Annonce
Indland

Politiet ringede på døren: Indbrudstyv åbnede for betjentene

- Goddag, det er politiet ... En indbrudstyv, som politiet kender fra tidligere sager, blev forleden taget på fersk gerning, da han åbnede for politiet, som ringede på midt under et indbrud i Odense. Fyns Politi arbejder i julemåneden med at opspore kendte tyve, som mistænkes for at stå bag nye indbrud. Arkivfoto: Michael Bager.

Særlig indsatsgruppe i Fyns Politi forsøger at få sat en stopper for ekstraordinært mange indbrud på Fyn. Forleden var det tyven selv, som åbnede for politiet i en villa, han netop var i færd med at ribbe for værdier.

Når det ringer på døren, åbner man. Det gjorde en indbrudstyv også forleden et sted i Odense, hvor han var i færd med at ribbe et hjem for værdier, men uden for døren stod to betjente fra Fyns Politi.

Det var næppe, hvad indbrudstyven havde forestillet sig, og eftersom han i forvejen er et kendt ansigt hos ordensmagten, var den svær at tale sig ud af, så han endte da også med at blive anholdt.

Annonce

Tyvenes fremgangsmåde

Der er flere ting, som kendetegner de enkelte indbrudstyve.De har en særlig måde at bryde ind i folks hjem på, f.eks. ved brug af koben eller skruetrækker.

De har et bestemt valg af tyvekoster. Nogle går efter elektronik, andre efter lamper og møbler.

Måden at transportere sig rundt på er også forskellig.

Nogle opererer i bestemte kvarterer og områder i byen eller på landet.

Tidspunkterne er også forskellige. Nogle bryder ind i formiddagstimerne, andre om aftenen, nogle om natten osv.

Det skete i en ejendom på Thorkildsgade i Odense, og det viste sig, at manden også havde været på tyvetogt et andet sted i byen, så forleden blev han fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Odense og varetægtsfængslet i fire uger.

Den slags vækker glæde hos den særlige indsatsgruppe i Fyns Politi, som i denne tid og de kommende uger er på overarbejde. For Fyn har i ugevis været hårdt ramt af indbrud i private hjem, og med den forestående jul og nytår får afdelingen ikke mindre at lave.

- Det var en af vores velkendte indbrudstyve, vi meget gerne ville have fat i, fordi vi mistænker ham for mange ting, fortæller Finn Wegner, leder af indbrudsgruppen i Fyns Politi.

Faktisk var det en årvågen borger, som havde kontaktet politiet. Han havde hos sin genbo set en mistænkelig person luske omkring, og på et tidspunkt var vedkommende på vej ind i ejendommen. Det fik manden til at ringe til politiet, som sendte en patrulje ud.

Betjentene ringede på døren, og da tyven åbnede, sluttede dét indbrud.

Gamle kendinge

Når indbrudstyven blev varetægtsfængslet, var det ikke kun for de to indbrud, men fordi han også tidligere er dømt for lignende kriminalitet. Det er der også andre gamle kendinge af politiet, som er.

- Vi har nogle stykker, vi ved render rundt og jævnligt begår indbrud. Nu prøver vi i denne hektiske juletid også at få identificeret nogle af de andre til mange af de indbrud, vi har set gennem længere tid, siger Finn Wegner.

Det er ofte de samme personer, som efter politiets opfattelse begår indbrud, og politiet kan ofte kende de forskellige fra hinanden med nogle særlige kendetegn.

- Det er jo fabrikshemmeligheder, vi ikke er meget for at gå ud med, siger Finn Wegner.

Der skal beviser til

Selv om politiet har en mistanke til eksempelvis en håndfuld personer, som er kendt for at begå indbrud, kan man ikke bare køre ud og anholde dem præventivt.

- Vi er nødt til at have nogle beviser og klare indicier. At stå i retten og sige, vi tror, det er ham eller ham, fordi det ligner det, holder ikke. Vi skal kunne bevise det, siger efterforskningslederen.

Derfor opfordrer han borgerne til at holde øjne og ører åbne, være et godt vidne, og så er det vigtigt at sikre sit hjem og mærke sine ejendele.

For nylig oplevede han en sag med en stjålet cirkelstol, som var dukket op, efter at den havde været stjålet. Ejeren vidste, at en barnebarn havde bidt et mærke i stolen, og det var nok til, at politiet kunne lokalisere den tilbage til rette sted.

- Få lavet et mærke, en lille prik eller en ridse. Det er sværere for tyvene at omsætte, og det gør det nemmere for os at identificere ejeren, siger Finn Wegner.

I Middelfart var det ligesom i Odense også et tip fra en borger, som førte til en tyv og en hæler. Fra Multihuset i Middelfart var der natten til fredag i sidste uge stjålet musikinstrumenter, men de er nu tilbage hos rette ejer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce