Annonce
Sydfyn

Politikere går efter permanent ordning med ekstra læge ved kejsersnit i Svendborg

Politikerne i regionens sundhedsudvalg vil gøre en ordning med en ekstra obstetriker på tilkald til akutte kejsersnit permanent. Det indstilles til dette års budgetforhandlinger og skal ifølge udvalget gøres permanent fra 2020 til 2022. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Siden marts 2018 har sygehuset i Svendborg fået bevilget midler til en ekstra speciallæge i gynækologi og obstetrik, der kunne kaldes ind i forbindelse med eksempelvis akut kejsersnit. Bevillingen har været midlertidig, men nu anbefaler Sundhedsudvalget til årets budgetforhandlingerne i regionen, at ordningen fortsætter ind til 2022.

Svendborg: Det handler om sikkerheden for kvinder, der føder på Svendborg Sygehus, når Sundhedsudvalget i Region Syddanmark nu indstiller til Regionsrådet, at en ordning med en ekstra speciallæge på tilkald i forbindelse med eksempelvis akut kejsersnit skal fortsætte indtil Nyt OUH står færdigt.

Fremtiden for fødeafdelingens beståen i Svendborg, efter nyt OUH åbner, er fortsat oppe i luften. Beslutningen om, hvorvidt afdelingen skal bevares og i hvilken form, træffes tidligst af Sundhedsudvalget i Region Syddanmark til december.

Man er dog på Sundhedsudvalgets seneste møde i august blevet enige om, at indtil 2022 bør der altid være mulighed for at tilkalde en ekstra læge med speciale i gynækologi og obstetrik fra OUH i Odense til sygehuset i Svendborg i forbindelse med eksempelvis akut kejsersnit, så der i spidsbelastningssituationer vil være to af den slags læger til stede på sygehuset.

Næstformand i Sundhedsudvalget Kristian Nørgaard (V) forklarer, at regionsdirektøren i første omgang lavede en administrativ ekstrabevilling på 1,2 millioner kroner i marts 2018 til den såkaldte obstetriske tilkaldevagt, fordi lægerne efterspurgte det. Og det er den ordning, som politikerne nu vil fortsætte ved i forbindelse med årets budgetforhandlinger at indstille, at man sætter penge af til en obstetrisk tilkaldevagt.

- Lægerne siger, at det er vi simpelthen nødt til at have for at øge patientsikkerheden og undgå, at kritiske situationer skal opstå og for at styrke fagligheden, siger han, og den bøn har Sundhedsudvalget altså taget til sig.

Skal ordningen gøres permanent, skal Regionsrådet enes om at sætte 1,2 millioner kroner af årligt fra 2020 til 2022 i forbindelse med dette års budgetforhandlinger, der finder sted i løbet af slutningen af september og oktober, og meget tyder på, at der kan findes opbakning til det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce