Annonce
Fyn

Politiker om krav til ny uddannelse: - Vi lytter også til de andre uddannelser

Tage Petersen (V) siger, at Region Syddanmark kigger på helheden, når den skal være med til at lave indstillinger på uddannelsesområdet. Arkivfoto: Timo Battefeld
Tage Petersen (V), formand for Udvalget for Uddannelse og Arbejdskraft i Region Syddanmark, siger, at man har lyttet til de andre gymnasiers bekymringer i forhold til HF og VUC Fyns ønske om at oprette en to-årig stx på Fyn. Derfor er det et vilkår, at HF og VUC Fyn skal mindske optaget på den to-årige HF for at få lov til at oprette den nye uddannelse.
Annonce

- Hvorfor er det en betingelse, at optaget på HF skal mindskes, for at HF og VUC Fyn kan oprette den to-årige stx-uddannelse?

- Der har vi lyttet til de høringssvar, der er kommet fra de øvrige uddannelsesinstitutioner, som er lidt betænkelige ved, at hvis der ikke sker en begrænsning, at så går det ud over dem.

- Stx og HF er to selvstændige uddannelser med hvert deres sigte. Hvorfor skal de blandes sammen?

- Der er vi nødt til at se det som en helhed og på hele elevsituationen i Odense og lytte til, hvad de øvrige uddannelsesinstitutioner i Odens siger. De var modstandere generelt af det og for at imødekomme dem en smule, har vi sat den begrænsning.

- Rektor på HF og VUC Fyn Stig Holmelund Jarbøl siger, at han ikke kan se bestyrelsen acceptere en kapacitetnedgang på HF for at få en to-årig stx. Hvad siger du til det?

- Det har vi selvfølgelig respekt for, og det er deres valg i sidste ende. Men vi indstiller ud fra en mere overordnet tilgang, hvor vi ser det i en helhed.

- I stiller som betingelse, at der reduceres fra 12 til 11 HF-klasser på HF og VUC Fyn i Odense. Men Stig Holmelund Jarbøl siger, at man reelt har 14 klasser i dag. Så er det tre klasser færre. Kan du forstå, at bestyrelsen kan have svært ved at sige ja til det?

- Ja, det har jeg selvfølgelig respekt for, hvis de har den holdning. Vi er bare nødt til at tage et mere bredt og overordnet hensyn.

- Men det er vel ikke givet, at de klasser, der vil være færre i 2021, vil tage den to-årige stx i stedet. Hvor skal de elever så gå hen?

- Næ, det kan man ikke vide præcis, hvordan de fordeler sig. Det kan du have ret i. Men nu er det det, vi indstiller til ministeriet, og så må vi se, hvad det siger. Det er jo ikke sikkert, at det følger indstillingen. Det er ikke altid, det gør det.

- Men kan du ikke ende med at øge kapaciteten på nogle af de andre uddannelsesinstitutioner i Odense på bekostning af HF og VUC Fyn?

- Ja, det er rigtigt. Men som sagt ud fra en samlet vurdering er det vores bedste bud. Du kan ikke tilfredsstille alle parter i det spil. Der er rigtig mange interesser.

- Hvis bestyrelsen ikke vil godkende det her, vil de ikke søge om at få den uddannelse. Er det ikke vigtigere, at den kommer til Odense, så fynboer ikke skal rejse til Aarhus, Aalborg eller København for at tage den eller alternativt bruge ekstra tid på at blive klar til at søge en lang videregående uddannelse, end at den her betingelse bliver opfyldt?

- Jo, det kan du sige, men det er de overvejelser, man må gøre i bestyrelsen.

- Men det er vel også i regionens interesse, at der er det to-årige stx-tilbud på Fyn?

- Vi vil selvfølgelig gerne have et bredt udbud i hele regionen. Men vi har kun en koordinerende rolle, så det er op til de enkelte bestyrelser at træffe beslutninger.

- Ja, men I har så lagt et krav ned over, som bestyrelsen her kan have svært ved at godkende og så kommer den uddannelse ikke?

- Det er vores indstilling til ministeriet, men det er ikke sikkert, at den bliver fulgt. Det kan vi ikke vide.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce