Annonce
Indland

Politiker: Udenlandske tiggere er ikke kommet til Aarhus i år

Aarhus har ikke romalejre som København. Men byen får stadig flere danske hjemløse, siger SFs socialrådmand, Thomas Medom.

Danske hjemløse frygter strammere regler mod romaers tiggeri, mener SF's socialrådmand i Aarhus, Thomas Medom.

Annonce

Aarhus har ikke mange udenlandske tiggere og romalejre. Men byen får stadig flere danske hjemløse mænd.

Det siger SF's socialrådmand i Aarhus, Thomas Medom.

- Vi har fattige, der kommer hertil. Men det er enkelte individer. De kommer herop med en drøm om at arbejde. Men de falder igennem og lever som hjemløse, siger Thomas Medom og tilføjer:

- Vi har ikke set meget til de store lejre, hvor de lever som kriminelle.

Regeringen ønsker at fordoble straffen for "utryghedsskabende tiggeri" til to ugers ubetinget fængsel. Det oplyste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketingets afslutningsdebat. Nu giver det syv dages betinget fængsel.

Sidste år så Aarhus mange udenlandske tiggere blive transporteret hertil fra Østeuropa i busser.

- Sidste sommer kunne vi se, at antallet steg ret markant. Lige nu er der ikke rigtig nogen. Men det kan da godt være, at de kommer, når det for alvor bliver sommer, siger Thomas Medom.

I Aarhus samarbejder politi, kommune og Cityforeningen om indsatsen omkring hjemløse. Disse samles omkring Klostertorvet med grønlændere, udenlandske tiggere og narkomaner, forklarer han.

- I Aarhus har der været spændinger mellem danske og udenlandske hjemløse, siger Thomas Medom.

De danske hjemløse frygter regeringens planer om indgreb mod tiggeri, påpeger han.

- En masse danske hjemløse frygter, at de får bøder, hvis de tigger. De oplever det som en meget, meget fjendtlig handling, at regeringen bliver ved med at stramme kursen, siger Thomas Medom.

Han ønsker mere hjælp til danske hjemløse og udlændinge, som tit er psykisk syge eller misbrugere.

- Der er ikke transitcentre til at hjælpe dem hjem. Her kunne de få en seng at sove i, sagsbehandling og deres pas igen. Så de kunne få en god start derhjemme, siger Thomas Medom.

FAKTA: Romaer er spredt over hele Europa

Regeringen vil fordoble straffen for tiggeri, og samtidig skal straffen gøres ubetinget.

Det skal dæmme op for det, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder tilrejsende "romabander".

Læs her, hvem romaerne er:

* Roma er fællesbetegnelse for en række omrejsende sigøjnergrupper, der taler romani. Romaer har ikke et hjemland eller en religion. Deres sprog tales med mange forskellige dialekter, fordi de er spredt over hele Europa.

* Det antages, at romaerne oprindeligt stammer fra alle egne af Indien, men romaerne er stadig et folk med en meget uafdækket historie.

* I moderne tid bor de primært i Europa, særligt på Balkan og i Østeuropa med store befolkningsgrupper i Makedonien, Bulgarien, Rumænien og Ungarn. Romaerne er historisk blevet udsat for diskrimination i de lande, hvor de har været bosat.

* Det er svært at udpege kulturelle træk ved romaer. Traditioner og normer adskiller sig fra gruppe til gruppe og fra person til person. Flertallet af romaer praktiserer kristendom. Andre romaer er hedninge, hinduer eller muslimer.

* Traditionelle romaer sætter stor værdi i at udvide deres familie. Det er afgørende, at ugifte kvinder er jomfruer, når de bliver gift. Både mænd og kvinder bliver gift unge. Der har været kontroverser i flere lande, fordi romaerne har indgået børneægteskaber.

* Romaernes lov fastslår, at mandens familie skal betale en brudepris til brudens forældre, men kun traditionelle familier følger stadig denne regel. Efter et par har indgået ægteskab slutter kvinden sig til mandens familie.

Kilder: Den Store Danske, Britannica, Faktalink.

FAKTA: Sådan vil regeringen gribe ind mod tiggeri

Regeringen vil stramme regler for tiggeri. Det skal nu forhandles med folketingets partier. Sådan ser regeringens udspil ud:

* Regeringen vil fordoble straffen for "utryghedsskabende tiggeri". I stedet for syv dages betinget fængsel udløser tiggeri 14 dages ubetinget fængsel. Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i afslutningsdebatten.

* Regeringen har bedt Folketinget om ekstraordinært at kunne fremsætte lovforslaget til førstebehandling fredag 2. juni. Så kan Folketinget vedtage lovforslaget, når finansloven førstebehandles i september.

* Dansk Folkeparti vil i stedet forlænge folketingsåret, så forslaget kan blive vedtaget inden sommerferien. Partiet vil kontakte Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), oplyser partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

* Regeringen vil lade politiet udstede zoneforbud i større geografiske områder. Det oplyste Justitsministeriet onsdag i en pressemeddelelse.

* Regeringen vil se på, om politiet kan give et zoneforbud første gang, udlændinge overtræder reglerne.

* Myndighederne skal undersøge, om man kan lave en fast-track-ordning. Så kan man hurtigt afprøve, om en person har opholdsgrundlag i Danmark.

* Politiet har ryddet over 25 roma lejre og rejst 84 sigtelser, siden Folketinget 1. april 2017 strammede reglerne. Nu kan politiet gribe ind mod romaer, som opretter ulovlige lejre og tigger.

* Københavns Politi ryddede forleden fire lejre i København. Det var i Lille Kongensgade, på Islands Brygge, Vesterbrogade og Nyropsgade.

* Ni personer fik hver en bøde på 1000 kroner for at bo i lejre, som ifølge politiet skaber utryghed. Én blev henvist til Udlændingestyrelsen med henblik på udvisning.

* 24. maj blev 27 personer anholdt ved politiets razzia mod syv lejre. Aktionen ramte lejre ved Dronning Louises Bro på Nørrebro og Vesterbrogade.

* I Trinitatis Kirke nær Rundetårn har personalet klaget over uhumske, sundhedsfarlige forhold med affald og afføring ved en lejr.

Kilder: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), Justitsministeriet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce