Annonce
Danmark

Politikere: Det har ikke været kønt

Hans Christian Schmidt, Venstre, er meget kritisk over for den måde, som især Energinet har kommunikeret om den kommende højspændingsforbindelse på. Arkivfoto
Blandt politikere i Folketinget er der enighed om, at forløbet med placering af elmaster i Jylland har været alt andet end heldigt.
Annonce

Høring: På tværs af partiskel var energipolitikere fra Folketinget enige om, at hele sagen om opstilling af master i Jylland eller eventuel kabellægning er håndteret meget dårligt. Befolkningen er i forløbet blevet stillet i udsigt, at 35 meter høje master kunne blive erstattet af kabler gravet i jorden, uden at det havde noget hold i virkeligheden, lød det samstemmende.

- Sjældent, og jeg har så kun 25 års erfaring i politik, har jeg oplevet noget kommunikeret så elendigt, lød det fra Venstres Hans Christian Schmidt, der under høringen bebudede adskillige opklarende spørgsmål til ministeren i den kommende tid.

Enhedslistens Henning Hyllested følte sig på den ene side nok overbevist om, at det med den nuværende teknologi og den givne tidsramme ikke kan lade sig gøre at grave mere end 15 procent af forbindelse ned, men stillede til gengæld spørgsmål til, om tidsrammen skulle være så faststøbt i beton, som den ser ud til at være. Her hedder det, at forbindelsen fra grænsen til Holstebro skal være klar i 2023.

- Hele det her hastværk er jo betinget af Viking Link (forbindelse til England, red.), men jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, om det nu er så nødvendigt med lige den tidsramme? Kunne den ikke vente til eksempelvis 2030, lød spørgsmålet fra Hyllested.

Tanken bag var så, at kan man vente nogle år, kan der måske opfindes ny teknologi, der kan gøre det muligt at grave endnu mere end 15 procent af forbindelsen ned.

Hertil lød svaret fra den administrerende direktør i Energinet Henrik Riis, at Viking Link selvfølgelig betyder noget for tidsplanen, og at 426 millioner kroner af en samlet udgift på 1,8 milliarder kroner faktisk betales af Viking Link.

- Men det er altså også for at sikre kapacitet nok til udbygningen af vedvarende energi, ligesom det er nødvendigt at kunne transportere energi i nord-sydlig retning internt i Danmark. Der er allerede i dag så meget vedvarende energi i nettet, at det ikke er en mulighed at vente til 2030, sagde Henrik Riis.

Socialdemokratiets Anders Kronborg hæftede sig især ved et forslag fra en ekspert om, at strækningerne med master i højere grad end i den foreløbige linjeføring kan tilpasses individuelt, så den generer færre, men til gengæld kommer til gå i mere zig-zag-kurs.

- Det er jo blevet fremført på adskillige borgermøder, om man ikke kunne føre linjen mere fleksibelt, så det kunne da bestemt være en løsning. Fremadrettet skal man indrette den her slags planer meget anderledes. Der skal være langt mere gennemsigtighed, for Energinet har jo i en lang periode simpelthen hemmeligholdt linjeføringen. Jeg har stadig en række ubesvarede spørgsmål i sagen, lød det fra Anders Kronborg.

Fra Energinets direktør lød svaret til dette forslag, at man allerede i dag prøver at tage individuelle hensyn.

- Men samtidig sørger vi også for, at den ny elforbindelse, hvor det er muligt, følger samme linjeføring som den allerede eksisterende, og det er jo for ikke at genere flere nye lodsejere end højst nødvendigt, sagde Henrik Riis.

Henning Hyllested fra Enhedslisten stillede ved høringen i Landstingssalen på Christiansborg spørgsmål til, om man ved at give lidt længere tid kunne få mere af højspændingsforbindelsen gravet ned. Foto: Chresten Bergh
Anders Kronborg (S) har stadig en række spørgsmål i sagen om højspændingsforbindelsen mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fare for giftig røg: Brand ved Fortum

Odense

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

Annonce