Annonce
Indland

Politiker om ventetid på høretest: Vi er langt fra i mål

Formanden for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), må erkende, at han var alt for optimistisk, da han i februar stillede kortere ventetid på en høretest i udsigt for regionens borgere. Siden da er ventetiden steget betragteligt. Arkivfoto: Lars Juul

Med et gennemsnit på 88 ugers ventetid topper Region Syddanmark suverænt med landets længste ventetider på at få et høreapparat. Det er ikke godt nok, siger udvalgsformand, som vil arbejde for at få flere regionale høreklinikker.

Ventetid: Trods udmeldinger om kortere ventetid på regionens høreklinikker, må regionsrådet konstatere, at ventetiden er gået fra meget lang til endnu længere.En ny regional høreklinik i Sønderborg med satellitter i Vojens og Tønder, som har til formål at nedbringe ventetider, åbnede i foråret, men den har ikke haft sin ønskede virkning, og det får nu regionsrådet til at tage affære.

En udfordring har været, at de patienter, der har valgt at tage til Sønderborg, indtil nu har bundet sig til den regionale klinik over fire år. Det betyder, at de fem til syv efterfølgende kontroller og opfølgninger over fire år skal foretages i Sønderjylland. Ifølge regionen har det angiveligt fået flere til at vælge tilbuddet fra.

- Det er ikke godt nok med så lange ventetider. Vi har i Sundhedsudvalget derfor indstillet, at patienterne fremover kun skal være tilknyttet den regionale klinik i seks måneder, så de kan få lavet de efterfølgende tjek på deres lokale høreafdeling. Herudover får borgere, der har udsigt til mere end ni måneders ventetid, et tilbud om at flytte deres behandling til den regionale høreklinik i Sønderborg, siger formanden for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S).

Annonce

For optimistisk

Regionen besluttede i forbindelse med budgettet for 2015 at spare ti millioner kroner på høreområdet ved at ensrette niveauet for uddeling af høreapparater. Det skete, fordi sønderjyderne fik udleveret langt flere apparater end fynboerne.

På et møde i Svendborg i februar, hvor også Høreforeningen deltog, gav Poul-Erik Svendsen udtryk for store forventninger til den nye regionale klinik.

- Det tilbud åbner vi til marts, og når vi i løbet af et år har fået arbejdet den store pukkel væk, så kan vi fra marts 2018 stille en garanti om, at alle borgere i regionen kan få et tilbud i Sønderborg indenfor tre måneder, lød det på mødet fra udvalgsformanden.

Et par uger efter diskuterede regionsrådet problemet og meldte ud, at der var forbedringer i vente. "Kortere ventetider på høreapparater i Region Syddanmark" var overskriften på en pressemeddelelse, som regionen sendte. Poul Erik Svendsen erkender nu, at det var for optimistisk.

- Det kan man jo se på virkeligheden, at det var, siger udvalgsformanden, som vurderer, at flere i dag benytter sig af muligheden for at få et høreapparat end tidligere.

Fra marts til november i år er ventetiderne på Sygehus Lillebælt steget fra 75 til 119 uger og på OUH er ventetiden for en høretest nu oppe på 124 uger. Derfor er det kritisk, og der skal ske nogle ændringer, lyder det fra udvalgsformanden.

- Hvis de justeringer, som vi nu har lavet, ikke kommer til at lokke flere til Sønderborg, så må næste skridt være at åbne flere klinikker i trekantområdet og på Fyn, hvor problemerne er størst. Det vil jeg tage op på udvalgsmødet til februar, og så vil jeg arbejde for, at vi finder penge til det i budgettet til sommer, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce