Annonce
Odense

Politikere dropper også julefrokosten: - Maden ville smage dårligt

Søren Windell (K) er rådmand for den forvaltning, der har valgt at droppe tilskuddet til medarbejdernes julefrokost. Han har foreslået, at pengene i stedet skal gives fra en central pulje, så man ikke ender med at gøre forskel på kommunens ansatte på grund af forskellige økonomiske vilkår i de enkelte forvaltninger. Arkivfoto Birgitte Carol Heiberg
Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune vil ikke holde julefrokost på kommunens regning, efter at forvaltningen har valgt at aflyse den for 4500 ansatte. Økonomiudvalget siger nej til forslag fra Konservative om at ensrette regler for personalegoder.

Mens andre kommunalt ansatte kan gå til julefrokost på kommunens regning, må 4500 medarbejdere under Ældre- og Handicapforvaltningen selv betale, hvis de vil til julefrokost med deres kolleger i år.

Ældre- og handicapområdet er presset på pengepungen og det går nu ud over medarbejdernes julefrokost.

Af samme grund har politikerne i Ældre- og Handicapudvalget nu også valgt at takke nej til en betalt julefrokost.

- Maden ville smage dårligt, hvis vi skulle holde en julefrokost velvidende, at medarbejderne, der udfører det hårde arbejde, ikke får noget som helst, siger Dansk Folkepartis medlem af udvalget, Christel Gall.

Samme holdning har Venstres Sanne Skougaard Andersen og Kasper Ejlertsen fra Socialdemokratiet, der begge sidder i det pågældende udvalg.

- Vi skal selvfølgelig være solidariske med medarbejderne. Så når de ikke får betalt deres julefrokost, skal vi selvfølgelig heller ikke have betalt vores. Jeg synes, at det ville klæde forvaltningen, hvis man fandt de midler, der er nødvendige for at holde fast i julefrokosten for medarbejderne, men jeg ved selvfølgelig også godt, hvilket merforbrug vi ser ind i, siger Kasper Ejlertsen.

- Jeg mener grundlæggende, at der burde være penge til at afholde en julefrokost for medarbejderne. Det er en god måde at samles på. Men når man vælger at spare den væk for medarbejderne, skal vi selvfølgelig heller ikke holde nogen, siger Sanne Skougaard Andersen.

Annonce

Rådmand inviterer hjem

Rådmand Søren Windell (K) siger også nej tak til tilskud til politikernes julefrokost.

Ligesom medarbejderne har mulighed for at arrangere en julefrokost for egen regning, vil han nu inviterer udvalget hjem til sig selv.

- Jeg har inviteret udvalget hjem til en julefrokost hos mig privat, siger Søren Windell.

Nej til ensrettede personalegoder

Søren Windell har beklaget besparelsen på julefrokosten, men har samtidigt peget på, at den er nødvendig i en situation, hvor forvaltningen kæmper med økonomien.

Til et møde i Økonomiudvalget onsdag formiddag havde han derfor foreslået en grundlæggende ændring i finansieringen af personalegoder som julefrokoster og sommerfester. Han mener, at der i stedet burde sættes et beløb af pr. medarbejder uanset, hvilken forvaltningen medarbejderen hører under, så der ikke kan opstå de forskelle, som hans egen forvaltningen nu er med til at skabe ved at droppe julefrokosten.

Det forslag blev dog stemt ned af de andre rådmænd i udvalget.

- Jeg er meget ærgerlig over, at man ikke har kunnet se fornuften i at sikre, at alle medarbejdere bliver anerkendt med samme beløb pr. medarbejder til personalepleje, uanset hvor de er ansat. Om det så bruges til en julefrokost, en sommerfest eller noget helt tredje vil jeg ikke blande mig i. Jeg synes ikke, at vi i kommunen eller i det offentlige generelt er særligt gode til at anerkende og pleje vores medarbejdere, siger Søren Windell.

Det er din forvaltning, at man nu vælger at droppe tilskuddet til julefrokosten. Er det ikke dit ansvar at have styr nok på økonomien til, at der er råd til en julefrokost for medarbejderne?

- Jo, men mit argument i det her har været, at jeg synes, at det er vigtigt, at vi ikke kommer ud i en situation, hvor vi i virkelighedens verden bliver tvunget til at fyre to ansatte for at have råd til en julefrokost. Det her er en omkostning, som man burde indregne for alle kommunens ansatte og ikke knytte på de enkelte forvaltninger.

V: Det bliver for styret

Rådmand for By- og Kulturforvaltningen Jane Jegind (V) var med til at stemme Søren Windells forslag ned. Hun mener, at de enkelte forvaltninger selv skal have fuld bestemmelse på området.

- Jeg ønsker ikke, at vi skal have en central styring, fordi hvornår er noget så et medarbejdergode, medarbejderpleje eller et møde med information til medarbejderne? Skal det så tælle med, når vi mødes og har et julearrangement på biblioteket den sidste dag før jul, og medarbejderne får en kop kaffe, eller hvis man tager et julehjerte med hjem efter en juleklippedag? Når man tænker det tankeeksperiment ud i den virkelige verden, så bliver det rigidt og får den modsatte effekt, hvor vi skal have flere medarbejdere til at kontrollere, siger Jane Jegind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Danmark

Genlæs livebloggen: Britta Nielsen idømt mere end seks års fængsel

Annonce