Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker efter Egons død: Tøm kommunekassen og brug pengene på de ældre

En hundepatrulje fandt en sen aften i februar sidste år Egon Madsen død på Tingagerskolens boldbane. Han var dement og var få timer tidligere gået fra Tingager Plejehjem. Arkivfoto: Tim Visti
84-årige demente Egon Madsen, der blev fundet død på en boldbane, sætter nu gang i en politisk debat om normeringer på kommunens plejehjem. Brug kommunens likviditet og ansæt flere hænder, mener DF'er, mens socialdemokrat i stedet fremhæver tekniske hjælpemidler.

Faaborg-Midtfyn: Er der brug for flere hænder på Faaborg-Midtfyn Kommunes plejehjem?

Det er spørgsmålet, der står tilbage, efter 84-årige Egon Madsen, der led af demens, en vinternat sidste år på tragisk vis mistede livet på Tingagerskolens boldbane.

Meldingen fra Dansk Folkeparti er klar. Der er brug for mange flere hænder.

- Det er en frygtelig sag. Og én sag er én sag for meget. Der er ingen på Tingager Plejehjem, der skal høre noget for det her. Ansvaret ligger hos os politikere, lyder det fra Jack Odgaard, der sidder i kommunens Sundheds- og Omsorgsudvalg.

Annonce
Jack Odgaard mener, at der er brug for flere hænder til de ældre i Faaborg-Midtfyn Kommune. Arkivfoto: Kim Rune

Brug penge fra kassen

Formanden for udvalget, Herdis Hanghøi (V), vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger alligevel:

- Det er noget, der ikke må ske. Men jeg kan også forstå på lederen (af plejehjemmene, red.), at der er strammet op og lavet en fast aftale med politiet. Vi forsøger hele tiden at gøre det bedste for at passe på borgerne inden for de retningslinjer og lovgivning, der er, siger hun og henviser til, at plejehjemmene nu har en praksis, hvor de ringer til Fyns Politi, hvis en plejehjemsbeboer er forsvundet i mere end 20 minutter.

Om der skal flere ansatte på plejehjemmene til, vil hun ikke svare på.

- Jeg ved godt, at personalet i aften- og nattetimerne er pressede. Men som det ser ud lige nu, ser det ikke ud til, at vi får flere penge i det kommende budget, så hvis vi skal opnormere på aften- og nattevagterne, så skal vi nednormere et andet sted.

Jack Odgaard er imidlertid ikke i tvivl.

- Normeringen er ikke god nok, og vi kan ikke effektivisere mere på plejehjemmene. Vi har sparet så meget, at vi ikke bare har skåret ind til benet, nu er vi også begyndt at skære ind i selve knoglen, siger DF'eren.

Han foreslår at tømme kommunekassen.

- Vores likviditet er rigtig god her i kommunen. Derfor må vi bruge vores likviditet, og hvis det går galt, må vi bede staten om hjælp ligesom så mange andre kommuner, siger Jack Odgaard.

Tekniske hjælpemidler

Socialdemokraten Anstina Krogh, der også sidder i Sundheds- og Omsorgsudvalget, mener heller ikke, at plejepersonalet har for meget at rutte med.

- Jeg ved, vores medarbejdere har rigtig travlt, og jeg ville ønske, vi kunne give flere penge til plejehjemmene. Det tror jeg, vi alle ville ønske.

Hun mener dog ikke, at flere hænder nødvendigvis er vejen frem.

- Det bliver aldrig en-til-en med personalet på plejehjemmene. Man kan have opfyldt alle borgerens behov og så vende sig om, og så kan borgeren gå ud af terrassedøren. Derfor vil flere hænder ikke kunne løse det hele, siger hun og kommer i stedet med et andet forslag.

- Vi skal være meget bedre til at bruge de tekniske hjælpemidler (eksempelvis alarmer og gps'er, red.) til demente i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det skal selvfølgelig altid være som et supplement og må ikke erstatte kærlig pleje og alt det, vi kender fra vores personale.

Udvalgsformand Herdis Hanghøi efterlyser i første omgang en debat om plejehjemmenes økonomiske rammer.

- Først og fremmest i udvalget, og så i forbindelse med næste års budget, hvor vi skal se, om det er muligt at tilføre flere ressourcer til plejehjemmene, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce