Annonce
Odense

Politikere giver ekstraordinær coronahjælp: 14.000 kommunalt ansatte får gavekort til café- og teaterture

Det er blandt andet byens caféer, der kan få økonomisk glæde af de 14.000 gavekort, der deles ud til kommunens medarbejdere. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Odense Kommunes 14.000 medarbejdere får nu et gavekort i hænderne til byens spisesteder, biografer og teatre. Det er både en anerkendelse for godt arbejde under corona-krisen og en ekstraordinær støtte til en hårdt presset oplevelsesindustri.

Odense: Op mod 2,8 millioner kommunale kroner er på vej ud til byens caféer, restauranter, hoteller, teatre og biografer som en ekstraordinær håndsrækning i en svær coronatid.

Det har et enigt Økonomiudvalg netop besluttet.

Hjælpen gives som et gavekort på 200 kroner til hver enkelt af Odense Kommunes 14.000 medarbejdere og er derfor både en påskønnelse af de ansattes arbejdsindsats under coronapandemien og en økonomisk støtte til byens oplevelsesøkonomi, forklarer borgmester Peter Rahbæk Juel (S):

Annonce

- Vi står i en helt særlig situation, hvor nogle af de virksomheder, der bidrager til en væsentlig del af det byliv, vi gerne vil have skal kendetegne Odense, er ekstremt sårbare. Derfor er vi i Økonomiudvalget optaget af, hvordan vi kan hjælpe dem og sikre de mange arbejdspladser, mens vi samtidig giver et kærkomment skulderklap til kommunens medarbejdere, der har ydet en fabelagtig indsats under krisen.

Her kommer pengene fra

  • De i alt 2,8 millioner kroner til gavekort til Odense Kommunes medarbejdere tages fra Økonomiudvalgets eget 2020-budget.
  • Primært på grund af en række ubesatte stillinger i administrationen var der sidste år færre udgifter end ventet til blandt andet løn, it-systemer og konsulentydelser, og det er i den pose med ledige penge, at de 2,8 millioner nu findes.

Det er den seneste finanslov, der giver mulighed for skattefrit at give medarbejdere gavekort til for eksempel caféer, restauranter og teatre for at hjælpe virksomhederne i kampen for at overleve corona-nedlukninger.

Og det er på den baggrund, at Økonomiudvalget vælger at støtte netop spise- og kultursteder.

- Nu har vi af Christiansborg fået den mulighed, som vi gerne vil bruge, og vi har også tidligere fremrykket anlægsinvesteringer for at holde gang i byggebranchen, fremhæver Rahbæk Juel.

Scenarie 2, model 6

Det har imidlertid ikke været nogen nem opgave at nå frem til en god model for gavekorts-initiativet. Sagen har været på flere Økonomiudvalgsmøder - også et ekstraordinært et af slagsen - og alene navnet på den valgte vej "scenarie 2, model 6" siger noget om kompleksiteten.

- Det her er alt andet end en normal sag, og vi er langt nede i alle mulige detaljer. Det er offentlige penge, vi har med at gøre, og der er love og regler, vi skal leve op til, siger Peter Rahbæk Juel.


Mit håb er, at den her ordning kan sprede sig som ringe i vandet.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester


Derfor bliver fremgangsmåden, at virksomhederne selv skal ansøge om at være blandt de steder, gavekortene kan indløses, og med en sådan ansøgning accepterer de samtidig kommunens arbejdsklausuler, der blandt andet betyder, at medarbejdere "skal have løn- og ansættelsesvilkår på et overenskomstmæssigt niveau".

Efterhånden, som gavekortene indløses, skal den enkelte café eller restaurant sende regningen til kommunen, der så kvitterer med den økonomiske støtte.

Annonce

Bureaukratiet bekymrer

Hos Horesta, der er brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, tager formand i Region Syddanmark Sten Slot glad imod initiativet.

- Det er jo dine og mine penge, der bliver brugt, men det er et vigtigt signal til en branche, der er meget hårdt ramt af nedlukning, at de på den her måde bliver påskønnet, understreger han.

- Det er ikke de store beløb, vi taler om, men hvis nu kommunens medarbejdere tager kone og børn med ud, bliver der måske lagt noget ekstra oveni, og så håber jeg, at det ansporer andre virksomheder til at gøre det samme som kommunen.

Midt i glæden bekymrer det dog Sten Slot, at det for virksomhederne bliver det, han anser som en omstændig proces at være med.

- Man skal passe på med, at det ikke bliver så besværligt, at man graver sig helt ned i et bureaukratisk hul. Det kan jeg godt frygte, konstaterer han.

Hos Det Konservative Folkeparti har rådmand Søren Windell med en fortid som restauratør været optaget af netop at sikre en nem model, forklarer han.

- I den her sag har jeg taget mine gamle restauratør-briller på for at sikre, at gavekortene kommer til at virke efter hensigten. Det er borgernes penge, og de skal bruges bedst muligt. Det her er den bedste måde og den mindst bureaukratiske model af alt det, der har været på banen, siger han.

Annonce

En stærk appel

Søren Windell anerkender, at de 2,8 millioner kroner kunne være brugt til at løse andre udfordringer i kommunen, og han understreger i den forbindelse, at han "egentlig ikke ser det som en kommunal opgave at give gavekort".

- Men vi er i en ekstraordinær situation, der kalder på ekstraordinære metoder. Vi har et restaurationsliv, der styrtbløder, og en masse konkurser og arbejdsløse vil komme til at koste kommunen endnu flere penge, påpeger han og kommer så med en opfordring til de 14.000 modtagere af gavekortene:

- Jeg havde gerne set, vi kunne begrænse gavekortene til kun at gælde restaurationslivet, men ifølge loven skal det gælde mere bredt til oplevelsesøkonomien. Derfor har jeg har en stærk appel til kommunens medarbejdere om at støtte de små private virksomheder, der er truet på deres levebrød frem for eksempelvis kulturinstitutioner, som i forvejen og uden corona får statslig, kommunal eller regional støtte.

Annonce

Som ringe i vandet

Fra borgmesteren kommer en anden opfordring, og den er - på linje med Sten Slot - rettet mod andre firmaer i Odense.

- Mit håb er, at den her ordning kan sprede sig som ringe i vandet, og derfor vil jeg den kommende tid bruge en del tid ved telefonen for at snakke med andre virksomheder i byen for at høre, om det her ikke er noget, vi i fællesskab skal gøre. Jo flere virksomheder, der vil være med til at bruge muligheden for at give skattefri gavekort, desto bedre kan vi som oplevelsesby komme i gang igen og få en stærk genåbning, siger Peter Rahbæk Juel.

Den nye lov, der giver mulighed for gavekorts-uddelingen, ventes at blive endelig vedtaget i marts, og gavekortene når derfor formentlig de kommunale medarbejdere i begyndelsen af foråret.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce