Annonce
Odense

Politikerne er enige: Nu skal der kigges kritisk på gratis frokostpause i Odense Kommune

Skal kommunens ansatte selv betale for deres frokostpause? Det spørgsmål bliver nu en del af de omfattende omprioriteringer af millioner til velfærd. Foto: Morten Germund/Scanpix

Økonomiudvalget har besluttet at undersøge muligheden for at afskaffe den gratis frokostpause, som både Dansk Folkeparti og Venstre har foreslået at gøre. - Det er uhørt, mener fællestillidsrepræsentant.

Drop de kommunalt ansattes gratis frokostpause og spar millioner, der kan forhindre i hvert fald nogle af de varslede fyringer i administrationen.

Sådan lød forslaget og opfordringen onsdag fra Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen - tidligere Odense-byrådsmedlem og nuværende folketingsmedlem - og på Økonomiudvalgets møde var der politisk enighed om i første omgang at undersøge muligheden.

"Set i lyset af de store omprioriteringer (på 200 millioner kroner, red.) sender Økonomiudvalget det signal til direktørgruppens arbejde, at et tiltag kan være at optage forhandling med de rette parter om muligheden for at afskaffe betalt frokostpause for de medarbejdergrupper, der har en sådan", lyder beslutningen.

Det var by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), der bragte forslaget med til bordet.

- Det vil være en fin måde at bidrage til at løse den store økonomiske udfordring, vi står overfor, og derfor har vi bedt direktørgruppen om at tale med de relevante parter om, om det er noget, de kan se sig ind, siger hun.

- Derefter skal vi i Økonomiudvalget tage stilling til, om vi vil det.

Stil alle lige

De vedtagne omprioriteringer for 200 millioner kroner skyldes et stigende antal ældre og børn, som samlet set i 2028 vil efterlade en ekstra regning hos Odense Kommune på op mod en halv milliard kroner til velfærd som skole, ældrepleje og daginstitutioner.

Det er den regning, borgmesteren og de fire rådmænd er enige om ved budgetforhandlingerne i september at finde i første omgang 200 millioner budgetkroner til.

60 af millionerne skal hentes ved at fyre 100 medarbejdere i den kommunale administration. Og så skal kommunens direktører den kommende tid give konkrete bud på, hvor de resterende 140 millioner kan sikres.

En af mulighederne kan altså, som foreslået af Jegind og Ahrendtsen, være en afskaffelse af den gratis frokostpause, som nogle kommunalt ansatte har.

I forbindelse med en sparerunde i 2010 lagde Alex Ahrendtsen også dengang idéen frem. På det tidspunkt betalte cirka en tredjedel af medarbejderne selv deres frokostpause og forlængede på den vis deres tid på arbejdspladsen fra 37 til 39,5 timer om ugen, understregede han.

- Det er primært manden på gulvet. Rådhusbetjentene, håndværkerne, køkkenassistenterne. Men er det ikke på tide at stille alle lige? Det vil frigøre ressourcer, fordi nogle skal arbejde længere, påpeger Alex Ahrendtsen nu, der i 2010 fik kommunale regnestykker, der viste, at det kunne levere cirka 80 millioner sparede kroner.

Annonce

Uhørt og utænkeligt

Men ligesom dengang bliver forslaget også nu mødt af modstand.

- Det er uhørt. Det hører ingen steder hjemme, mener Betina Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for Djøf og repræsenterer alle akademisk ansatte i Odense Kommune.

- Vi har betalt for frokostpausen gennem overenskomstforhandlingerne i 2018, hvor netop frokostpausen var en af knasterne. Den er del af vores løn nu, og politikerne må finde løsninger inden for de rammer og vilkår, der er. Overenskomstforhandlinger har ikke noget med politik at gøre, siger hun og fremhæver samtidig, at den arbejdsgiverbetalte frokost også er en fordel for kommunen.

- Der er hasteopgaver, som ikke bare kan vente en halv time på, at en medarbejder kommer tilbage fra frokost. Der er jo en grund til, at vi har den aftale.

En eventuel ændring vil kræve en lokalaftale mellem kommunen og de relevante fagforeninger, men det er helt utænkeligt, lyder meldingen fra Akademikernes landformand Lars Qvistgaard.

- Jeg har meget svært ved at se det for mig. Det vil betyde en lønnedgang på syv og en halv procent for de grupper, der skulle miste den betalte pause, har han sagt til TV 2.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil ikke på forhånd udelukke nogen muligheder, siger han, når det er så omfattende millionomprioriteringer, der de kommende måneder skal falde på plads.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Assens

Odensevej spærret på grund af voldsom brand: Find andre veje

Sport

Inter: Eriksen har det godt og er i god form

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Hvad bliver næste forestilling? - Nyborg Voldspil skubber udmelding om kommende opsætninger

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Fyn

47-årig i retten for storstilet narkohandel i Odense

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Annonce