Annonce
Fyn

Politiet tjekker også om søndagen: En måneds kontrol af danskernes spritvaner i trafikken

Fra og med fredag indleder landets politikredse en måneds spirituskontroller i trafikken. Arkivfoto: Rådet for Sikker Trafik.
Politikontrol kan mindske spirituskørsel, men det er bedre at forhindre, at en påvirket person overhovedet sætter sig bag et rat. Her får du råd til, hvordan du kan stoppe en potentiel spiritusbilist.

Fyn: Det er højsæson for grillfester, festivaler og mange andre sammenkomster, hvor der er alkohol på bordet, og dermed er der også højsæson for spirituskørsel. Det er baggrunden for en månedlang kontrol i samtlige landets politikredse af danskernes evne til at undgå spiritus i blodet, når de bevæger sig ud i trafikken.

Kontrollerne begynder fredag 21. juni og vil variere fra politikreds til politikreds. De kan blandt andet tage udgangspunkt i koncerter, byfester og motorcykeltræf, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Politiet tjekker ikke kun, om trafikanterne er påvirket af alkohol, men også om de har indtaget andre stoffer, der forringer deres evner til at køre i trafikken. Og det er ikke kun sent fredag og lørdag aften, færdselspolitiet er ude med alkometeret. Også søndag formiddag, hvor der stadig kan være for meget alkohol i blodet fra en fest aftenen før, risikerer sprittrafikanter at blive standset i en politikontrol.

- Målet med vores kontroller er at få spiritusbilisterne stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Politiet vil dog også gerne hjælpe borgerne til at forhindre, at potentielle spiritusbilister overhovedet sætter sig bag rattet.

- Men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket, siger Christian Berthelsen.

Et af Rigspolitiets råd er derfor, at man allierer sig med andre, så man ikke står alene i konfrontationen med en person, der vil køre, selvom han har drukket for meget.

De landsdækkende kontroller varer til og med søndag 30. juli.

Annonce

FAKTA Sådan kan du stoppe en spritbilist

  • Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.
  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag eventuelt bilnøglerne.
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden.
  • Ring efter en taxa og lån eventuelt ham/hende penge til taxaen.
  • Tilbyd en overnatning.
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.
  • Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på telefon 114.

Kilde: Rigspolitiet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce