Annonce
Nyborg

'Vandhunde' var med til at opklare mordet på Kim Wall: Politihunden Cody er den første danske hund til eksamen på Fyn

Politiets første hunde til eftersøgninger i vandet blev torsdag eksamineret i Nyborg. Foto: Peter Krogh Frausing
Siden vandsøgs-hunde fra svensk politi hjalp med at opklare mordet på Kim Wall, har dansk politi ønsket haft dem på ønskelisten. De første tre var til eksamen i Nyborg torsdag efter to års træning.

Nyborg: Flådestationen på Slipshavn var torsdag morgen fyldt med politibiler. Politihunde fra hele landet bjæffede om kap, og Forsvarets dykkertjeneste stillede klar med to gummibåde.

Det lignede udgangspunktet for en storstilet eftersøgning, og det var det for så vidt også.

Dog ledte hundene ikke efter rigtige mennesker, men i stedet tøj, som duftede af lig. Tre hunde skulle uddannes til såkaldte "vandsøgs-hunde". De første af deres slags i Danmark.

Annonce

- Da vi skulle finde Kim Wall i 2017, præsenterede det svenske politi hundene for os. Dengang havde vi aldrig hørt om dem før, men det var dem, som gjorde, at vi fandt hende. Derfor blev der i 2019 truffet en beslutning om, at vi skulle have vores egne i Danmark, og det er dem, vi uddanner de første af i dag, fortalte John Jensen, leder for Rigspolitiets politihundetjeneste.

Og netop eftersøgningslederen fra den gang, hvor Kim Wall skulle findes, Lars Møller, stod på bredden da politihundene gennemførte prøverne i vandkanten torsdag morgen

John Jensen til venstre og Lars Møller til højre er begge begejstrede over de nye hunde, som kommer til at gavne både Politiet og Forsvaret. Foto: Peter Krogh Frausing

- Det bliver et fantastisk værktøj for os, når vi i fremtiden skal finde levende og døde i vandet. Vi kan arbejde meget mere målrettet, og jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kommer til at finde mange personer, som ellers aldrig var blevet fundet, konstaterede Lars Møller, chef for Forsvarets dykkertjeneste.

Den sidste prøve

Ved middagstid blev det tid til den sidste prøve, efter hundene både havde fundet ligklæder i siv og i vandkanten. Nu var det tid til at hoppe i gummibådende og lede på dybere vand.

Ombord hoppede den første politihund og stillede sig klar i stævnen på gummibåden. Hundeføreren satte sig til rette, og de sejlede sammen med dykkertjenesten mod det område, hvor prøven skulle gennemføres.

Cody og hundeføreren Nikolaj Jespersen kommer her retur, efter sidste prøve. De er begge tydeligt begejstrede. Foto: Peter Krogh Frausing

Efter nogle minutter udenfor synsfeltet fra bredden, kom båden retur.

Hundeførerens arme var over hovedet, og der var ingen tvivl om, at prøven var bestået. Den første jyske politihund var uddannet.

Nu var det fynske Cody og hundefører Nikolaj Jespersens tur.

- Han kan godt blive lidt overgearet, når der er så mange mennesker, så i første omgang kommer det til at dreje sig om lige at få ro på ham, og så kan eftersøgningen sættes i gang, fortalte hundeføreren.

Hundene kan både lede i vandkanten, men kan også finde personer på mange meters dybde. Hvorvidt hundene indsættes i bestemte eftersøgninger fremover, vil konkret blive vurderet på hver enkel sag. Foto: Peter Krogh Frausing

Cody er knap fire år gammel og har de sidste tre år fungeret som politihund. Derfor er det heller ikke uvant for ham at lede efter mennesker.

- Det var et naturligt skridt for mig, at vi meldte os til vandsøgs-hundene. Jeg er efterhånden en erfaren hundefører, og Cody har klaret sig rigtig godt. Jeg synes også, at arbejdet på vandet er spændende, sagde Nikolaj Jespersen.

Der var i alt tre politihunde til eksamen torsdag. Yderligere tre hunde vil blive eksamineret i sensommeren. Foto: Peter Krogh Frausing

Gummibåden med Cody i stævnen kom til syne i horisonten efter prøven, og eksaminatoren sendte en tommelfinger i luften. Bestået!

Annonce

Aktioner før tid

Som de første politihunde med speciale i at finde mennesker under vandet, har der været stor efterspørgsel på hundene. Faktisk så stor, at de tre hunde allerede har været i aktion seks-syv gange, før de torsdag fik eksamensbeviset.

- Vi har ingen tilsvarende værktøjer, så det har været fedt at bruge hundene en smule, før de blev certificerede. For nyligt havde vi dem med på Nordsjælland, hvor de fandt vedkommende, vi ledte efter. Det hjælper enormt, at vi ved præcis, hvor vi skal sætte dykkerne i, fortalte Lars Møller.

Politiets første tre vandsøgs-hunde har allerede været brugt seks-syv gange i rigtige eftersøgninger. Foto: Peter Krogh Frausing

Hundene er forskellige fra deres svenske kollegaer, da de ikke kun er trænede til at være vandsøgs-hunde. Hundene udfører arbejdet som patruljehunde, når de ikke leder efter savnede i vandet.

- Det er svært at sige, hvor ofte Cody kommer til at arbejde på vandet, men indtil videre har der været stor efterspørgsel på ham. Men når han ikke leder i vandet, kan han stadig bruges til at lede i skove, fange tyveknægte og andre politiopgaver, fortalte Nikolaj Jespersen.

Annonce

Flere hunde på vej

Hundene, som blev eksamineret torsdag, var fra to politikredse i Jylland og fra Fyns Politi. Det er dog ideen, at der skal være vandsøgs-hunde i alle landets politikredse, og derfor er der tre hunde mere undervejs, som skal eksamineres i sensommeren.

Der var stor interesse blandt politi-kollegaer, da de første hunde skulle eksamineres. Foto: Peter Krogh Frausing

- I Danmark er der omtrent 375 politihunde, hvoraf de 290 indgår som patruljehunde. Med de første seks specialiserede hunde i vandsøg, er vi godt på vej til at kunne opklare endnu flere forsvindingssager endnu hurtigere. På samme tid kan vi aflaste dykkertjenesten, så de er helt skarpe, når vi finder noget, forklarede John Jensen

Hundene er ikke bundet til deres politikredse og kan derfor rekvireres på tværs af landet, når der er brug for flere vandsøgs-hunde til en sag.


Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kommer til at finde mange personer, som ellers aldrig var blevet fundet.

Lars Møller
Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Navne For abonnenter

50 år: Han er en af OB's største og nyder at hjælpe unge talenter på vej

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Annonce