Annonce
Nyborg

Politikere sår tvivl om ny analyse af plejeboliger: - Det er alt for la-la uden en klokkeklar aftale

Ældreudvalgets formand, Carsten Kudsk, stemte ikke for "Klar til fremtiden" i sin tid. Alligevel måtte han tage tæskene, da det gik op for folk, at kommunen ville nedlægge hele 51 plejeboliger i Nyborg by. Nu er der igen åbnet for en diskussion af behovet for plejeboliger i fremtiden. Arkivfoto: Michael Bager
Der er ikke behov for flere plejeboliger i Nyborg by de næste mange år. Sådan lyder konklusionen i en længe ventet rapport. Både formanden og næstformanden i Ældreudvalget mener dog, at der er god grund til at tænke sig om en ekstra gang.

Nyborg: Det skabte højlydte protester fra både beboere og pårørende, da byrådet for godt fem år siden valgte at nedlægge hele 51 plejeboliger i Nyborg by.

En beslutning, der tog afsæt i et stigende ønske blandt de ældre borgere om at blive længst muligt i eget hjem.

Samtidig tydede alt dog på, at antallet af borgere i den plejekrævende alder ligeledes ville vokse. Allerede dengang lå det derfor i kortene, at man var nødt til at følge situationen nøje.

Annonce

Det siger analysen

Antallet af ældre borgere over 80 år ser yd til at stige frem til år 2033, hvor der forventes 1094 flere end i 2021.

Stigningen er størst i Nyborg by. Fra 2033 og frem ser udviklingen ud til at stagnere.

I 2021 er der i alt 174 plejeboliger fordelt på fem plejecentre rundt om i kommunen. I 2022 forventes det nye friplejehjem i Nyborg at åbne.

To år senere, i 2024, åbner det nye sundhedshus. Det vil frigøre 18 midlertidige pladser på Jernbanebo, som kan bruges til plejeboliger. Derudover er der aktuelt ni tomme boliger i Tårnparken foruden to boliger, der allerede fungerer som plejeboliger.

Derudover indgår det i planerne at oprette otte plejeboliger ved Egevang i Ullerslev. Det drejer sig om boliger, der i dag har status af ældreboliger.

Nu er kommunen så klar med den længe ventede analyse af fremtidens behov for plejeboliger. Og her er konklusionen, at man groft sagt ikke behøver at røre en finger de næste mange år.

Eller rettere: Kommunen er dækket ind, hvad angår plejeboliger i Nyborg by frem til 2027.

Det bygger dog på en lang række forudsætninger - herunder at 18 midlertidige pladser på rehabiliteringscentret Jernbanebo omdannes til plejeboliger fra 2024, samt at man kan tage 11 plejeboliger på det tidligere plejecenter Tårnparken i brug.

Frem for alt har man forudsat, at helt op mod 80 procent af pladserne på det nye friplejehjem i Strandhøjen, der skal stå klar i 2022, kan besættes med kommunens egne borgere.

Tomme pladser

Men det er alt for risikabel en strategi, lyder kritikken fra Ældreudvalgets formand, Carsten Kudsk (De Lokalnationale).

- Hvad nu hvis andelen i stedet hedder 60 eller måske kun 40 procent, så ser situationen pludselig helt anderledes ud. Derfor er det alt for la-la, hvis man ikke indgår en klokkeklar aftale med Danske Diakonhjem, mener han.

Forslaget vækker dog ikke umiddelbart begejstring hos direktøren for Danske Diakonhjem, Emil Tang. Han peger blandt andet på, at kommunen risikerer at stå med en række tomme pladser, som man skal betale leje for.


Det er ikke sådan, at vi får en masse henvendelser fra borgere, som har svært ved at få en plejebolig. Men det ser mærkeligt ud, at længst muligt i eget hjem er god service i Nyborg Kommune, når næsten alle andre kommuner har en anden vurdering.

Peter Enevold, formand for Ældresagen i Nyborg


Men den situation kan man komme i uanset hvad på kort sigt, lyder modsvaret fra Ældreudvalges formand.

- Når friplejecentret er bygget færdigt i 2022, vil der med stor sandsynlighed ske det, at vores ventelister bliver tømt ret hurtigt. Vi får derfor tomme lejemål på de øvrige plejecentre i takt med at de nuværende beboere går bort, ganske enkelt fordi der ikke er nogen på venteliste til at tage deres plads, forklarer han.

Annonce

Hjørnesten

Næstformand i Ældreudvalget, Sonja Marie Jensen (S), mener også, at der er god grund til at se nærmere på de forudsætninger, som analysen bygger på.

For hende handler det dog ikke så meget om, hvorvidt regnestykket går op i sidste ende.

- Du får i hvert fald ikke mig til at sige, at det er en god idé at indgå en konkrakt med Danske Diakonhjem for at få løst en plejeopgave. Jeg synes derimod, vi er nødt til at have en mere grundlæggende debat om, hvad der skal til for at få en plejebolig i Nyborg Kommune. Som det er i dag skal alt andet være forsøgt. Du skal nærmest være mandsopdækket af hjemmeplejen, før det kan komme på tale, lyder det fra den Socialdemokratiske borgmesterkandidat.

Sonja Marie Jensen er bevidst om, at Socialdemokratiet var varm fortaler for den nuværende strategi på ældreområdet, "Klar til Fremtiden", hvor hjælp til selvhjælp i eget hjem er en hjørnesten.

- Klar til Fremtiden var rigtig god, da man lavede den i 2015. Men nu er tiden inde til, at vi spørger os selv, om vi er gået for vidt. Vi skal turde stille de svære spørgsmål, for godt nok er de ældre generelt meget tilfredse med den service, de får. Alligevel kan vi se, at der er ældre mennesker, som tydeligvis ikke har det godt nok, når deres selvvurdede sundhed ligger helt nede på 28 procent, påpeger hun.

Annonce

Ser mærkeligt ud

På det punkt er Socialdemokratiet helt på linje med Ældresagen i Nyborg, fortæller formand Peter Enevold.

- De konklusioner, som man når frem til i analysen, bygger på en ren fremskrivning af de eksisterende forhold. Det gælder blandt andet dækningsgraden, altså antallet af plejehjemspladser sat overfor antallet af borgere over 80 år. Men hvordan pokker kan det være, at alle fynske kommuner har en langt bedre dækningsgrad end Nyborg. Eller sagt på en anden måde: Hvordan kan Nyborg klare sig med så få plejeboliger? Det er en diskussion, som vi har efterlyst længe.

Formanden har selv en del af svaret, nemlig at kommunen foretrækker at give hjemmehjælp i stedet for at sende folk på plejehjem.

- Men vi mener, at det er dårlig livskvalitet, hvis man holder folk i eget hjem længere, end godt er. Og det er der noget, som tyder på, er tilfældet. Det er ikke sådan, at vi får en masse henvendelser fra borgere, som har svært ved at få en plejebolig. Men det ser mærkeligt ud, at længst muligt i eget hjem er god service i Nyborg Kommune, når næsten alle andre kommuner har en anden vurdering, fortæller han.

Kommunens analyse blev behandlet på det seneste møde i Ældreudvalget. Spørgsmålet om fremtidens plejeboliger bliver dog først afgjort i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Professor efter omdiskuterede klimaanbefalinger: Færre biler giver nye muligheder i Odense

Debat

Brofantaster og asfaltdyrkere

Kerteminde

Sejlerne er utilfredse med den nye plan for marinaen: Terje kalder det for noget skrammel - Klavs har en plan

Odense For abonnenter

Kerteminde vogter miljøet i Odense Fjord: Er ikke med i ny gruppe, der vil redde fjorden

Annonce