Annonce
112

Politiet har skærpet fokus: Antallet af indbrud i biler er eksploderet

Antallet af anmeldelser af indbrud i biler i Svendborg er eksploderet. Det viser en opgørelse fra Fyns Politi. Lars Skovmand Aagaard, indehaver Hansted, var en af dem, der har prøvet det. Privatfoto: Lars Skovmand Aagaard.
Der bliver begået indbrud i biler i Svendborg i massevis. De sidste to måneder af 2019 bød alene på 51 af slagsen, viser en opgørelse fra politiet, og tendensen er fortsat ind i det nye år. Fyns Politi har skærpet sit fokus på problemet.

Svendborg: Det var dagen efter en julefrokost, da Lars Skovmand Aagaard, indehaver af værtshuset Hansted, fik en besked fra sin far med en kedelig nyhed.

- Han skriver, at der desværre har været indbrud i min bil, og jeg tænkte, at det er simpelthen løgn, fortæller Lars Skovmand Aagaard, der havde parkeret sin bil i gården ved Hansted i Vestergade.

- Jeg troede, at det ellers var et af de sikreste steder i byen at holde, da vi har personale på indtil klokken fire om morgen og folk fra (spisestedet, red.) Mauritz, der møder ind klokken otte, ligesom der er et kollegium og seks lejligheder. Så der er mange mennesker omkring gården, forklarer værtshusejeren.

Det til trods havde en tyv i løbet af natten fundet sit snit til at smadre den ene siderude i Lars Skovmand Aagaards bil og stjæle alt af værdi i bilen - heriblandt en computer og kontanter.

- Jeg tror, det, de tog, har haft en værdi af i alt 20.000 kroner, og så kommer skader og selvrisiko oveni, siger han og kalder oplevelsen for ærgerlig.

Annonce

75 indbrud i 2019

Fyns Amts Avis har fået aktindsigt i antallet af indbrud i biler begået i postnummer 5700 i løbet af 2019.

Tallene præsenterer sig således:

Januar: 2

Februar: 2

Marts: 2

April: 0

Maj: 2

Juni: 2

Juli: 3

August: 1

September: 1

Oktober: 9

November: 34

December: 17

Avisen havde også ønsket at få oplyst antallet af hærværker mod biler, men det tal kan politiet ikke trække, da der ikke findes et særskilt anmeldelsesnummer for det.

Eksploderet

Da Lars Skovmand Aagaard havde indbrud i sin bil i den anden weekend i december, blev han en del af en kedelig statistik.

For der er mange andre i lokalområdet, som har været ude for det samme som Lars Skovmand Aagaard. Især henover den seneste tid, hvor avisen gentagne gange har måttet skrive om diverse indbrud i biler begået i Svendborg.

En aktindsigt fra Fyns Politi, som Fyns Amts Avis har fået, viser da også en voldsom stigning i antallet af bilindbrud i slutningen af 2019. Fra at ligge på et gennemsnit på to-tre indbrud om måneden i perioden fra januar til september steg tallene til ni indbrud i oktober, 34 i november og 17 i december.

Tendensen ser ud til at fortsætte ind i det nye år, hvor Fyns Amts Avis indtil videre har skrevet om mindst 10 indbrud i biler.

Et af dem blev begået hos indehaveren af de to Svendborg-tøjbutikker, Phigo, Phi Van Nguyen, der for nylig stod op til en smadret bilrude og forsvundne værdier.

- Det var min kone, der opdagede indbruddet, da hun skulle køre børnene i børnehave og i skole. Hun ser, at den ene rude er knust. Jeg gik ned og kiggede og blev lidt chokeret, siger Phi Van Nguyen, der forklarer, at bilen stod parkeret inde på privatmatriklen, og at indbruddet blev begået natten til 9. januar.

Han har et overvågningskamera, der har fanget indbruddet, og på videoen kan man se gerningsmandens fremgangsmåde.

- Det var den helt klassiske med at lyse med en lommelygte og gå rundt og kigge, hvad der er i bilen, inden han slår til ruden med sådan en hammer, der plejer at hænge i busserne. Og så roder han rundt i bilen i 20 sekunder og er væk igen, forklarer Phi Van Nguyen, som har givet videomaterialet videre til politiet.

Øger indsatsen

Indbrudsbølgen i de svendborgensiske biler er et udbredt problem, som kræver politiets opmærksomhed. Det vedgår vicepolitiinspektør i Fyns Politi, Niels Erik Nymark Jensen.

- Det er en stigning, der kalder på, at vi gør noget for at få det til at stoppe. Og det betyder, at vi har allokeret ekstra personale til at kigge på sagerne, så vi forhåbentligt inden for rimelig tid kan få opklaret det her, siger han.

- For den enkelte borger skaber det jo utryghed at opleve hærværk eller indbrud i sin bil, og det ser vi alvorligt på, tilføjer Niels Erik Nymark Jensen.

Han oplyser, at politiet allerede i december skærpede sit fokus på indbruddene, og at man har nogle spor at arbejde ud fra - blandt andet videomaterialet, som Phi Van Nguyen afleverede.

- Billederne er lidt mørke, men vi er ved at prøve at rense dem for at se, om vi kan bruge det til at finde ud af, hvem det er, siger han og forklarer, at politiet i øjeblikket arbejder ud fra en tese om, at det er samme gerningsmand eller -mænd, der står bag de fleste af indbruddene i Svendborg.

Lars Skovmand Aagaard mistede kontanter og en computer til en samlet værdi af 20.000 kroner. Han savner fortsat computeren, der indeholdt vigtige dokumenter. Privatfoto: Lars Skovmand Aagaard.

Blev vores tur

Phi Van Nguyen mistede et par solbriller, en Ipad og et par andre småting ved indbruddet. Det er imidlertid ikke de stjålne sager, som fylder ugen derpå.

- Det er, at de har været inde på matriklen. Var det sket, hvis bilen holdt ude ved fodboldklubben eller ude på vejen, havde det ikke været det samme, men her har de været inde på vores private grund, siger han og fortæller, at især børnene har reageret stærkt på oplevelsen.

- De er otte og ni år og plejer godt lige at kunne sidde i bilen, mens far eller mor går hurtigt ind et sted. Nu skulle de bare med ud af bilen hver gang, siger Phi Van Nguyen, der alt i alt er godt træt af at have været udsat for tyveriet.

- Det er mega irriterende. Nu har alle mine naboer haft indbrud i deres hus eller bil det seneste halve år. Vi troede aldrig, det blev vores tur, men det gjorde det, siger han.

Niels Erik Nymark Jensen opfordrer borgere, som er vidne til eller har mistanke om et bilindbrud, til straks at gribe knoglen og ringe 114.

- For vi er i området, siger han.

Lars Skovmand Aagaard (t.v.) og Phi Van Nguyen har begge været udsat for indbrud i deres biler. Foto: Katrine Becher Damkjær/Finn Eriksen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce