Odense: I organisationen Søstre mod vold og kontrol arbejder stifterne og de frivillige hver dag på at bekæmpe negativ social kontrol eksempel i etniske minoritetsmiljøer.
I november fik organisationen en halv million kroner af Odense Kommune blandt andet til at uddanne frivillige og til at rekruttere nye kvinder, der vil deltage i det, organisationen kalder en frihedskamp.
Første uddannelsesforløb bliver i slutningen af marts. Planen er, at organisationens 35 frivillige kvinder skal gennem et kursusforløb, fortæller Kefa Abu Ras, der er en af medstifterne af Søstre mod vold og kontrol.
Kampen mod negativ social kontrol skal kæmpes nedefra og af almindelige mennesker, men den politiske og økonomiske støtte er også yderst vigtig, mener hun.
Kefa Abu Ras og de øvrige medstiftere af organisationen har ambitiøse planer om at udvide arbejdet fra Odense til de andre storbyer i Danmark og med tiden også til resten af verden.
Det kræver økonomi, og derfor glæder Kefa Abu Ras sig over den økonomiske støtte, foreningen allerede har fået lokalt, fra fonde og fra staten.
- Pengene betyder, at vi har råd til at lave kampagner og arbejde professionelt med driften af vores organisation. Vi arbejder med rekruttering, med kampagner og på at blive synlige. Men vi satser også på, at få lovgivningen ændret på forskellige områder. For eksempel mener vi, at imamer kan kunne straffes for deres ulovlige praksis i forbindelse med skilsmisser, siger hun.
Penge fra reserven
Foruden de kommunale kroner er Søstre mod vold og kontrol blevet bevilliget to millioner kroner af den såkaldte SSA reserve, reserven til foranstaltninger på social- sundheds, og arbejdsmarkedsområdet for 2021 til 2024, som er statsmidler. De penge kommer dog først til udmønting i 2022, så indtil da må organisationen klare sig med midler fra Ole Kirk´s Fond og kommunale kroner.
Håbet er med tiden at komme permanent på Finansloven, for der vil være nok at kæmpe for mange år frem, påpeger Kefa Abu Ras.
- Vi kvinder, der stiller os frem i forreste række i den her sag udsættes jævnligt for udskamning, trusler og chikane. Derfor har vi brug for at vide, at vi har politikernes opbakning, at de slår ring om os, og at vi også støttes af vores danske medsøstre.
- Jeg vil gerne rose vores integrationsminister Mattias Tesfaye for at sætte negativ social kontrol på dagsordnen og bakke op. Det håber jeg, han fortsat vil gøre, lyder det fra Kefa Abu Ras.
Kefa Abu Ras, medstifter af Søstre mod vold og kontrol- Vi kvinder, der stiller os frem i forreste række i den her sag udsættes jævnligt for udskamning, trusler og chikane. Derfor har vi brug for at vide, at vi har politikernes opbakning, at de slår ring om os og at vi også støttes af vores danske medsøstre.
Kampagne i uge seks
Lige nu arbejder Søstre mod vold og kontrol med en kampagne om mødom, der skal køre i uge seks, hvor foreningen Sex og Samfund hvert år har kampagner om sex for unge i grundskolen.
Søstre mod vold og kontrols kampagne i uge seks handler blandt andet om de mange udbredte myter og fordomme, der hersker om mødom i etniske minoritetsmiljøer. Også blandt unge.
- Det er så vigtigt med seksualundervisning, og vi hører stadig, at unge bliver fritaget fra den type undervisning i skolen, men det er forkert. Det er så vigtigt, at de unge bliver oplyst og undervist i det emne, så man kan komme myter og misforståelser til livs, siger Kefa Abu Ras.
I oktober var hun med integrationsministeren og andre kvinder, der bekæmper negativ social kontrol på den nu lukkede H. C. Andersen Skolen, hvor hun ved selvsyn kunne konstatere, at myterne lever i bedste velgående.
- Det er utroligt, at det er tilfældet her i 2021. En stor del af vores arbejde består i at oplyse og forebygge. Det er det bedste, vi kan gøre for de unge og deres forældre, siger hun.
Søstre mod vold og kontrol
Søstre mod vold og kontrol er en forening med et mål om at bekæmpe negativ social kontrol. Den er opstået i Odense, men har ambitioner om at blive landsdækkende.
Søstre mod vold og kontrol har allerede hjulpet 55 kvinder.
Foreningens arbejde er frivilligt socialt arbejde. Foreløbig er 35 kvinder med forskellig etnicitet og i alle aldre frivillige i foreningen.
Negativ social kontrol defineres af en ekspertgruppe sådan:
Handlinger, styring, kontrol eller sanktioner, der i væsentlig grad hæmmer eller begrænser den enkeltes livsudfoldelse, adfærd, valg og rettigheder.
Søstre mod vold og kontrol er en nystiftet forening, der bekæmper negativ social kontrol. Den er opstået i Odense, men har ambitioner om at blive landsdækkende.