Annonce
Kultur

Politikere afgør spansk konges fremtid

Den spanske lovgivning er ikke skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer. Derfor er det ikke på forhånd givet, at prins Felipe kan efterfølge sin far.

Der skal en lovændring til, før Spaniens kronprins Felipe kan overtage tronen fra sin abdicerende far.

En historisk debat er onsdag indledt i Spaniens parlament.

Parlamentarikerne i Kongressen i Madrid diskuterer monarkiets fremtid og skal senere onsdag stemme om en forfatningsændring, som sikrer, at den spanske kronprins Felipe kan overtage tronen efter sin far, kong Juan Carlos.

Den spanske lovgivning er nemlig ikke skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer. Alligevel valgte det 76-årige statsoverhoved i begyndelsen af juni overraskende at annoncere, at han forlader den spanske trone.

Anti-royalister har grebet chancen og opfordret til en afstemning om monarkiets fremtid. Det afviser premierminister Mariano Rajoy dog blankt.

- Spørgsmålet om landet styreform er ikke på dagsordenen her, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa under debatten i Kongressen.

Ved torsdagens debat indledte Rajoy sin tale med at forsvare kongen og monarkiet, som han kalder "det bedste symbol på landets sammenhold".

- Spanien er et konstitutionelt monarki med dybe rødder, fordi spanierne ønsker, at det skal være sådan, siger han.

Både det regerende borgerlige parti Partido Popular og oppositionen støtter da også med et overvældende flertal monarkiet.

Det er dog et alvorligt svækket kongehus, som kronprins Felipe i disse dage forbereder sig på at overtage.

I timerne efter meldingen om, at kongen ønsker at abdicere, flokkedes tusindvis af spaniere i flere byer for at kræve en afstemning om monarkiet. Det samme har gentaget sig siden.

Kong Juan Carlos har været konge siden 1975. Han har tidligere været meget populær på grund af sin aktive medvirken til Spaniens overgang fra diktatur til demokrati, men i de senere år er han kommet i modvind.

Blandt andet er han blevet kritiseret for at have brugt penge på en elefantsafari i Botswana, mens krisen rasede i Spanien, og hans familie er viklet ind i en korruptionsskandale.

Den 46-årige kronprins, som bliver Spaniens kong Felipe VI, ventes at blive indsat ved en ceremoni 19. juni, når også Senatet har godkendt forfatningsændringen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce