Annonce
Indland

Politiet hindrer kvinde i at rejse til Syrien

Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
Kvinde har fået forbud mod at forlade Danmark. Hun vil arbejde med økologi i område under kontrol af kurdere.

En kvinde ville i januar rejse til et kurdisk område i Syrien. Det handlede om økologi, feminisme og en udvidet form for demokrati.

Men Københavns Politi greb ind og fratog 33-årige Anne Dalum passet. Hun fik også forbud mod at forlade landet i et år.

Politiets begrundelse går ikke på, at hun havde meldt sig til projektet "Make Rojava Green Again" - der er derimod mistanke om, at hun også vil deltage i aktiviteter, som kan true statens sikkerhed eller andre staters sikkerhed.

Mandag forsøger kvinden med advokat Erbil Kaya at få en dommer i Retten på Frederiksberg til at ophæve indgrebet.

I en afhøring koncentrerer senioranklager Sabine Sørensen sig om det forhold, at de kurdiske militser YPG og YPJ står stærkt i Rojava. Islamisk Stat kunne ikke erobre området.

- Ville YPG og YPJ også få gavn af projektet, vil anklageren vide.

- Ja, det kunne de vel godt, who knows, svarer Anne Dalum. Men det vigtigste var, at 1500 træer blev plantet, og at der blev arbejdet med vindenergi.

Anklageren vil også vide, om der skulle laves mad til danskeren og de øvrige aktivister.

- Nej, vi laver mad sammen, det er et kollektivistisk projekt, forklarer Dalum, der i øvrigt betegner sig som libertær socialist.

Betjente har noteret i en rapport, at der på kvindens lejede værelse hang flag med YPG og YPJ, og at hun på Facebook har udvist sympati for kurderne.

- Jeg er overrasket over, at det kan være kontroversielt, at man liker YPJ og YPG. Det er dem, der har bekæmpet Islamisk Stat. Og Danmark har været i koalition med dem, siger Anne Dalum.

Politiet gik i aktion, da faren i december henvendte sig til PET. Han var stærkt bekymret for datterens rejse. Han nævnte, at hun foretrak at kommunikere via en krypteret app, men dette er der intet odiøst i, forsikrer Anne Dalum.

I den særlige tjeneste kunne hun i en talebesked få forklaret sin rejse til Irak og Syrien på en rigtig måde, fortæller hun retten.

- Min mor er meget nervøst anlagt, siger hun.

Også tirsdag og onsdag er der retsmøder. Faren og udlejeren er blandt vidnerne.

Indgrebet er baseret på politiets konkrete skøn. Der skal være fare for statens sikkerhed eller væsentlig fare for den offentlige orden. Der skal ikke meget til, fremgår det af loven om inddragelse af pas, som blev indført i 2015. Kravet til mistanken er beskedent. Det er lavere, end når politiet vil anholde og tage fingeraftryk.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce