Annonce
Odense

Politikere dropper også julefrokosten: - Maden ville smage dårligt

Søren Windell (K) er rådmand for den forvaltning, der har valgt at droppe tilskuddet til medarbejdernes julefrokost. Han har foreslået, at pengene i stedet skal gives fra en central pulje, så man ikke ender med at gøre forskel på kommunens ansatte på grund af forskellige økonomiske vilkår i de enkelte forvaltninger. Arkivfoto Birgitte Carol Heiberg
Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune vil ikke holde julefrokost på kommunens regning, efter at forvaltningen har valgt at aflyse den for 4500 ansatte. Økonomiudvalget siger nej til forslag fra Konservative om at ensrette regler for personalegoder.

Mens andre kommunalt ansatte kan gå til julefrokost på kommunens regning, må 4500 medarbejdere under Ældre- og Handicapforvaltningen selv betale, hvis de vil til julefrokost med deres kolleger i år.

Ældre- og handicapområdet er presset på pengepungen og det går nu ud over medarbejdernes julefrokost.

Af samme grund har politikerne i Ældre- og Handicapudvalget nu også valgt at takke nej til en betalt julefrokost.

- Maden ville smage dårligt, hvis vi skulle holde en julefrokost velvidende, at medarbejderne, der udfører det hårde arbejde, ikke får noget som helst, siger Dansk Folkepartis medlem af udvalget, Christel Gall.

Samme holdning har Venstres Sanne Skougaard Andersen og Kasper Ejlertsen fra Socialdemokratiet, der begge sidder i det pågældende udvalg.

- Vi skal selvfølgelig være solidariske med medarbejderne. Så når de ikke får betalt deres julefrokost, skal vi selvfølgelig heller ikke have betalt vores. Jeg synes, at det ville klæde forvaltningen, hvis man fandt de midler, der er nødvendige for at holde fast i julefrokosten for medarbejderne, men jeg ved selvfølgelig også godt, hvilket merforbrug vi ser ind i, siger Kasper Ejlertsen.

- Jeg mener grundlæggende, at der burde være penge til at afholde en julefrokost for medarbejderne. Det er en god måde at samles på. Men når man vælger at spare den væk for medarbejderne, skal vi selvfølgelig heller ikke holde nogen, siger Sanne Skougaard Andersen.

Annonce

Rådmand inviterer hjem

Rådmand Søren Windell (K) siger også nej tak til tilskud til politikernes julefrokost.

Ligesom medarbejderne har mulighed for at arrangere en julefrokost for egen regning, vil han nu inviterer udvalget hjem til sig selv.

- Jeg har inviteret udvalget hjem til en julefrokost hos mig privat, siger Søren Windell.

Nej til ensrettede personalegoder

Søren Windell har beklaget besparelsen på julefrokosten, men har samtidigt peget på, at den er nødvendig i en situation, hvor forvaltningen kæmper med økonomien.

Til et møde i Økonomiudvalget onsdag formiddag havde han derfor foreslået en grundlæggende ændring i finansieringen af personalegoder som julefrokoster og sommerfester. Han mener, at der i stedet burde sættes et beløb af pr. medarbejder uanset, hvilken forvaltningen medarbejderen hører under, så der ikke kan opstå de forskelle, som hans egen forvaltningen nu er med til at skabe ved at droppe julefrokosten.

Det forslag blev dog stemt ned af de andre rådmænd i udvalget.

- Jeg er meget ærgerlig over, at man ikke har kunnet se fornuften i at sikre, at alle medarbejdere bliver anerkendt med samme beløb pr. medarbejder til personalepleje, uanset hvor de er ansat. Om det så bruges til en julefrokost, en sommerfest eller noget helt tredje vil jeg ikke blande mig i. Jeg synes ikke, at vi i kommunen eller i det offentlige generelt er særligt gode til at anerkende og pleje vores medarbejdere, siger Søren Windell.

Det er din forvaltning, at man nu vælger at droppe tilskuddet til julefrokosten. Er det ikke dit ansvar at have styr nok på økonomien til, at der er råd til en julefrokost for medarbejderne?

- Jo, men mit argument i det her har været, at jeg synes, at det er vigtigt, at vi ikke kommer ud i en situation, hvor vi i virkelighedens verden bliver tvunget til at fyre to ansatte for at have råd til en julefrokost. Det her er en omkostning, som man burde indregne for alle kommunens ansatte og ikke knytte på de enkelte forvaltninger.

V: Det bliver for styret

Rådmand for By- og Kulturforvaltningen Jane Jegind (V) var med til at stemme Søren Windells forslag ned. Hun mener, at de enkelte forvaltninger selv skal have fuld bestemmelse på området.

- Jeg ønsker ikke, at vi skal have en central styring, fordi hvornår er noget så et medarbejdergode, medarbejderpleje eller et møde med information til medarbejderne? Skal det så tælle med, når vi mødes og har et julearrangement på biblioteket den sidste dag før jul, og medarbejderne får en kop kaffe, eller hvis man tager et julehjerte med hjem efter en juleklippedag? Når man tænker det tankeeksperiment ud i den virkelige verden, så bliver det rigidt og får den modsatte effekt, hvor vi skal have flere medarbejdere til at kontrollere, siger Jane Jegind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce