Annonce
Fyn

Politiet holder øje med, at unge ikke bruger mobilen, når de cykler

De mest udsatte unge i trafikken lytter faktisk efter, når deres forældre indskærper, at de skal beholde telefonen i lommen, når de cykler i trafikken.

Fyn: I august er politiet til stede på og i nærheden af skoleveje landet over for at kontrollere, at bilister kører efter reglerne og tager hensyn til de tusinder af skolebørn, der vender tilbage i trafikken. Men politiet har også et øje på skoleelever, der selv bryder færdselsreglerne - blandt andet ved at bruge håndholdt mobil mens de cykler.

De 13-16-årige er de skoleelever, som oftest kommer til skade i trafikken, og selvom forældre til teenagere måske tror, at det ikke nytter noget at tale trafiksikkerhed med de unge, skal de gøre det alligevel, siger René Højer, programchef i Trygfonden.

- Selv om teenagerne af og til kan virke, som om de slet ikke hører efter, når vi forældre stiller krav, så virker det. Når man taler med sit barn om trafik og kræver, at barnet selvfølgelig overholder reglerne og for eksempel ikke bruger håndholdt mobil på cyklen, så kan vi se i undersøgelsen, at de unge faktisk hører efter, og at det påvirker deres adfærd.

Det siger René Højer med henvisning til en undersøgelse blandt 876 13-16-årige, som Wilke har lavet for Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden. Ifølge undersøgelsen har det en effekt på de unge, at deres forældre blander sig i deres trafikvaner og forklarer dem, hvorfor det er farligt at køre rundt i en osteklokke, hvor deres fokus er på mobiltelefonen og ikke trafikken omkring dem.

Annonce

FAKTA Sådan kan forældre hjælpe

  • Tag stilling: Start med at tage stilling til, hvordan du gerne vil have at dit barn begår sig i trafikken. Forventer du at dit barn er opmærksom i trafikken (fx ikke hører musik og bruger telefonen). Og hvad er din holdning til cykelhjelm, alkohol og hvor hurtigt knallerten må køre?
  • Lav regler eller konkrete aftaler: Regler virker bedre end dialog. Brug gerne fakta og loven som argument. Sig fx: ”Der sker mange ulykker med uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du kommer til skade, hvis du SMS’er når du cykler. Du kan også få en bøde”. Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i lommen.
  • Støt dit barn i at sige fra: Når forældre har lavet klare regler, f.eks. om fart og alkohol, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Fordi teenagere handler impulsivt, er det en god idé at komme disse situationer i forkøbet og give dem en vej ud. Sig fx: ”Hvis du sidder i en bil med ældre venner, der kører for stærkt, så sig at jeg har skrevet, at du skal komme hjem nu. ”
  • Allier dig med andre forældre: Andre forældre synes også, at det er svært at blande sig. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt retningslinjer for hele klassen - f.eks. om alkohol og brug af cykelhjelm og mobiltelefoner.
  • Se på dine egne trafikvaner: Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at dit barn efterlever dem. Er det tid til at lette foden fra speederen og lade mobilen blive i tasken.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Sms'er, musik, billeder, video

- Når man cykler, er det vigtigt, at man bruger alle sine sanser på at holde øje med trafikken. Man er den svage part og kan komme alvorligt til skade, hvis man er så optaget af sin mobil, at man for eksempel overser en bil eller et rødt lys, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Næsten to ud af tre af de unge, som har deltaget i undersøgelsen, svarer, at de har brugt deres telefon mindst en gang, mens de cyklede, inden for to måneder. Telefonen bliver mest brugt til at svare på beskeder på sms eller sociale medier, søge efter musik, tage billeder eller optage video eller til at tale i.

På sin hjemmeside har Rådet for Sikker Trafik samlet en række gode råd til forældre - blandt andet at alliere sig med andre forældre og tale om mobiltelefoner, cykelhjelme og alkohol på et forældremøde.

De 13-16-årige er en udsat gruppe i trafikken, og derfor skal deres forældre blande sig i deres vaner, mener Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden. Foto: Rådet for Sikker Trafik.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce