Annonce
Sydfyn

Politikerne har ombestemt sig: Sag om bilfri vej gennem Valdemars Slot skal gå om

Mandag aften var der møde i Teknik- og Erhvervsudvalget, hvor sagen om lukning af vejen gennem Valdemars Slot igen blev drøftet, selvom der var truffet beslutning om at lade vejen lukke i en to-årig periode. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Mandag aften var sagen om lukning af vej gennem Valdemars Slot endnu engang på dagsordenen. Et flertal stemte for at lade sagen gå om, selvom der egentlig er truffet en beslutning. Administrationen sættes nu på arbejde indtil næste udvalgsmøde.

Tåsinge: Ønsker et flertal i udvalget at genoptage sagen om lukning af vejen gennem Valdemars Slot?

Det spørgsmål debatterede Teknik- og Erhvervsudvalget på deres møde mandag aften. Og selvom mødet var temmelig langt, var det ikke det ovenstående spørgsmål, som udvalget brugte længst tid på, fortæller næstformand Per Nykjær Jensen (V). Der var nemlig flertal for at lade sagen gå om.

Sagen om vejen gennem Valdemars Slot har ellers været behandlet i selvsamme udvalg tilbage i december, hvor alle ni medlemmer erklærede sig enige i at lave en prøveperiode på to år uden biler gennem slottets porte. Men et flertal af politikerne vendte pludselig på en tallerken og mente så, at beslutningen om vejlukning var for drastisk.

- At lade sagen gå om, kommer som en erkendelse af, at beslutningen blev truffet for hurtigt i første omgang. Og jeg påtager mig gerne skylden, for ikke at have tænkt mere over det dengang, fortæller Per Nykjær Jensen.

Om sagen

Sagen om sikringen af portbygningen på Valdemars Slot startede egentlig tilbage i august 2019, da Slots- og Kulturstyrelsen var på besøg på slottet. Her vurderede de, at der hurtigst muligt skulle findes en løsning, der kan forhindre de fredede bygninger for yderligere og gentagne skader.

5. december bliver alle medlemmer i Teknik- og Erhvervsudvalget enige om at lukke vejen gennem porten på Valdemars Slot i en to-årig prøveperiode.

Trods enighed beslutter borgmester Bo Hansen (S) 19. december at indkalde hele byrådet til et ekstraordinært informationsmøde og en ny drøftelse af sagen.

Troense Beboerforening har indsamlet 777 underskrifter mod den planlagte vejlukning, som de har givet til borgmesteren.

I starten af januar vender politikerne 180 grader. Et flertal er ikke længere enige i beslutningen om at lukke vejen gennem Valdemars Slot i en to-årig prøveperiode. En lukning er for drastisk et greb, lød det fra blandt andet Jesper Kiel (EL). Kun Konservative og Alternativet støtter fortsat beslutningen om at lukke for biltrafik for at sikre de fredede bygninger.

Borgmester Bo Hansen (S) anmodede om at få sagen tilbage i Teknik- og Erhvervsudvalget, hvor den har været til behandling 20. januar.

Bedre beslutningsgrundlag

Det betyder, at sagen nu sendes til videre administrationen, der til næste udvalgsmøde skal komme med forslag til løsninger, hvorpå personbiler stadig kan køre gennem slottets portbygninger, men uden at gøre skade på dem.

- Vi har bedt administrationen om at komme med et nyt beslutningsgrundlag for at få belyst, hvilke muligheder der kunne være. Se, om der noget, der kan gøres, uden at det vil stoppe trafikken, siger næstformanden og fortsætter.

- Jeg tænker måske en form for regulering af størrelsen på køretøjerne, hastighedsbegrænsning eller trafikreguleringer. Men det skal administrationen komme med et bud på, siger Per Nykjær Jensen.

Han forventer, at der kommer et bud på løsninger fra administrationen til næste udvalgsmøde.

Det har ikke været muligt at få fat i udvalgsformand Flemming Madsen (S) efter mandagens møde. Ej heller de konservatives repræsentant i udvalget Palle Fischer, der ellers har stået fast ved den første beslutning om at lade vejen lukke i en to-årig forsøgsperiode.

Slots- og Kulturstyrelsen har vurderet, at der snarest skal findes løsninger på, hvordan man kan undgå at lave yderligere og gentagne skader på Valdemar Slots port - stedet er nemlig betegnet som fredet bygning. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce