Annonce
Indland

Politikere kritiserer anbefaling om at dyrke cannabis: Den går ikke, Henrik Rindum

Jeg er ærlig talt trist over, at Henrik Rindum går ud med sådan en melding, for folk lytter jo til ham, siger Liselott Blixt, Dansk Folkeparti.

Sundhedsordførere tager skarp afstand fra, at kroniske patienter selv dyrker cannabis, som Henrik Rindum anbefaler. Politikerne anerkender dog behovet for medicinsk cannabis.

Dyrk jeres egne to cannabis-planter og lav jeres egen cannabisolie. Sådan lød den kontroversielle udtalelse fra psykiater og misbrugsekspert Henrik Rindum på et møde på Syddansk Universitet i Odense tirsdag aften.

Men den går ikke, lyder det fra flere sundhedspolitiske ordførere, som Fyens.dk har talt med. De tager afstand fra den respekterede eksperts udmelding:

- Man skal overholde dansk lovgivning, og det er ulovligt at dyrke cannabis. Jeg kan ikke sætte mig ind i, at en læge kan finde på at anbefale at dyrke cannabis, siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

Hun bakkes op af Socialdemokratiets ordfører, Flemming Møller Mortensen:

- Henrik Rindum anbefaler, at folk overtræder loven, og det kan jeg som politiker ikke bakke ham op i. Men jeg er bevidst om, at vi har en udfordring, fordi der er patienter, som oplever en god effekt med cannabis. Det er derfor, vi nu åbner for en forsøgsordning, siger Flemming Møller Mortensen(S).

Fra Dansk Folkeparti er der også kritik:

- Jeg er ærlig talt trist over, at Henrik Rindum går ud med sådan en melding, for folk lytter jo til ham, siger Liselott Blixt (DF).

Det skal være sådan, at også en folkepensionist med cancer har råd til at bruge medicinsk cannabis.
Liselott Blixt (DF)

Medicinsk cannabis

Allerede i dag findes der tre medicintyper baseret på cannabis. Blandt andet en mundhulespray til behandling af spasmer ved multipel sklerose.Den 8. november 2016 blev der indgået en politisk aftale om etablering af en forsøgsordning med medicinsk cannabis, der åbner en ny mulighed for, at læger kan udskrive andre typer cannabisprodukter til medicinsk brug. Forsøgsordningen skal fungere fra 2018 og forløbe over 4 år.

Den nye ordning førstebehandles i Folketinget fredag.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

- Det ville være totalt urimeligt, hvis nogen afskæres fra at bruge medicinsk cannabis, fordi egenbetalingen er for høj, siger Flemming Møller Mortensen, Socialdemokratiet.
- Man skal overholde dansk lovgivning, og det er ulovligt at dyrke cannabis, fastslår Venstres Jane Heitmann.

Cannabis til pensionistpris

Henrik Rindum har selv understreget, at det er ulovligt at dyrke cannabis. Han mener bare, at det er et bedre alternativ for visse kroniske patienter, der ellers finder produkterne på det kriminelle marked. Det gør de også, fordi den legale cannabis-medicin er så dyr, at de ikke har råd til den, mener han.

Den køber Liselott Blixt dog ikke:

- Det er noget pjat. Han ved jo ikke, hvad det kommer til at koste, når forsøgsordningen med medicinsk cannabis begynder til januar, siger hun.

Liselott Blixt henviser til den forsøgsordning for medicinsk cannabis, som et stort politisk flertal har sagt ja til at begynde fra 1. januar 2018 og fire år frem.

Der findes i dag kun tre tilladte former for medicin, der er baseret på aktive stoffer i cannabis, og de er meget dyre. Det regner Blixt dog med vil ændre sig.

- Når der først bliver konkurrence på området fra januar, så regner jeg da med, at priserne vil falde, siger hun.

Som udgangspunkt kan patienter ikke få tilskud til medicin under en forsøgsordning, men det vil Liselott Blixt arbejde på at få ændret:

- Det skal være sådan, at også en folkepensionist med cancer har råd til at bruge medicinsk cannabis, siger hun og støttes af Socialdemokratiet:

- Det ville være totalt urimeligt, hvis nogen afskæres fra at bruge medicinsk cannabis, fordi egenbetalingen er for høj. Vi vil arbejde for at der skal gives tilskud, siger Flemming Møller Mortensen(S) og forventer, at der kan nås politisk enighed om det.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis førstebehandles i Folketinget fredag.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Nyborg For abonnenter

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Der er ingen tvivl om, at det at skifte leder skaber en eller anden usikkerhed

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Annonce