Annonce
forside

Politikere er positive over for havneudvidelse

Værftsdirektør Roar Falkenberg fortæller politikerne fra Udvalget for Landdistrikter og Øer om havneudvidelsesplanerne. Der skal blandt andet konstrueres to nye moler, der kan tage imod større skibe.

Udvalget for Landdistrikter og Øer besøgte Søby Havn tirsdag for at høre om havneudvidelsesplanerne. Flere har lovet at arbejde for sagen på Christiansborg, selvom erhvervs- og vækstministeren har sine forbehold

Annonce

Den stod på lobbyarbejde, da Udvalget for Landdistrikter og Øer anløb Søby Havn tirsdag morgen. Politikerne skulle nemlig overbevises om, at en havneudvidelse i Søby, er en god idé.

Tilbage i april sendte borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) og Carl Jørgen Heide (P) et åbent brev til transportminister Hans Christian Schmidt (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), hvori de opfordrer ministrene til at bakke op om udvidelsen af Søby Havn.

Mandag tikkede et svar ind fra Troels Lund Poulsen, der roser det lokale initiativ. "Jeg er helt enig i, at det er gennem styrkelsen af lokale styrkepositioner, at vi skal skabe vækst i Danmark", fremgår det blandt andet af svaret.

Dog kaster ministeren også lidt malurt i bægeret: "Danske havne er dog selvstændige virksomheder, der opererer på et kommercielt marked, hvorfor staten bør medvirke til at sikre bedre rammevilkår for alle og ikke den enkelte havn. Ligeledes sætter EU's gældende regler for statsstøtte begrænsninger for, hvad staten kan yde støtte til, når det kommer til investeringer i havneinfrastruktur".

Annonce

Tager sagen op med ministeren

I Søby Havn gør viceborgmester Peter Hansted (S), turist- og erhvervschef Carl Jørgen Heide, projektleder for havneudvidelsen Rico Boye Jensen og direktør for Søby Værft Roar Falkenberg en indsats for at overbevise deres gæster.

Støtten til havneudvidelsen vil gavne hele Ærø og øens omgivelser blandt andet i form af flere produktionsarbejdspladser, er et af argumenterne.

Og de gode argumenter synes at blive taget til efterretning hos Udvalget for Landdistrikter og Øer. Flere fortæller, at de vil kæmpe for projektet på Christiansborg - og på erhvervs- og vækstministerens kontor.

- Vi kæmper kampen på Christiansborg for, at der kan gives et statsligt infrastruktur tilskud, for det er det, jeg vil kalde det. Både så vi kan sikre arbejdspladser, skabe nye og derved også skabe en fremtidsudvikling for Ærø, siger udvalgsmedlem Erling Bonnesen (V).

- Det er et fremtidsprojekt, der skal kæmpes for, og vi lægger al den kraft i, vi kan. Jeg sidder også i Folketingets erhvervsudvalg, så jeg vil tage sagen op over for vores erhvervsminister.

Annonce

Ikke i strid med EU

Udvalgsmedlem Henning Hyllested (EL) synes også, at havneudvidelsesprojektet er spændende. Og han mener ikke, at en støtte til Søby Havn er i strid med EU-reglerne.

- Det ville være rigtig godt for Ærø, at bevare de arbejdspladser man har og måske endda skabe nogle flere. Vi har fra starten været interesseret i at bevilge penge, og vi forstår ikke rigtig argumenterne om, at det skulle komme i strid med EU’s statsstøtteregler. Værftet vil tage sig af at lave dokken, så det er jo ikke statsstøtte til et værft. Det lyder sgu mest som en dårlig undskyldning for at sige det rent ud, for det her er ikke ukendt land, og det er det heller ikke for erhvervsministeren. Så det skal vi have fat i, når vi kommer hjem, siger han.

I planen for havneudvidelsen er der anslået et beløb på 161 mio. kroner, som skal bevilges i støtte. Støtten skal blandt andet bruges til konstruktionen af to nye moler.

Såfremt der bliver bevilget støtte, vil Søby Værft selv stå for finansieringen og etableringen af en ny dok.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce