Annonce
Indland

Politikeres lønninger: Stiger markant i ny løn- og pensionsaftale

Lønnen til borgmestre og regionsrådsformænd er ikke blevet ændret siden 1994. Det bliver den med virkning fra 1. januar 2018, hvor lønnen stiger 31,4 procent. Arkivfoto.

Politikernes pensionsregler har længe været omstridt, og et flertal er nu enedes om at lade folketingspolitikeres pensionsalder følge den almindelige pensionsalder. Samtidig hæves borgmestres og regionsrådsformænds løn med 31,4 procent efter næste kommunalvalg.

Et bredt flertal på Christiansborg vil ændre politikernes omdiskuterede løn- og pensionsvilkår, så blandt andet folketingsmedlemmers pensionsalder skal følge befolkningens.

Desuden hæves lønnen for borgmestre og regionsrådsformænd. De kan se frem til en klækkelig lønstigning på 31,4 procent. Det skyldes, at de ikke har fået reguleret løn siden 1994.

Aftalen er indgået mellem Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Liberal Alliance, De Radikale og De Konservative.

Aftalen rummer derudover også et indgreb over for dobbeltaflønning, som da tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) både modtog ministerløn samt eftervederlag fra sin tid som regionsrådsformand i Region Syd.

Han frasagde sig en del af eftervederlaget efter heftig kritik.

Desuden lukkes der for, at ministre modtager ministerpension efter få ugers arbejde, som Jonas Dahl eksempelvis var berettiget til efter seks uger som skatteminister, inden SF trak sig ud af regeringen i 2014.

I dag kan folketingspolitikere gå på pension allerede fra efterlønsalderen frem for at vente til folkepensionsalderen. Er man valgt ind før 2007, kan man allerede som 60-årig gå på pension.

Fynske borgmestre: Fair med en lønstigning

Men de regler ændres fremadrettet, så pensionsalderen for de politikere, der vælges ind ved næste valg, vil følge den almindelige pensionsalder.

Den bliver løbende hævet i takt med, at danskerne i gennemsnit lever længere.

Annonce

Lønnen stiger efter næste kommunalvalg

Socialdemokraten Henrik Sass Larsen kalder aftalen sund og god.

- Det er værd at bemærke, at Vederlagskommissionens forslag om kraftige lønstigninger har vi ikke taget til os. Så vil der altid kunne være en debat om pensionsvilkårene. Det er en subjektiv debat, siger han.

- Jeg er i lighed med finansministeren af den opfattelse, at niveauet samlet set er fornuftigt.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) oplyser, at aftalen for folketingspolitikernes vedkommende vil træde i kraft efter først kommende folketingsvalg.

For borgmestrene og regionrådsformænd træder stigningen i kraft fra 1. januar 2018 efter de næste valg til kommuner og regioner.

Aftalen kommer samme dag, som Enhedslisten har fremsat en stribe forslag om blandt andet at hæve pensionsalderen for folketingsmedlemmer. Finansordfører Pelle Dragsted (EL) siger:

- Det er interessant, at en række partier har indgået en aftale op til dagens debat. Det viser, at det pres, der har været lagt fra blandt andet Enhedslisten side, har virket.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce