Annonce
Odense

Politikere skal finde 43,6 millioner: Børnene i Odense mister igen voksne

Østre Børnehus er blandt dem, der med skattestigningen har fået ekstra hænder til børnene. Om de mister dem igen, er der ingen, der endnu ved, men sikkert er det, at politikerne skal finde 43,6 millioner kroner i Børn- og Ungeforvaltningens budget. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Skattestigningen sendte voksne ud i skoler og børnehaver, men nu forsvinder der formentlig et antal igen, fordi politikerne i Børn- og Ungeudvalget skal finde 43,6 millioner kroner i budgettet. En ikke særlig sjov, men mulig opgave at løse, mener rådmanden.

Det er ikke mange uger siden, samtlige byrådspartier satte glade underskrifter på et budgetforlig fri for store, nye besparelser og endda med rum til investeringer i både mennesker og bygninger.

Men tidligere vedtagne besparelser spøger stadig, ligesom både tandplejen og en specialinstitution har brug for flere kroner, og derfor skal politikerne i Børn- og Ungeudvalget nu i gang med at finde 43,6 millioner kroner.

- Det bliver ikke en særlig sjov opgave, men set i forhold til vores samlede budget på knap tre milliarder kroner, er opgaven mulig at løse, mener børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Hun understreger, at 17 af millionerne er direkte omprioriteringer og altså ikke penge, der hives ud af forvaltningen, men som rykker fra et område til et andet.

Det gælder 10 millioner kroner til den kommunale tandpleje, der i marts viste sig at være så hårdt ramt af besparelser de seneste år, at børnene har fået flere huller i tænderne, og politikerne enedes derfor hurtigt om at give penge til en genopretning. De skal findes nu.

Og det samme skal syv millioner kroner til den specialbørnehave, der ligger ved Enghaveskolen, og som oplever en markant større søgning af børn med blandt andet autisme.

Annonce

Det sker der nu

Politikerne i Børn- og Ungeudvalget er netop blevet orienteret om omfanget af de millioner, de skal finde i næste års budget dels til omprioriteringer og dels til tidligere vedtagne besparelser.

13. november skal politikerne drøfte forvaltningens bud på, hvor de i alt 43,6 millioner kroner kan findes.

13.-19. november er der høringsperiode for lokaludvalg, forældrebestyrelser, skolebestyrelser og forvaltningsudvalg.

27. november tager Børn- og Ungeudvalget en endelig beslutning.

De 43,6 millioner kroner skal bruges til investeringer i børnetandplejen (10 millioner) og specialbørnehave (7 millioner) og til at dække sparekrav fra regeringens moderniserings- og effektiviseringsprogram (8,6 millioner) og Odense Kommunes projekt om sammenhængende borgerforløb (18 millioner).

Kritiske medarbejdere

Dertil kommer 26,6 millioner kroner, der dels skyldes regeringens såkaldte moderniserings- og effektiviseringsprogram, som årligt pålægger landets kommuner at spare samlet en milliard kroner ved for eksempel øget digitalisering og bedre indkøb, og dels en i byrådet tidligere vedtaget besparelse kaldet sammenhængende borgerforløb.

Et projekt, der på tværs af flere forvaltninger skal sikre en mere koordineret kommunal plan for de borgere, der har komplekse sagsforløb og får hjælp og indsatser fra for eksempel både Børn- og Ungeforvaltningen og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Ifølge oplægget og den politiske beslutning ville det spare alene Børn- og Ungeforvaltningen for 18 millioner kroner, men det er aldrig lykkedes. Og derfor skal pengene nu findes et andet sted i forvaltningens budget.

Det har KOS Odense - de kommunale organisationers samarbejde i Odense Kommune - kritiseret og udtrykt deres stærke bekymring for i et brev til byrådet:

- Det har ikke været muligt at finde de store besparelser ved projektet, man politisk blev stillet i udsigt, og det har den uheldige konsekvens, at besparelserne skal findes ved at skære ned på serviceniveauet på de enkelte kerneområder - børn, unge, ældre og handicapområderne - og det vil få alvorlige konsekvenser for borgerne, skrev de og opfordrede til i stedet at løse problemet i forbindelse med septembers budgetforhandlinger. Det skete imidlertid ikke.

Vil skåne de sårbare

Susanne Crawley Larsen vil endnu ikke give konkrete bud på, hvor hun helst finder millionerne.

- Jeg har nogle forslag, men dem vil jeg først dele i et lukket rum med udvalget, siger hun.

- Men min tilgang er, at vi skal forebygge os ud af så meget som muligt, så færre børn og unge får brug for en indsats. Men der vil være børn og voksne, der kan mærke omprioriteringerne, og der skal vi beskytte de mest sårbare børn, mener hun.

Er det ikke lidt hurtigt, at de ekstra voksne fra skattestigningen forsvinder igen?

- Der er ikke nogen, der siger, det er de samme voksne. Men der forsvinder nogle medarbejdere, for det samlede budget bliver lidt mindre, og i Børn- og Ungeforvaltningen kan det næsten kun omsættes i voksne. Vi har stort set ikke noget anlægsbudget, konstaterer hun.

Rådmanden kan endnu ikke give noget præcist overblik over, hvor mange medarbejdere der bliver berørt, og hvor omfattende en eventuel fyringsrunde bliver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Elcykel stjålet

Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce