Annonce
Odense

Politikere vil have flere ikke-vestlige indvandrere i job

En gruppe, især kvinder, med etnisk minoritetsbaggrund står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet og fylder godt i ledighedsstatistikken. Nu efterlyser politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget tiltag, som skal få flere af dem i arbejde. Arkivfoto: Morten Juhl/ Scanpix
Der venter Odense Kommune en næsten umulig opgave, hvis man skal have ledigheden ned på niveau med landsgennemsnittet. En slutspurt skal prøve at gøre forskellen.
Annonce

Hvis Odense skal nå byrådets ambitiøse mål om at få ledigheden ned på landsgennemsnittet, skal man skaffe mere end 1100 personer et fuldtidsarbejde her og nu. Det svarer til omkring 25 procent af alle ledige. Samtidig må der ikke komme nye ledige til.

De forhold siger noget om Odenses udfordringer og de resultater, som politikernes og forvaltningens nyeste tiltag - kaldet slutspurten - skal levere.

Slutspurten fokuserer på at gøre noget ved de fire grupper af arbejdsløse, som er overrepræsenteret i ledighedsstatistikken. Det er nyuddannede akademikere, ufaglærte, ledige med en erhvervsuddannelse som ikke er efterspurgt og endelig dem, forvaltningen kalder "de-ikke-dansktalende".

Som et supplement besluttede et flertal af politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget at få forvaltningen til at finde initiativer, der kan nedbryde "de sociale og kulturelle barrierer", som holder mange ikke-vestlige indvandrere ude af arbejdsmarkedet. Det skete med et ændringsforslag - først fra V og K, siden fra S og SF, som endte med at samle flertal.

Annonce

Udfordringerne

Ifølge rådmand Brian Dybro (SF) er en af Odenses store udfordringer, at for mange arbejdsløse ikke har kvalifikationerne til at tage de ledige job, der er i dag.

- Hvis man er ufaglært, bliver det svært at få et job som smed eller tømrer, og vi kan ikke bare give folk en erhvervsuddannelse, som han siger.

Men også de ikke-vestlige indvandrere, som de kaldes i statistikken, fylder godt op.

- Og derfor har vi nu bedt forvaltningen om at komme med nogle bud på ekstra indsatser, man kan lave overfor den her gruppe, siger rådmanden.

Annonce

Op i byrådet

Onsdag skal byrådet netop tage stilling til et forslag fra V og K om at aktivere denne gruppe 37 timer om ugen. Som en af forslagsstillerne, Tommy Hummelmose (K), siger:

- Vi har mange ledige indvandrere i Odense, og det bliver vi bare nødt til at tale om. Med Den sidste Vollsmoseplan satte vi et opgør i gang med den sociale kontrol, som gør, at mange ikke kan få et arbejde, fordi de er underlagt nogle normer og kulturelle begrænsninger. Og derfor har jeg bragt emnet op på vores udvalgsmøde.

Det blev dog et ændringsforslag fra S og SF, der til sidst samlede et bredt flertal om at prøve at gøre noget ved de kulturelle og sociale barrierer. Cæcilie Crawley (S) håber det kan flytte ledigheden i den rigtige retning, men er også realist:

- Det er ikke så simpelt at få den her gruppe ud på arbejdsmarkedet, for mange kæmper med nogle komplekse problemer. Hvis deres eneste problem var, at de ikke ville røre ved svinekød, havde man fået gjort noget ved det, siger hun.

Annonce

Enhedslisten imod

Enhedslisten stemte imod ændringsforslaget på grund af ordlyden, men støttede resten af tiltagene.

Partiet bryder sig ikke om, at kommunen målrettet går efter de ikke-vestlige indvandrere, forklarer Reza Javid:

- Vi har ikke noget imod, at man laver indsatser for folk på integrationsydelse eller for folk i Vollsmose. Men det er stigmatiserende, hvis kommunen behandler folk på baggrund af deres etniske eller kulturelle baggrund. Rigtig mange deler den kultur uden at dele problemerne, og de har ikke de her barrierer for at få et arbejde. Derfor kan vi ikke støtte en så generaliserende tilgang, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce