Annonce
forside

Politiker tager Hamed-sag op i Folketinget: - I min verden er det en, som vi bør kunne give beskyttelse

Hamed Rezaiis sag bliver nu politisk. Andreas Steenberg (R) vil stille spørgsmål til sagen til Inger Støjberg (V). Fotos (arkiv): Katrine Becher Damkjær og Steen Brogaard

De Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, vil stille spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren om sagen om Hamed Rezaii, der har fået afslag på opholdstilladelse. Formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater Jytte Lindgård undrer sig også over afgørelsen.

Ærø/Christiansborg: Sagen om afghansk-iranske Hamed Rezaii, der i sidste uge fik afslag på opholdstilladelse, bliver nu politisk. Det sker, fordi De Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, agter at stille et udvalgsspørgsmål om sagen til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Det siger han til Fyns Amts Avis, som har sendt artikler om Hamed Rezaii og flere andre politikere.

- Jeg synes, det virker som om, det er en person, som er syg og har brug for beskyttelse, siger han og oplyser, at han også har fået tilsendt artikler om sagen fra borgere.

- I min verden er det en flygtning, som vi bør kunne give beskyttelse. Jeg synes ikke, han virker som en migrant. Det virker rimelig reelt, at han virkelig ikke har mulighed for at være, hvor han kommer fra. Det virker mærkeligt at sende ham til et land, han stort set ikke har været i, siger han.

Annonce

Sagen kort

Hamed Rezaii kom til Danmark den 3. december 2015 og søgte om asyl samme dag.Den 27. januar 2017 fik han afslag på asyl fra Udlæningestyrelsen.

Den 12. oktober stadfæstede Flygtningenævnet Udlændingestyrelsens afgørelse.

Den 12. december søgte Hamed Rezaii gennem sin advokat om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 c, stk. 1.

Den 13. juli 2018 gav Flygtningenævnet afslag på genoptagelse af asylsagen.

Den 20. november 2018 meddelte Udlændingestyrelsen afslag på opholdstilladelse.

Den 28. november 2018 klagede advokaten over afgørelsen til Udlændingenævnet. Udlændingenævnet har netop svaret, at nævnet tillægger klagen opsættende virkning. Det betyder, at Hamed Rezaii kan blive i Danmark, mens klagen behandles. Det kan tage op til syv måneder, skriver nævnet.

- For svært at få ophold

Også Jytte Lindgård undrer sig. Hun er advokat og formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater og har selv stor erfaring med lignende sager.

- Jeg er uenig i den vurdering, de har foretaget ud fra det foreliggende, siger hun efter at have læst afgørelsen fra Udlændingestyrelsen.

Ifølge Jytte Lindgård er det en politisk vurdering, hvad der skal til for at få opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 9 c, stk.1, som "åbner mulighed for at give opholdstilladelse, hvor ganske særlige grunde i øvrigt taler derfor" for eksempel "over for udlændinge, som har væsentlig tilknytning til Danmark, eller som kan angive vægtige humanitære grunde," som det hedder.

- Jeg synes, det er for svært at få en opholdstilladelse i henhold til paragraf 9 c, stk.1, og ud fra de oplysninger, jeg er i besiddelse af, burde han klart være inden for det område, hvor han fik lov til at være i Danmark.

Hvad bygger du det på?

- Med hans sygehistorie, og hvis han overhovedet ikke har noget netværk i Afghanistan, kan han for mig at se vanskeligt sendes til Afghanistan. Det, der slår mig er, at han aldrig har været i Afghanistan. Det er det, der får mig til at sige at jeg ikke er enig i afgørelsen, siger Jytte Lindgård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce