Annonce
Odense

Politikerstrid: Forvirring om tal for ledige indvandrere

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense oplyste i første omgang, at 256 indvandrere med ikke-vestlig baggrund ikke havde været i aktivering i 2019. Ved en nærmere gennemgang viser det sig, at tallet ikke kan bruges. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Den konservative Tommy Hummelmose havde fået oplyst et sæt tal fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, men så bad rådmanden om at få præciseret tallene og så ændrede billedet sig markant.
Annonce

En gruppe indvandrere med ikke-vestlig baggrund har i 2019 fået udbetalt kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse i Odense uden at have været aktiveret. Men er tallet 256 eller 78?

Ja, det afhænger tilsyneladende af, hvilket papir fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen man finder sine oplysninger i.

På et spørgsmål fra den konservative Tommy Hummelmose har forvaltningen således oplyst, at 256 af de mest ressourcestærke ledige ikke har fået et tilbud om aktivering i 2019. Men på et senere spørgsmål fra rådmand Brian Dybro (SF) oplyser forvaltningen, at kun 78 personer ikke har fået det nødvendige tilbud.

Spørgsmålet er så, hvordan samme forvaltning kan komme frem til to så forskellige tal?

Annonce

Større antal sorteres fra

Svaret ligger i detaljen.

I svaret til Tommy Hummelmose er tallet et udtryk for, hvor mange som ikke har fået et tilbud om kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse i 2019. Men det giver et misvisende billede, forklarer direktør i forvaltningen, René Junker, da rådmand Brian Dybro beder om et uddybning.

Det skyldes, at indvandrerne først har ret til et tilbud efter et år. Det betyder, at det samlede tal oplyst i det første svar også indeholder personer, som kun har været på kontanthjælp i kortere tid. Når de sorteres fra, bliver gruppen markant mindre.

Derudover tager tallene heller ikke højde for, at forvaltningen har brugt mentor-ordningen som et tilbud til over 100 personer. Og endelig har en mindre gruppe været fritaget for aktivering i en periode, for eksempel på grund af barsel.

Og på den måde kommer det endelige tal ned på 78 personer i stedet for 256.

Den nye beregning bliver vedlagt, når spørgsmålet bliver behandlet i byrådet den 22. januar.

Én ting er de to svar dog enige om - nemlig at 2475 indvandrere med ikke-vestlig baggrund i 2019 har fået udbetalt kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce