Annonce
Fyn

Politiet tjekker også om søndagen: En måneds kontrol af danskernes spritvaner i trafikken

Fra og med fredag indleder landets politikredse en måneds spirituskontroller i trafikken. Arkivfoto: Rådet for Sikker Trafik.
Politikontrol kan mindske spirituskørsel, men det er bedre at forhindre, at en påvirket person overhovedet sætter sig bag et rat. Her får du råd til, hvordan du kan stoppe en potentiel spiritusbilist.

Fyn: Det er højsæson for grillfester, festivaler og mange andre sammenkomster, hvor der er alkohol på bordet, og dermed er der også højsæson for spirituskørsel. Det er baggrunden for en månedlang kontrol i samtlige landets politikredse af danskernes evne til at undgå spiritus i blodet, når de bevæger sig ud i trafikken.

Kontrollerne begynder fredag 21. juni og vil variere fra politikreds til politikreds. De kan blandt andet tage udgangspunkt i koncerter, byfester og motorcykeltræf, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Politiet tjekker ikke kun, om trafikanterne er påvirket af alkohol, men også om de har indtaget andre stoffer, der forringer deres evner til at køre i trafikken. Og det er ikke kun sent fredag og lørdag aften, færdselspolitiet er ude med alkometeret. Også søndag formiddag, hvor der stadig kan være for meget alkohol i blodet fra en fest aftenen før, risikerer sprittrafikanter at blive standset i en politikontrol.

- Målet med vores kontroller er at få spiritusbilisterne stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Politiet vil dog også gerne hjælpe borgerne til at forhindre, at potentielle spiritusbilister overhovedet sætter sig bag rattet.

- Men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket, siger Christian Berthelsen.

Et af Rigspolitiets råd er derfor, at man allierer sig med andre, så man ikke står alene i konfrontationen med en person, der vil køre, selvom han har drukket for meget.

De landsdækkende kontroller varer til og med søndag 30. juli.

Annonce

FAKTA Sådan kan du stoppe en spritbilist

  • Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.
  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag eventuelt bilnøglerne.
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden.
  • Ring efter en taxa og lån eventuelt ham/hende penge til taxaen.
  • Tilbyd en overnatning.
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.
  • Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på telefon 114.

Kilde: Rigspolitiet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce