Annonce
Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Johannes Lundsfryd blev vaccineret mod corona i januar, men han husker ikke den præcise dato, fortæller han til avisen. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Borgmester Johannes Lundsfryd (S) i Middelfart Kommune blev ringet op, da der var covid-19-vacciner i overskud. Man kunne ikke nå at give den til særligt udsatte eller frontpersonale, lyder forklaringen fra embedsværket om vaccinen til kommunens førstemand. Region Syddanmark fastslår, at politikere ikke er i særlig kategori.

Nordvestfyn: Den 46-årige borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd (S), blev vaccineret mod coronavirus i januar - på samme tid som kommunens plejehjemsbeboere, der alle var færdigvaccinerede 1. februar.

Det bekræfter både han og sundhedsdirektør i Middelfart Kommune Irene Ravn Rossavik, efter avisen fredag fik et anonymt tip om, at den 46-årige leder af byrådet var kommet gennem vaccinekøen foran nogle af de ældste og mest udsatte borgere.

Johannes Lundsfryd fortæller, at han takkede ja til vaccinen, fordi der viste sig at være nogle doser i overskud, der ellers ville være blevet smidt ud. Han husker dog ikke, hvornår i januar det var.

Annonce

- Jeg blev spurgt, om jeg ville modtage den, for at den ikke skulle gå til spilde, og det svarede jeg ja til, siger borgmesteren.

Mener du, at du tilhører en af de risikogrupper, som har stået først for til at få en vaccine?

- Det vil jeg ikke gå ind at forholde mig til, for der har været et sundhedsberedskab, der har vurderet hvordan og hvorledes. Jeg blev spurgt, om jeg ville tage en vaccine, for at de ikke skulle gå til spilde, og det takkede jeg ja til.

Personalet har overblik

Havde du sikret dig, at der ikke stod noget frontpersonale eller nogle særligt udsatte, som kunne have fået vaccinen i stedet?

- Der vil jeg overlade at snakke med dem, der træffer de beslutninger. Det går jeg ud fra, at sundhedsberedskabet og folkene, der spurgte mig, har overblik over.

Så du spurgte ikke om det?

- Det tror jeg ikke, jeg har gjort. De skulle jo bruges inden for ganske kort tid, jeg tror et kvarter efter de var blevet trukket op, så jeg blev spurgt, om jeg ville tage den i forhold til om den skulle gå til spilde, og det sagde jeg ja til.

Irene Ravn Rossavik fortæller, at Johannes Lundsfryd blev kaldt ind, fordi han hele tiden har optrådt på en liste over personer, man kunne ringe til, hvis der var overskydende vacciner.

- I de første runder har man beregnet fem vacciner per hætteglas, og vi fandt hurtigt ud af, at vi kunne få seks og også syv vacciner trukket op. Og det er noget af det, der har gjort, at vi er så langt, som vi er i Middelfart Kommune med personalet på pleje- og ældreområdet. Og så lærte vi hurtigt, at vi var nødt til at have en liste med ekstra medarbejdere til at kalde ind, siger hun.

Annonce

Fandt tilfældige borgere

Hun forklarer desuden, at kommunen ad flere omgange, primært i løbet af januar, har måttet kæmpe med at få afsat ekstra vacciner i Lillebæltshallen i Middelfart.

- I forrige uge stod vi der i sidste øjeblik, og det endte med, at vi fandt nogle borgere, som var lige i nærheden, og hev dem ind og tilbød dem en vaccine, siger Irene Ravn Rossavik og slår fast, at man har bestræbt sig på først og fremmest at ringe efter medarbejdere i hjemme- og sygeplejen og på plejecentre, når der har været doser, der skulle afsættes.

Men på baggrund af, hvordan kommunen tolkede Sundhedsstyrelsens udmeldinger, blev også Johannes Lundsfryd oprindeligt placeret på en liste over personer med kritiske funktioner som leder af kommunens såkaldte krisestab, påpeger hun.

Hvem er ellers en del af sådan et kriseberedskab?

- Der er mig som direktør og Jeanette Rokbøl, der er sundhedschef, og så har vi nogle sygeplejersker, som er med ude konstant for at køre vaccinationshold.

Er du også blevet vaccineret?

- Ja, jeg er. Men jeg er også sygeplejerske, og Jeanette og jeg har kørt hvert vores vaccinationshold. Der er jeg ikke direktør.

Annonce

Får mails hver dag

Irene Ravn Rossavik fortæller dog, at man senere har fundet ud af, at det måske ikke har været det helt rigtige sted at placere borgmesteren.

Men præcis hvornår kan hun ikke svare på.

- Vi får mails hver eneste dag fra KL, Sundhedsstyrelsen og ministerier, siger hun.

Johannes Lundsfryd mener ikke, at han har fået at vide, at han har optrådt på en liste over mulige kontaktpersoner.

- Jeg har ikke bedt om at komme på nogen liste, og jeg vidste ikke, jeg stod på nogen liste. Jeg blev spurgt: "Der er vacciner til overs, som ikke skal gå til spilde, vil du modtage en af dem?", og det sagde jeg ja til. Jeg tror ikke, de har timer til at sidde og overveje det, de skal træffe en beslutning i situationen.

Han fortæller, at ville have sagt nej, hvis han var blevet tilbudt vaccinen i dag.

- Meldingerne har været ret klare fra sundhedsmyndighederne i dag. Man skal tænke på, at det var ret tidligt i processen, og mange ting var uklare. For eksempel hvornår folk i samfundskritiske funktioner skal vaccineres. Det står klart nu.

Annonce

Kender ikke typen

Der er mange i risikogrupper der har svært ved at få tider og også må køre langt for dem. Hvordan har du det med, at du selv har fået en vaccine, når det er sådan?

- Jeg har ikke lyst til at gå ned ad den vej, for det bliver noget, hvor man skal sidde og kloge sig på, hvordan man har ageret i januar, og det kommer der ikke noget konstruktivt ud af.

Må jeg spørge, hvilken vaccine du har fået?

- Det ved jeg ikke. Prøv at forestille dig, at vi står i en situation, hvor jeg bliver spurgt, om jeg vil have den. Der spørger jeg ikke, hvad det er for en slags vaccine.

Du har heller ikke spurgt siden?

- Jeg har sådan set tillid til de folk, der er omkring mig, og hvis de anbefaler at gøre det, tænker jeg, at jeg skal handle der. Jeg skal ikke have nogen speciel vaccine, siger borgmesteren og fortsætter:

- Det er et spørgsmål, der bliver stillet i slutningen af februar. Vi ved også meget mere nu end på det tidspunkt. Jeg tror faktisk ikke, der var flere i omløb. Og alle vacciner er gode, ellers bliver de ikke godkendt.

Annonce

Afgørende for andres liv

Avisen ville gerne have spurgt Johannes Lundfryd, hvad han mener om, at Søren Brostrøm tidligere har kritiseret, at hospitalsdirektører på Sygehus Lillebælt og OUH lod sig vaccinere, men det ønsker han ikke at svare på og henviser til Irene Ravn Rossavik.

Vi har desuden forsøgt at få svar fra Sundhedsstyrelsen på, om den mener, det er inden for dens retningslinjer, at borgmesteren er blevet vaccineret.

Styrelsen henviser dog til Region Syddanmark, der står for at tolke retningslinjerne.

Regionen skriver i en mail, at man varetager en kritisk funktion, når man har "afgørende betydning for andre menneskers liv eller funktionsevne og ikke umiddelbart kan erstattes".

Den forklarer desuden, at den ikke kan udtale sig om ministre og borgmestre.

- Men hvad angår regionsrådsformænd, gælder det, at deres jobfunktion ikke placerer dem i en særskilt kategori. De indplaceres som resten af befolkningen efter alder - med mindre der er personlige forhold i forhold til helbred, der placerer dem anderledes, lyder det i mailen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce