Annonce
Fyn

Politimand på anklagebænken: Kørte over for rødt uden blink eller sirene

En 39-årig politibetjent er tiltalt for at køre over for rødt i to kryds, uden at benytte sig af nogen form for udrykning. Arkivfoto: Michael Bager
En politimand er tiltalt for at køre over for rødt i flere kryds i Odense centrum uden udrykning i januar sidste år. Står det til anklageren, skal betjenten idømmes en bøde på 1.000 kroner for episoden.

En biljagt på bare 300 meter har medført, at en politibetjent fredag formiddag sad på anklagebænken ved Retten i Odense. Den 39-årige politibetjent er tiltalt for at have kørt over for rødt i to kryds uden at bruge hverken blink eller horn.

Den 18. januar 2018 var tiltalte og en anden betjent ude for at hente et vidne i en anden sag, som de skulle transportere fra vedkommendes bopæl til politistationen. Da den civile patruljevogn holder på Ejlskovsgade og vil dreje til højre af Thomas B. Thriges Gade, bliver de overhalet af en Mazda, som kører over for rødt i krydset.

Ifølge den tiltalte betjents forklaring påbegynder patruljen en eftersættelse af Mazdaen og kører derfor også over for rødt. Tiltalte kører videre mod krydset ved Dannebrosgade, hvor patruljen passerer krydset, selv om der er rødt. Da patruljen når frem til krydset ved Skibhusvej, er en cyklist på vej over vejen, da vedkommende har fået grønt. Tiltalte dytter for at gøre opmærksom på, at de er til stede i krydset og både cyklist og den civile patruljebil standser, inden betjenten kan køre udenom cyklisten og forsætte videre til krydset ved Skibhusvej og Bredstensgade.

Ifølge tiltalte, den anden betjent på passagersædet og vidnet, der sad på bagsædet, var cyklisten ikke på noget tidspunkt tæt på at blive ramt af patruljevognen. Det var dog en anden opfattelse, som den kvindelige cyklist sad med, da hun vidnede i retten fredag.

- Jeg troede, at det var bøller, der kørte meget voldsomt. Derfor fortsatte jeg med at køre. Da både bilen og jeg er standset, kører bilen meget hurtigt udenom mig. Og idet de drejer, rammer bilens ene bagdæk mit forhjul, så min cykel vælter, fortalte hun.

Annonce

En kort biljagt

Under biljagten, der varede lige knap et halvt minut, ledte den anden betjent efter det såkaldte syltetøjsglas, som er det blink, civilpatruljen kan montere på bilen, hvis de kører udrykningskørsel. Inden blinket var fundet frem, var Mazdaen standset og biljagten slut.

- Det er et bevidst fravalg, at jeg ikke sætter hornet i gang. Jeg ønskede ikke at stresse føreren i Mazdaen yderligere, sagde tiltalte.

Forsvarer Rasmus Blaabjerg lagde især vægt på, at der var tale om en meget kort distance og varighed, hvor tiltalte var yderst opmærksom på, at han kørte uden udrykning, og derfor også bremsede op i hvert kryds, han passerede for rødt lys. Derudover lagde forsvareren også vægt på, at betjenten er uddannet observatør, hvilket betyder, at han er uddannet til at køre udrykningskørsel uden brug af signaler.

Specialanklager, Christina Ryberg Schou, var enig med forsvareren i, at der var grund til at køre udrykningskørsel på det pågældende tidspunkt. Til gengæld mente anklageren ikke, at tiltalte gjorde opmærksom på, at patruljen var en civil politibil ved at dytte af cyklisten, der var på vej over krydset, men i stedet burde have benyttet sig af enten horn eller blink.

Det var anklagers opfordring til Retten i Odense, at tiltalte bliver idømt en bøde på 1.000 kroner, mens tiltaltes forsvarer mente, at politibetjenten bør frifindes.

Der bliver afsagt dom i sagen på fredag.

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Større overskud hos Aagaard Nielsen

Annonce