Annonce
Odense

Politisk aftale endelig på plads i Odense: Venstre helt ude i kulden, og Enhedslisten får magt, men springer fra endnu en aftale

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og Søren Windell (K) præsenterer den nye konstitueringsaftale på Odense Rådhus. I baggrunden er det Tommy Hummelmose (K) , som bliver sundhedsrådmand, og Tim Vermund (S), ny klima- og miljørådmand. Foto: Jon Bøge Gehlert
Et stort flertal af partierne i byrådet har indgået en konstitueringsaftale med borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i spidsen. Enhedslisten støtter aftalen, mens Venstre er helt ude og forlod rådhuset før alle andre.

Odense: Peter Rahbæk Juel (S) fortsætter som borgmester, Enhedslisten går ud af sin aftale med Venstre og får plads i Økonomiudvalget - og Venstre står helt isoleret.

Det står klart med en ny konstitueringsaftale, som en stribe partier har præsenteret på Odense Rådhus kort før midnat. Bag aftalen står Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre og Nye Borgerlige.

- Det har været nogle meget begivenhedsrige dage siden valget, men den uro, der har været, har ikke ændret noget, siger Peter Rahbæk Juel på et pressemøde på rådhuset.

Annonce

- Det, der gør mig allergladest lige nu, er, at vi kan sige til odenseanerne, at uroen er slut. Nu er der lavet en aftale, der giver sikkerhed for, hvad der skal ske i Odense.

Som det absolut eneste parti står Venstre helt uden for aftalen. Omkring klokken 22.30 forlod Venstre rådhuset ad bagveje, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra partiets rådmand Christoffer Lilleholt.

Vi kan sige til odenseanerne, at uroen er slut. Nu er der lavet en aftale.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S)

Et større magtfuldt udvalg

Et hovedelement i den nye konstitueringsaftale er, at det magtfulde Økonomiudvalg udvides fra de nuværende fem medlemmer til hele ni medlemmer. Selv om Enhedslisten ikke får en rådmandspost, får de en plads i udvalget, som partiet har ønsket, og Venstre får en ekstra plads til et menigt byrådsmedlem. 

Medlemmerne af Økonomiudvalget bliver:

 • Peter Rahbæk Juel (S), formand
 • Tim Vermund (S)
 • Søren Windell (K)
 • Tommy Hummelmose (K)
 • Christoffer Lilleholt (V)
 • Brian Dybro (SF)
 • Susanne Crawley (R)
 • Reza Javid (EL)
 • Venstre-medlem

Enhedslisten afviser aftalebrud

Venstre havde ellers i søndags indgået en såkaldt teknisk konstitueringsaftale med Enhedslisten, der betød, at Enhedslisten ville få ret til en rådmandspost, mens Venstre ville kunne vælge en mere attraktiv rådmandspost.

Begge dele var muligt, fordi Enhedslisten sprang fra den aftale, som et bredt flertal indgik efter valget, og fordi politikerne efter valget besluttede at udvide kommunen med både en Klima- og Miljøforvaltning og en Sundhedsforvaltning.

Reza Javid (EL) afviser, at Enhedslisten endnu en gang har brudt en aftale ved at parkere Venstre på perronen. I stedet har Enhedslisten stillet sig alene og får adgang til Økonomiudvalget. Foto: Jon Bøge Gehlert

Enhedslisten støtter den nye konstitueringsaftale og står ikke længere skulder ved skulder med Venstre, men Reza Javid, partiets politiske ordfører, afviser at være sprunget fra endnu en aftale.

- Vi har ikke brudt aftalen, men vi har brugt en mulighed i aftaleteksten og har nu konstitueret med os selv.

- Vi undgår at stå sammen med Nye Borgerlige i en aftale, for det vil vi ikke, og vi opnår det, vi søgte efter - nemlig politisk indflydelse. Det får vi ved at komme i Økonomiudvalget, siger Reza Javid på rådhuset.

Ny politisk aftale i Odense

Tirsdag aften kort før midnat blev Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre og Nye Borgerlige enige om en konstitueringsaftale. Enhedslisten støtter aftalen, mens Venstre står helt udenfor.

Aftalen fordeler de vigtigste poster i det nye byråd således:

 • Borgmester: Peter Rahbæk Juel (S)
 • 1. viceborgmester: Andreas Møller (NB)
 • By- og kulturrådmand: Søren Windell (K)
 • Børn- og ungerådmand: Susanne Crawley (R)
 • Beskæftigelses- og socialrådmand: Christoffer Lilleholt (V)
 • Ældre- og handicaprådmand: Brian Dybro (SF)
 • Klima- og miljørådmand: Tim Vermund (S)
 • Sundhedsrådmand: Tommy Hummelmose (K)

Efter valget for en uge siden havde partierne indgået en konstitueringsaftale, men den sprang Enhedslisten fra søndag. Siden da har politikerne forsøgt at nå frem til en ny aftale i regulære maratonforhandlinger. Forhandlinger, som flere politikere har betegnet som et cirkus.

Odense er den absolut sidste kommune i landet, som indgår en konstitueringsaftale. Aftalen skal formelt vedtages på et byrådsmøde 15. december.

Med den nye konstitueringsaftale ligger det fast, at det nuværende antal rådmænd - foruden borgmesteren - udvides fra fire til seks, så både Tommy Hummelmose (K) og Tim Vermund (S) bliver rådmænd (se faktaboks) - præcis som det var tilfældet i aftalen lige efter valget.

Derudover får Nye Borgerliges Andreas Møller pladsen som 1. viceborgmester, hvilket udløser 112.000 kroner årligt oven i byrådslønnen på 207.000 kroner.

Annonce

Oppositionen lever

Selv om Det Konservative Folkeparti med aftalen peger på en rød borgmester, så afviser rådmand Søren Windell, at den borgerlige opposition er væk.

- Vi er jo ikke gået i regering sammen, men har lavet en bred konstituering. Vi har afsøgt alle muligheder for en borgerlig borgmester, men det var ikke muligt. Derfor har vi søgt indflydelse ved at sikre, at borgmesterens flertal ikke baserer sig på den yderste venstrefløj. Valgresultatet viser, at byen går i en mere borgerlig retning, og der er stadig en opposition, understreger han.

Og forholdet til Venstre er der trods konstitueringens splittelse også fortsat et håb for, mener Windell.

- Forholdet når ikke de højeste varmegrader lige nu, men sådan er det nogle gange, når man har været i familie i 100 år. Så kan der komme kurrer på tråden. Men det ændrer ikke på, at vi hænger uløseligt sammen, konstaterer han.

Annonce

Ingen grund til at pive

Hos SF ser Brian Dybro, der efter nytår bliver ældre- og handicaprådmand, frem til at komme videre fra dagene med næsten endeløse forhandlinger.

- Jeg er glad for, at vi – igen – har en aftale. Det har været et uskønt forløb, og det har været pinligt. Den nye aftale skal holde, og det er jeg helt overbevist om, at den gør. For vi har diskuteret til hudløshed og forhandlet længe, siger han og tilføjer:

- Når jeg har lavet en aftale, så holder jeg den – uanset om den er mundtlig eller skrevet under. Da jeg i søndags fik at vide, at Enhedslisten var sprunget fra aftalen, var jeg vred og skuffet, men nu har vi fået klinket skårene og er kommet videre. Man kan ikke gå rundt og pive og surmule, for så skygger det for det arbejde, vi er valgt til.

Også Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre glæder sig over, at forhandlingerne er landet. Og ikke mindst at hun stadig står med posten som børn- og ungerådmand.

- Det har været nogle rigtig hårde dage ovenpå en i forvejen udmattende valgkamp, siger hun, der ikke tøver med at tage en del af æren for at få Enhedslisten i hvert fald delvist med om bord igen.

- Jeg har givet et væsentligt bidrag til, at det er lykkedes. Jeg er en god forhandler og formidler og kan hente folk ind i et rum, de ikke troede, de ville ind i, fremhæver hun.

Konstitueringen skal endeligt vedtages i byrådssalen 15. december.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Den triste nyhed er nået vidt omkring: Det internationale fodboldforbud FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Middelfart For abonnenter

Modstand mod foreslået fjernelse af skorsten: Kan en helt tredje løsning komme i spil?

Annonce