Annonce
Udland

Trump hverken frikendes eller erklæres skyldig i rapport

Jim Bourg/Reuters
Særlige anklager siger, at justitsminister skal træffe beslutning, om Trump begik forbrydelse. Nej, lyder det.

I den særlige anklager Robert Muellers rapport erklæres USA' præsident, Donald Trump, hverken skyldig eller ikke-skyldig i at have samarbejdet med Rusland i valgåret 2016.

Det fremgår af et brev, som justitsminister William Barr har sendt til politikere i den amerikanske kongres.

Mueller og hans hold har siden 2017 undersøgt, om der var et samarbejde mellem Rusland og Trumpkampagnen i valgåret 2016.

Af brevet fra justitsminister William Barr fremgår det, at Mueller-rapporten kan konstatere russiske indblanding i valgkampen i 2016.

Men Mueller vil i sin rapport ikke fælde en afgørelse, om præsidenten har forsøgt obstruktion under efterforskningen.

- Den særlige anklager drog derfor ikke en konklusion - den ene eller den anden vej - om den undersøgte adfærd udgjorde obstruktion i forfatningens forstand, skriver Barr.

Mueller og hans hold afleverede deres rapport til justitsministeren fredag. Det er ham, der vil afgøre, hvor meget af rapporten, der skal offentliggøres. Demokraterne mener, at hele rapporten og dens underliggende tekster skal frigives.

Det hedder i Muellers gennemgang, at "selv om denne rapport ikke konkluderer, at præsidenten begik en forbrydelse, så frikender den ham ikke".

Det bliver derfor justitsministeren, der skal træffe beslutningen, om Trump og hans kampagne har begået en forbrydelse.

Det afviser Barr sammen med sin vicejustitsminister, Rod Rosenstein.

- Rod Rosenstein og jeg har konkluderet, at beviserne, der er fremkommet under den særlige anklagers efterforskning, ikke er tilstrækkelig til at fastslå, at præsidenten begik en forbrydelse ved obstruktion af sagen, skriver Barr i sit brev.

I en kommentar fra Det Hvide Hus heder det, at Mueller-rapporten er en "total og fuldstændig frikendelse".

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce