Annonce
forside

Politiker tager Hamed-sag op i Folketinget: - I min verden er det en, som vi bør kunne give beskyttelse

Hamed Rezaiis sag bliver nu politisk. Andreas Steenberg (R) vil stille spørgsmål til sagen til Inger Støjberg (V). Fotos (arkiv): Katrine Becher Damkjær og Steen Brogaard

De Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, vil stille spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren om sagen om Hamed Rezaii, der har fået afslag på opholdstilladelse. Formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater Jytte Lindgård undrer sig også over afgørelsen.

Ærø/Christiansborg: Sagen om afghansk-iranske Hamed Rezaii, der i sidste uge fik afslag på opholdstilladelse, bliver nu politisk. Det sker, fordi De Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, agter at stille et udvalgsspørgsmål om sagen til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Det siger han til Fyns Amts Avis, som har sendt artikler om Hamed Rezaii og flere andre politikere.

- Jeg synes, det virker som om, det er en person, som er syg og har brug for beskyttelse, siger han og oplyser, at han også har fået tilsendt artikler om sagen fra borgere.

- I min verden er det en flygtning, som vi bør kunne give beskyttelse. Jeg synes ikke, han virker som en migrant. Det virker rimelig reelt, at han virkelig ikke har mulighed for at være, hvor han kommer fra. Det virker mærkeligt at sende ham til et land, han stort set ikke har været i, siger han.

Annonce

Sagen kort

Hamed Rezaii kom til Danmark den 3. december 2015 og søgte om asyl samme dag.Den 27. januar 2017 fik han afslag på asyl fra Udlæningestyrelsen.

Den 12. oktober stadfæstede Flygtningenævnet Udlændingestyrelsens afgørelse.

Den 12. december søgte Hamed Rezaii gennem sin advokat om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 c, stk. 1.

Den 13. juli 2018 gav Flygtningenævnet afslag på genoptagelse af asylsagen.

Den 20. november 2018 meddelte Udlændingestyrelsen afslag på opholdstilladelse.

Den 28. november 2018 klagede advokaten over afgørelsen til Udlændingenævnet. Udlændingenævnet har netop svaret, at nævnet tillægger klagen opsættende virkning. Det betyder, at Hamed Rezaii kan blive i Danmark, mens klagen behandles. Det kan tage op til syv måneder, skriver nævnet.

- For svært at få ophold

Også Jytte Lindgård undrer sig. Hun er advokat og formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater og har selv stor erfaring med lignende sager.

- Jeg er uenig i den vurdering, de har foretaget ud fra det foreliggende, siger hun efter at have læst afgørelsen fra Udlændingestyrelsen.

Ifølge Jytte Lindgård er det en politisk vurdering, hvad der skal til for at få opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 9 c, stk.1, som "åbner mulighed for at give opholdstilladelse, hvor ganske særlige grunde i øvrigt taler derfor" for eksempel "over for udlændinge, som har væsentlig tilknytning til Danmark, eller som kan angive vægtige humanitære grunde," som det hedder.

- Jeg synes, det er for svært at få en opholdstilladelse i henhold til paragraf 9 c, stk.1, og ud fra de oplysninger, jeg er i besiddelse af, burde han klart være inden for det område, hvor han fik lov til at være i Danmark.

Hvad bygger du det på?

- Med hans sygehistorie, og hvis han overhovedet ikke har noget netværk i Afghanistan, kan han for mig at se vanskeligt sendes til Afghanistan. Det, der slår mig er, at han aldrig har været i Afghanistan. Det er det, der får mig til at sige at jeg ikke er enig i afgørelsen, siger Jytte Lindgård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce