Annonce
Sydfyn

Politiet kunne ikke finde kollega i tide: Nu slipper politiker og betjent for tiltale i færdselssag

Birger Jensen, politiassistent og byrådspolitiker, slipper for en tur i Landsretten, fordi det aldrig lykkedes hans kolleger at forkynde sagen i tide. Hvilket Statsadvokaten i Viborg tager ansvaret for. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Birger Jensen, politiassistent og byrådspolitiker i Svendborg, skulle have været i retten som tiltalt i en mindre trafiksag, men slipper. Fyns Politi formåede ikke at forkynde den for ham i tide. En beklagelig fejl, lyder det fra Statsadvokaten.

Svendborg/Nyborg: Fyns Politi var ikke i stand til at finde en betjent fra Fyns Politi, og nej, der er ikke tale om en molbohistorie.

Heller ikke selv om sagens hovedperson, politiassistent og Svendborg-byrådsmedlem Birger Jensen, bruger ord som "latterlig" og "grinagtig" og "til grin", når han beskriver den.

Fortællingen starter en junidag i 2018.

Birger Jensen og en kollega er på patrulje i Nyborg, og på et tidspunkt stikker han en mand en bøde, fordi han har kørt rundt med en uindregistreret trailer. Som får klippet pladerne. Altså det, man i politisprog kalder en helt almindelig politiforretning.

Men sagen stopper ikke med det.

Det tyder på, at der en brist et eller andet sted. Det er latterligt, men frem for alt er det pinagtigt, at staten bruger penge på så lille en sag.

Birger Jensen

Frikendt i byretten

3. juli i år sidder Birger Jensen pludselig i retten, fordi manden med traileren har anmeldt ham for at køre imod kørselsretningen i en ensrettet gade. Omkring 30 meter og uden at have aktiveret politibilens blå blink.

I retten forklarer manden, at det var Birger Jensen, der førte bilen, mens Birger Jensen hævder, at politikollegaen sad bag rattet, og det ender med, at han bliver frikendt. Fordi retten ikke har fundet det bevist, at han var føreren.

Han slipper derfor for at betale en bøde på 1000 kroner, men heller ikke dér dør sagen.

For Statsadvokaten i Viborg søger Procesbevillingsnævnet om lov til at anke sagen og får det - og derfor burde der vente ham nok en retslig holmgang. Denne gang i landsretten.

Annonce

Politiet kunne ikke finde betjenten

Det kommer ikke til at ske.

- Jeg har lige fået besked om, at sagen er blevet frafaldet, fordi jeg ikke har fået den forkyndt i tide, siger Birger Jensen.

Det er ikke statsadvokatens, men politiets opgave at forkynde sager for folk - men Birger Jensen mener ikke, at hans kolleger hos Fyns Politi kan bebrejdes.

- Normalt har politiet 8-10 dage til at forkynde. Men den her modtog Fyns Politi fredag eftermiddag i forrige uge. Samme dag, som fristen udløb, siger Birger Jensen, som oplyser, at politiet såmænd gik til opgaven med krum hals.

- De var på min bopæl flere gange, men jeg var på ekskursion med Vand og Affald (hvor Birger Jensen sidder i bestyrelsen, red.), og min hustru var heller ikke hjemme. Og vi havde ikke fortalt nogen, hvor vi var, siger han.

Han fortæller også, at han egentlig ikke havde haft noget imod en tur i retten, da han er fast i troen på, at han ville blive frikendt.

Men først og fremmest er han vred over, at sagen overhovedet er rejst.

- Jeg ikke kan lade være med at tænke, at vi betjente er underlagt en anden retspleje end andre mennesker, og det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis vi er nødt til at have penge med på arbejde, siger politiassistenten og politikeren, som heller ikke er imponeret af den frist, statsadvokaten gav Fyns Politi.

- Det tyder på, at der en brist et eller andet sted. Det er latterligt, men frem for alt er det pinagtigt, at staten bruger penge på så lille en sag, siger han.

Annonce

Træls

Hos Statsadvokaten i Viborg kan vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen godt se, at statsadvokaten så at sige har en dårlig sag.

- Det er bare træls, for nu at sige det på jysk, at vi må konstatere, at vi på grund af en administrativ fejl ikke har fået sagen forkyndt i tide, siger vicestatsadvokaten, der ikke vil sige noget om, hvad der helt præcist er gået galt.

Men han oplyser, at det ikke er hverdagskost, at sager må droppes, fordi det ikke lykkes at forkynde dem i tide.

- Jeg har ikke tal på det, men det sker heldigvis meget sjældent, synes vi selv, siger Jakob Berger Nielsen.

Han fortæller også, at sagen trods det beskedne bødekrav på 1000 kroner var værd at forfølge.

- Det havde været rart at få afklaret, om udrykningsbekendtgørelsen kunne bruges i den situation. Og det gav Procesbevillingsnævnet os ret i - men desværre blev den ikke forkyndt i tide, så vi kan ikke komme videre med den, siger han.

Og endelig afviser han, at politifolk som påstået af Birger Jensen er underlagt en anden retspleje end så mange andre.

- Det har jeg ingen kommentarer til - ud over at vi også i andre sager søger Procesbevillingsnævnet om anke. Også trafiksager som den her, siger Jakob Berger Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce