Annonce
Odense

Politikerne lover at bevare skolerne: Nu skal forstæderne under udviklingslup

I 2010 lagde Lumby alle kræfter i at redde den lokale folkeskole fra en truende lukning. Og for et års tid siden stod lokalsamfundet igen sammen, da en sparekniv ville efterlade skolen kun med indskolingsbørn. I Lumby tager de derfor glade imod byrådet, der nu vil udvikle byens forstæder med udgangspunkt i netop folkeskolerne. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Torsdag begynder byrådet hos Lumby-borgerne i de politiske bestræbelser på at udvikle Odenses forstæder. Der er givet garanti for nul skolelukninger, og folkeskolerne skal være omdrejningspunktet for de lokale aftaler, der i et partnerskab med beboerne skal styrke lokalområderne.
Annonce

Der er skeptiske stemmer, som tvivler på, at det bliver til meget mere end tomme ord.

Men ret mange i Lumby tager fulde af forventning imod den hånd, borgmesteren og byrådet nu rækker ud til Odenses lokalområder.

- Folk er optimistiske. Der er klart en fornemmelse af, at vi har en mulighed for at få indflydelse, og at vi bliver taget alvorligt, siger Lumby-beboer Søren Hansen.

Sammen med et par blandede håndfulde repræsentanter fra Lumbys ældre og unge, erhvervsliv, skole og foreningsliv er han med i det såkaldte partnerskab, der skal drive samarbejdet med Odense Kommune og sikre, at lokalsamfundet står bag indhold og tiltag i en endelig Lumby-aftale.

Det er en aftale, der skal styrke Lumby som forstad og lokalsamfund og ikke mindst sikre, at der træder flere børn ind i klasseværelserne på den lokale folkeskole, der som en af byens små skoler tidligere har været truet af lukning.

I august sidste år leverede borgmester Peter Rahbæk Juel (S) en garanti for, at han ikke - med undtagelse af Vollsmose-omdannelsen - vil lukke nogen skoler. Også selv om en ekspertspækket velfærds-taskforce havde anbefalet at gøre netop det i jagten på flere penge til velfærd.

- Folkeskolerne er rygraden i vores lokalsamfund, og dem skal vi værne om, sagde Rahbæk Juel, og ved efterårets budgetforhandlinger hentede han opbakning til det synspunkt fra forligspartierne, og garantien blev skrevet ind i budgetforliget.

Fire ting du skal vide om byrådets forstads-planer

Under overskriften "Stærke forstæder og lokalsamfund med folkeskolen som omdrejningspunkt" har byrådspartierne bag budgetforliget for i år besluttet følgende:

  1. Forligspartierne ønsker en demokratisk samtale med borgerne i Odenses lokalsamfund for i fællesskab at lægge planer for fremtidens velfærd med udgangspunkt i de lokale udfordringer og ønsker.
  2. Med undtagelse af omdannelsen i Vollsmose lukkes der ikke folkeskoler i Odense de kommende 10 år. "Folkeskolerne i lokalområderne skal derimod udvikles til at blive en samlende matrikel for velfærd og fællesskab for eksempel ved at samle flere kommunale funktioner under samme tag", hedder det i forliget.
  3. Den første lokalaftale laves med Lumby, hvor der holdes tre møder, inden en endelig aftale om områdets udvikling skal godkendes af byrådet.
  4. Der afsættes 10 millioner kroner i perioden 2020-2021 til at udarbejde planer og gennemføre initiativer i lokalområderne.
Annonce

Et ønskeindhold

Men hvordan skal der så skaffes flere børn til Lumby Skole? Det er et af de vægtige temaer, Lumbys beboere sammen med borgmester, rådmænd og en god del af det resterende byråd torsdag aften skal diskutere.

Flere end 100 af Lumbys cirka 1200 borgere har på forhånd meldt sig til mødet, der er det første af tre på vejen mod en Lumby-aftale.

- Når byrådet rækker hånden frem, så tager vi den, og vi glæder os meget, understreger Søren Hansen.

- Vi er en landsby, og det skal vi blive ved med at være, men vi er også en aktiv del af Odense.

Som del af partnerskabet er han ikke i tvivl om ønskeindholdet af en sådan Lumby-aftale.

- Vi drømmer om, at kommunen vil investere i infrastrukturen hos os. Både i forhold til busser og sikre skoleveje. Og så håber vi også, at vi kan få nogle flere udstykninger i området, så der flytter flere familier hertil med børn, som kan gå på skolen, forklarer Søren Hansen:

- Lumby Skole er helt central for vores lokalsamfund. De underviser vores børn og er et samlingspunkt for fællesspisning og mange lokale foreninger.

I alt tre temaer skal politikere og Lumbys beboere nå rundt om på torsdagens møde. Det er bæredygtig infrastruktur, det gode landsbyliv og flere borgere i Lumby.

Annonce

Ingen løfter

Søren Hansen er bevidst om, at byrådspolitikerne ikke kommer med favne fulde af konkrete løfter.

- Vi er ikke blevet lovet noget, men vi er fortrøstningsfulde, konstaterer han.

- Og så virker det her jo begge veje. Med en Lumby-aftale vil vi gerne holde kommunen op på noget, og de vil gerne holde os op på noget. Og det er vi absolut med på.

Forventningen er, at der i april ligger en Lumby-aftale klar til godkendelse i byrådet. Og det er kommunens ambition, at der i løbet af foråret sættes et lignede udviklingsarbejde i gang i endnu et af Odenses lokalområder.

Alle steder vil folkeskolerne være omdrejningspunktet for de lokale aftaler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Odense

Ren bonus for politiet: Mand anholdt med 36 poser hash efter påkørsel af betonklods

Annonce