Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiet jagter bombemagere efter livsfarligt fund på Midtfyn

Jens Jørgensen nåede at tage et billede af de livsfarlige hjemmelavede bomber inden politet fjernede dem. Foto: Jens Jørgensen.
Fire krysantemumbomber placeret ved et byskilt i Gislev blev i weekenden fjernet af Forsvarets ammunitionsryddere. Bomberne er ifølge Fyns Politi livsfarlige, så nu jagter politiet bombemagerne.

Gislev: Jens Jørgensen fra Gislev fik sig en overraskelse, da han lørdag formiddag var ude og lufte sin hund. Han var nemlig nærved snublet over fire store bomber.

I græsset ved byskiltet på Bystævnevej stod en bizart udseende murerspand med fire krysantemumbomber i en hjemmelavet opstilling. Her havde ejermændene efterladt dem med lunten stikkende lige op vejret.

- Jeg blev naturligvis forbavset, for den slags havde jeg ikke regnet med at finde så henkastet. Jeg kunne genkende, at det var krysantemumbomber, så jeg ringede straks til politiet, fortæller Jens Jørgensen.

Over telefonen forklarede Jens Jørgensen til politimanden, hvad han så.

- Bomberne var cirka otte centimeter i diameter. De var lagt i 40 centimeter høje kloakrør, som igen var sat i en spand med grus, fortalte jeg. Så ville de vide, hvor langt der var til næste hus, og jeg svarede cirka 70 meter.

Politiet sendte derefter en patruljevogn.

Annonce

Har tidligere kostet liv

I følge Fyns Politi falder krysantemumbomberne ind under kategorien fyrværkeri, men slår samtidigt fast, at de er livsfarlige.

- Det kan være svært at sige, hvor stor sprængstyrke de har. Men fire styks tapet sammen er ret mange. Krysantemumbomber har tidligere sprængt folk ihjel, lyder det fra Henrik Skals politiinspektør hos Fyns Politi.

I denne omgang var Fyns Politi nødsaget til at hente hjælp fra bomberyddere i Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste. Selve krysantemumbomberne var ikke hjemmelavede, men det var til opsætningen med spand og rør til gengæld.

- Vi fik fjernet spanden forsvarligt og søgt efter tekniske spor, der kan hjælpe os med at finde ud af, hvem står bag, fortæller Henrik Skals.

Politiet vil derfor meget gerne høre fra folk, som ved noget om krysantemumbomberne.

Fem dage i græsset

Jens Jørgensen delte efterfølgende oplysningen om sit fund i Facebookgruppen "5854 Gislev" Her vakte billedet af krysantemumbomberne stor forargelse.

Samtidigt stod det også klart, at andre lokale havde studset over den mærkelige spand tidligere på ugen.

Tidligst er den set af en borger mandag morgen i sidste uge - altså fem dage inden den blev fjernet.

- Det er ikke rart at tænke på, at noget så farligt kan stå så længe fremme et sted, hvor børn kunne komme forbi. Hvem ved, om de måske kunne finde på at fyre det af, siger Jens Jørgensen.

Politiets gæt er, at skaberne af bomben har villet se, hvordan et byskilt ville klare sig mod en eksplosion. Og Jens Jørgensen gætter på, at bombemagerne har fået kolde fødder i sidste ende.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce