Annonce
Fyn

Politikere siger nej tak til tobakspenge i Odenses kulturliv: - Rablende, siger museumsdirektør

Politikerne blander æbler og pærer, når de mikser kulturstøtte og sundhedskampagne. Sådan lyder kritikken fra Odense Bys Museers direktør Torben Grøngaard Jeppesen. Privatfoto
Som en del af målsætningen om at gøre Odense Kommune til en røgfri by i 2030 vil donationer til kulturelle arrangementer og events for fremtiden blive afvist, hvis de kommer fra tobaksindustrien. Det er helt rablende, mener museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen.

Det er en politisk målsætning, at Odense skal være røgfri i 2030 med den første røgfri generation i 2025. Sundhedsudvalget har opfordret byrådet til at vedtage, at en række udendørs arealer, blandt andet Eventyrhaven og Munke Mose, skal være røgfri. Det samme gælder for Odense Stadion. Områderne skal være røgfri per 1. november.

I samme omgang blev der indstillet til, at Odenses kulturelle begivenheder for fremtiden skal foregå uden finansiering fra tobaksindustrien. Det kan komme til at betyde, at donationer fra eksempelvis Augustinus Fonden skal afvises. Senest har fonden doneret 27 millioner kroner til det nye H.C. Andersens Hus.

Ifølge Torben Grøngaard Jeppesen, museumsdirektør for Odense Bys Museer, blander politikerne æbler og pærer, når de mikser kulturstøtte med en lokal sundhedskampagne.

- Det er helt rablende. Hvis vi taler om Augustinusfonden, er det en seriøs kulturfond, som vi sagtens kan modtage penge fra fremover, for hvor er vi ellers henne, spørger museumsdirektøren.

Han sætter yderligere spørgsmålstegn ved, hvor grænsen skal gå – må kulturinstitutionerne ikke længere søge støtte fra Carlsbergfondet, Nordea eller Danske Bank, der er sigtet for hvidvask.

Annonce

Røgfri kommune

  • Odense vil som den første kommune i Danmark være røgfri i 2030 med den første røgfri generation i 2025.
  • Sundhedsudvalget i Odense Kommune præsenterede tirsdag den 23. april et oplæg med en række tiltag for at gøre Odense røgfri.
  • Tiltagene indebærer, at Odenses legepladser og Odense Stadion gøres røgfrie per 1. november. Det samme gælder for Kongens Have, Munke Mose, Eventyrhaven og Lotzes Have, som fra 1. november gøres røgfrie i en forsøgsperiode på halvandet år.
  • Endeligt indebærer tiltaget, at der i 2019 skal indledes dialog med nuværende aftaleparter, i 2020 med eksterne aftaleparter og i 2022 med aftaleparter til kommende arrangementer. Fælles for alle tre dialoger er, at de skal omhandle, at ”arrangementer ikke sker med finansiering fra tobaksindustrien”. Det fremgår af Sundhedsudvalgets referat.
  • Oplægget vil blive diskuteret på et af de kommende økonomiudvalgsmøder.

Sundhedsudvalget ønsker dialog

Museumsdirektøren har forståelse for kommunens beslutning om at forbyde rygning i visse udendørsarealer, og påpeger, at det er mange år siden, Den Fynske Landsby indførte et rygeforbud.

- Men en ting er at ville forbyde røg, noget andet er at blande cigaretindustrien og dermed nogle af de store fonde ind i sundhedskampe, fastslår Torben Grøngaard Jeppesen.

Sundhedsudvalgets formand Kasper Ejlertsen (S) understreger dog, at finansielle bidrag til Odenses kulturliv bliver og fortsat skal påskønnes.

- Vi skal værne om dem, der vil donere midler til kulturlivet. Jeg vil gerne dementere påstanden om, at Odense ikke vil modtage penge fra Augustinus Fonden, som er en væsentlig bidragsyder, lyder det.

lfølge referatet fra Sundhedsudvalgsmødet fra den 23. april fremgår det imidlertid, at der skal indledes dialog med samarbejdspartnere om, at ”arrangementerne (i Odense Kommune, red.) ikke sker med finansiering fra tobaksindustrien, ligesom der ikke reklameres for tobaksprodukter i forbindelse med arrangementerne”.

- Betyder det, at Odense Kommune kommer til at afvise donationer, der kommer fra tobaksindustrien?

- Det, der er besluttet, er, at man vil indlede en dialog. Vi skal snakke om, hvordan vi understøtter den sundhedspolitiske dagsorden, der er, sammen med det ambitionsniveau, der hedder, at vi skal være en røgfri by i 2030, lyder det fra Kasper Ejlertsen.

Rygeforbud på byggeplads

Torben Grøngaard Jepsen efterspørger en større forståelse fra politisk side.

- Det er en konflikt, som kunne være undgået, hvis dem, der udarbejdede forslaget, havde undersøgt sagen lidt dybere og eventuelt spurgt os, der arbejder med det. Jeg kan da godt forstå, hvis fondene bliver irriterede over kritikken og - når vi næste gang mødes - vil spørge os, hvad Odense Kommune egentlig vil, siger han.

Museumsdirektøren henviser desuden til, at Lotzes Have er nævnt i indstillingen, og at museumshaven for tiden er gravet op.

- Det er irrelevant at lade den indgå som en del af et forsøg i de kommende halvandet år. Bagefter kunne det være interessant at gøre den røgfri, men det er en anden snak, konstaterer han.

Kritikken vil Sundhedsudvalgets formand ikke forholde sig til.

- Jeg vil nøjes med at sige, at vi har haft drøftelser for og imod i Sundhedsudvalget, og dem lader vi blive dér. Derefter er det op til By- og Kulturforvaltningen og Økonomiudvalget, hvad der skal ske, siger Kasper Ejlertsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Ny filmklub kom godt fra start

Annonce