Annonce
Danmark

Politiformand: Aflyst præsidentbesøg er spildt arbejde

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Planlægning af præsidentbesøget har kostet politiet store ressourcer, siger formand for Politiforbundet.

Det nu aflyste præsidentbesøg har allerede krævet store forberedelser hos politiet.

Det siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt.

- Der har været arbejdet på højtryk hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), Københavns Politi og Rigspolitiet i forbindelse med planlægningen af det her besøg.

- Så jeg ved, at det skaber store frustrationer, at man har brugt så meget tid på at forberede et besøg, der ikke bliver til noget, siger Claus Oxfeldt.

Politibetjente fra hele landet skulle til København, og indkaldelse af mandskabet var i fuld gang, fortæller forbundsformanden.

- De var rigtigt langt i forberedelserne. Stort set alle politibetjente, som skulle involveres i besøget, var orienteret om, hvornår de skulle møde og under hvilke konditioner, siger Claus Oxfeldt.

Hvor mange betjente, der er tale om, vil han af "sikkerhedsmæssige grunde" ikke udtale sig om.

- Men det er rigtig, rigtig mange, siger han og kalder opgaven for "et af de største set-ups, der har været i dansk politis historie".

Selv om præsident Trump skriver, at han udskyder besøget i Danmark, tvivler Claus Oxfeldt på, at man kan hive masterplanen for afvikling af besøget op af skuffen ved en senere lejlighed.

- Jeg er tæt på at sige, at det er spildt arbejde. Sandsynligheden for, at han skulle komme igen er nok ikke til stede før eventuelt efter næste præsidentvalg.

- Selv om han så skulle blive genvalgt, så vil trusselssituationen se anderledes ud til den tid. Så det vil være minimalt, hvad der kan genbruges i den forbindelse, siger Claus Oxfeldt.

Selv om forberedelserne ser ud til at være forgæves, ser forbundsformanden dog også et lyspunkt:

- Det er selvfølgelig frustrerende for de mange gode kolleger, der har brugt så ufatteligt meget tid på de her forberedelser.

- Til gengæld er det også rart nok i en situation med et meget presset politi, at vi så ikke skal bruge så mange ressourcer på det her besøg, som vi skulle have gjort, siger Claus Oxfeldt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce