Annonce
Assens

Politiet: Sådan får du dit barn til at fortælle, hvis de bliver digitalt krænkede

Der er ikke mange sager om grooming, trusler og sextortion på spilmedier, fortæller leder for Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser, Flemming Kjærside. Men de oplever en stigning generelt, måske endda ekstra meget under coronakrisen, fordi børn og voksne færdes mere på internettet. Pressefoto
Annonce

Danske børn lever et digitalt liv på mange sociale platforme og sociale spilmedier i dag uden opsyn fra voksne, hvilket øger risikoen for at møde en ældre krænker. Hvis de gør, fortæller ikke alle børn om det til mor og far.

I sager, der minder om den, hvor en 34-årig mand er dømt for at krænke 20 små drenges blufærdighed på spilmedier, har krænkeren ofte være i kontakt med flere, end der er anmeldelser på, oplever leder for Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser, Flemming Kjærside.

Her er hans råd til, hvordan du forebygger digitale seksuelle krænkelser på sociale spilmedier eller sociale medier - og øger sandsynligheden for, at dit barn fortæller dig, hvis skaden er sket.

1 Tag en oprigtig interesseret snak

- Det allervigtigste er, at forældre hele tiden har en dialog med deres børn. Børnene kan intetanende spille spil, og så blive udsat for det her. Forældrene skal være med til at udvikle en kritisk sans hos deres børn, så de kan sige fra eller kan kalde på mor og far, hvis de bliver udsat for noget. Derfor skal vi interessere os lige så meget for børns digitale liv, som hvordan det går i skolen, til spejder, gymnastik eller fodbold. Det skal være en naturlig ting.

- Vi ved godt, at nogle forældre finder det svært, fordi børnene i mange tilfælde måske er teknisk klogere end forældrene. Forældrene kan have lidt svært ved at forstå det, som børnene kan og gør. Alligevel er det vigtigt, at vi taler med vores børn om det.

- Vi kan ikke forbyde børnene at bevæge sig digitalt, men vi kan vejlede dem og stille os til rådighed. En oprigtig interesse er vigtigt.

2 Skæld aldrig ud

- Vi må erkende, at sommetider sker der ting, selvom børnene prøver at være forsigtige. Hvis det sker, så skal de kunne komme til far og mor i stedet for selv at gå med det.

- Derfor må vi på intet tidspunkt fordømme vores børn eller skælde ud over, det de gør, eller det der er sket. Så kan man være sikker på, at de ikke kommer næste gang, de bliver udsat for noget. Vi skal have en åben tilgang, som ikke er den vrede forælder eller sure forælder.

- Når en 10-årig pige eller dreng har været i kløerne på en noget ældre mand, som er meget klogere og har snydt dem til noget, så skal vi ikke skælde barnet ud. Det er jo stadig den voksne, som har ansvaret i det her. Ham kommer vi så efter.

3 Hav en løbende dialog

- Man skal tage snakken til stadighed og ikke sige: "Nå, nu har vi talt om det". Det skal være en løbende dialog, ligesom de har på mange uddannelsesinstitutioner og skoler. Det er også vigtigt at tale løbende, fordi der kommer nye spil.

- Derudover kan forældre tale med børnene, når noget har været omtalt i medierne. Der er en debat i øjeblikket om TikTok og databehandling, som man kan tale med sit barn om. Måske skal far og mor endda selv prøve TikTok for bedre at kunne forstå, hvordan det fungerer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Offer for knivstik i Munkebo er død: 29-årig mand sigtes for drab

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Annonce