført til varige job, siger han.

Claus Houden (V): - i 2013 forventede man, at der vil komme mange nye job ved byggerierne af letbanen og det nye OUH. Men det er ikke sket. Derfor vil vi have en redegørelse for, hvorfor det er gået så galt. Foto: Frederik Nordhagen

Også den konservative Tommy Hummelmose går ind for at lukke projektet. Han mener, der i stedet skal øget fokus på at skabe flere blivende job i kommunen.

Her kunne penge fra Byg til Vækst bruges på at opgradere servicen til erhvervsvirksomhederne, så de fremover "får en sublim betjening i stort set alle led i deres henvendelser til kommunen", som han siger. Eller ved at udbygge studievejledning i 9. klasse, så flere vælger at læse på en teknisk linje eller på erhvervsskoler.

Annonce

Borgmester afviser

Borgmester Peter Rahbæk Juel, der ellers er på sommerferie, valgte efterfølgende at kommentere på kritikken.

- Præmissen for kritikken holder simpelthen ikke, og den gjorde den heller ikke ved kommunalvalget for fire år siden, da Venstre forsøgte sig sidst, siger han.

- Der er stor forskel på, hvad der er af jobs i et byggeboom, og hvad der er et måltal for Byg til Vækst. Og det har aldrig været et måltal for Byg til Vækst, at projektet skulle få 5000 i job. Men et byggeboom giver efterspørgsel på arbejdskraft, og i den forbindelse giver det god mening at arbejde med dem på kanten af arbejdsmarkedet, som man gør i Byg til Vækst.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S): - Der er fuld åbenhed om alle de her ting. I bedste fald må Venstres kritik være udtryk for en destabiliseret realitetssans. Men sådan kan det godt gå med realiteten i et valgår - den kan godt være lidt ustabil. Foto: Michael Bager

- Det er i øvrigt den akkurat samme model, vi lige nu bruger til at forsøge at få flere ledige til at blive velfærdsmedarbejdere, siger han.

Annonce

Forstyrret realitetssans

Peter Rahbæk Juel mener, at Claus Houdens kritik er "en kende desperat":

- Byg til Vækst er et sundt og solidt projekt, der har skabt jobs og muligheder i byggebranchen til rigtig mange, som ellers ikke ville have sat deres ben her. Projektet er ejet af de fynske kommuner, som hvert år får aflagt en fyldig og detaljeret beretning - både med resultater og mål for den kommende tids arbejde. Det er vedtaget enstemmigt af alle fynske borgmestre, også dem fra Venstre, siger borgmesteren.

- Der er fuld åbenhed om alle de her ting. I bedste fald må Venstres kritik være udtryk for en destabiliseret realitetssans. Men sådan kan det godt gå med realiteten i et valgår - den kan godt være lidt ustabil, siger Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Flere i arbejde

I 3F Bygningsarbejderne Fyn har formand Torben Knudsen også svært ved at genkende kritikken. Han sidder også som formand for Byg til Vækst.

- Det har aldrig nogensinde været på tale, at Byg til Vækst skulle skaffe 5000 arbejdspladser. Hvis vi havde lovet det,  havde kommunerne lukket projektet for mange år siden, siger han.

Torben Knudsen peger på, at de etablerede virksomheder til gengæld har fået flere ansatte. Ligesom ledigheden i dag er droppet fra tocifrede satser til at ligge på mellem 1 og 1,5 procent hos 3F Bygningsarbejderne Fyn.

I hele Danmark er der kommet næsten 44.000 flere i job i bygge- og anlægsbranchen fra første kvartal 2013 til samme perioder i år.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce