Annonce
Odense

Politiet indrømmer fejl: Fik opkald om rådhusangreb nytårsaften

Uret på Odense Rådhus på Flakhaven er ødelagt af raketter nytårsaften. Foto: Yilmaz Polat

Fyns Politi havde patruljer i den indre by og fik også et opkald om beskydning af byens rådhus med fyrværkeri, men fejldisponerede, erkender chefpolitiinspektør.

Mens raketter og bomberør blev affyret direkte mod rådhusets facade på Flakhaven i Odense var der faktisk flere patruljer til stede i den indre by.

Det bekræfter Fyns Politi torsdag aften, efter at sagen er blevet grundigt undersøgt.

Undersøgelsen viser også, at der rent faktisk kom et opkald til Fyns Politi om beskydningen af rådhuset, selv om det hidtil er blevet afvist.

- Vi var til stede med flere patruljevogne i den indre by, og så har vi fået et opkald, som vi ikke har reageret på, erkender chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj, Fyns Politi.

I mindst 20-30 minutter var Flakhaven foran Odense Rådhus forvandlet til en skydebane. Ruder i rådhuset blev knust, og rådhusuret blev skudt i stykker. Personale og særlige vagter så fra vinduerne, hvordan der helt bevidst blev sigtet mod rådhuset.

- Vi har fået et opkald, og det har vi fejldisponeret. Det må vi desværre indrømme, siger chefpolitiinspektøren.

Ifølge vidner var det helt bevidst, at rådhuset skulle rammes, og sigtepunktet var det 135 år gamle tårnur på facaden. Adskillige raketter eksploderede mod ruderne ind til festsalen på rådhusets 2. sal, og fire ruder blev knust. Vagtpersonalet har tidligere forklaret, at de ringede til politiet, mens beskydningen stod på, men blev afvist hjælp, fordi der var for travlt.

- Borgerne skal til hver en tid forvente, at vi kommer ud, når den slags anmeldelser kommer, og vi må lægge os i selen for, at sådan en fejl ikke sker igen. Det var en fejl, at vi ikke reagerede på det, siger Lars Bræmhøj.

Beskydningen af rådhuset er allerede oppe på politisk plan i Folketinget. På vegne af Martin Henriksen (DF) har Retsudvalget bedt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) redegøre for politiets indsats, herunder hvor mange af gerningsmændene, der er pågrebet, og om politiet agter at gribe ind, hvis bombardementet skulle gentage sig næste nytårsaften.

En offentliggjort video dokumenterer, hvordan der helt bevidst blev skudt mod rådhuset fra området ved Danske Bank modsat rådhuset og i lav højde hen over Flakhaven.

Det vurderes, at der er sket skader for et femcifret beløb.

Annonce
Uret og vinduer på Odense Rådhus blev direkte beskudt af en stor flok mennesker gennem 20-30 minutter nytårsaften. Vagtpersonale kontaktede politiet, men fik at vide, ordensmagten havde for travlt til at komme. Det er en fejldisponering, erkender Fyns Politi nu, ligesom man har fundet ud af, at man rent faktisk fik opkaldet om beskydningen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce