Annonce
Bagsiden

Politikere enige efter stormflod: Udsatte boligområder skal rives ned

Der findes en universalløsning for særligt udsatte boligområder. Foto: Colourbox

Kystnære huse i Seden, Faaborg, Nyborg og Kerteminde kan rives ned med det samme, fordi de opfylder ghettoplanens definition på særligt udsatte boligområder.

Flere stomfloder og mere højvande som følge af klimaforandringer. Det er dårligt nyt for de fynboer, der bor i lavtliggende, kystnære ejendomme i for eksempel Nyborg, Kerteminde, Faaborg og Seden.

Men hjælpen er på vej:

- På grund af klimaændringer befinder disse huse sig nu i særligt udsatte boligområder, og her har vi en særlig række knapper at skrue på, siger energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og peger selv på løsningen: Riv husene ned.

Annonce

S: Et fint værktøj

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Trine Bramsen, valgt på Fyn, bakker ministeren op:

- Nedrivning af boliger er et fint værktøj. Der er gode erfaringer fra Aarhus og udlandet med at rive boliger ned i udsatte boligområder, siger hun.

Indsatsgruppen Task Force Coast Fyn, som er oprettet af borgmestrene fra Fyn, Langeland og Ærø, skriver på sin facebook-side: "Alt for mange fynboer lever nu i særligt udsatte boligområder med gentagne trusler på liv og ejendom. Men finansieringen må komme fra regeringens ghettopakke."

Og det gør den.

Ny definition med vand

- Regeringens ghettopakke er netop øremærket hjælp til udsatte boligområder, og efter stormfloderne har vi justeret definition af begrebet "udsatte boligområder". Ud over høj kriminalitet og høj andel af særlige etniske grupper tilføjes nu høj vandstand, siger trafik-, bygning- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

- Nedrivning af lavtliggende, kystnære boliger på Fyn er desuden helt på linje med regeringens politik, idet vi ønsker fuld afvikling af de mest udsatte boligområder, siger ministeren.

Han minder om, at ghettopakken tilbyder en kontant belønning til de kommuner, der lykkes med at fjerne særligt udsatte boligområder.

Veje med kyst og strand

Præcis hvor mange fynske huse, der ligger i udsatte boligområder, vides ikke, men Task Force Coast Fyn anbefaler, at man ud fra et sikkerhedsprincip går i gang med det samme.

Alt disponibelt mandskab vil derfor allerede fra i morgen ved daggry blive sendt ud for at påbegynde nedrivning.

I første omgang rives alle huse ned med adresse på gader og veje, hvis navne begynder med Strand eller Kyst.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce