Annonce
Indland

Politiet genåbner sag om fanges død

Ekrem Sahin blev ved en stærkt besøgt højtidelighed på Odense Universitets Hospital.

23-årige Ekrem Sahins død i arresten i Kolding skal undersøges af Retslægerådet. Politiet reagerer på kritik.

Det sidste punktum i sagen om en fanges død i arresten i Kolding er alligevel ikke sat. Politiet vil nu igen undersøge, hvorfor den 23-årige Ekrem Sahin mistede livet.

- Vi har besluttet at genoptage efterforskningen, siger chefanklager Claus Larsen i Sydøstjyllands Politi.

Det er anden gang, at politiet genåbner den meget omtalte sag.

Det indebærer, at politiet vil sende en række spørgsmål til de lægelige eksperter i Retslægerådet.

Advokaten for Ekrem Sahins familie har rejst ni konkrete spørgsmål, efter at statsobducenten for nylig fastslog, at han formentlig døde af ophidselse og stress.

Og det er disse spørgsmål, som politiet nu vil sende videre til Retslægerådet.

Sahin døde 14. januar. Tre dage forinden var han blevet lagt i benlås af en gruppe ansatte i arresten.

Under tumulten ringede arrestbetjentene til politiet og sagde, at "vi sidder på ham".

Dette skulle dog ikke forstås bogstaveligt, men i overført betydning, har politiet tidligere oplyst om efterforskningen.

Statsobducenten har fastslået, at den unge mand hverken døde af kvælning, klemning eller andet pres på brystkassen.

Årsagen var nærmere såkaldt hyperexcitation - altså stærk ophidselse.

Men denne udlægning skal altså nu testes nærmere.

Politiets nye beslutning skyldes også, at blandt andre læge Hanns Reich i MetroXpress har rejst tvivl om statsobducentens erklæring, oplyser chefanklager Claus Larsen.

- I en situation, hvor en person er død i myndighedernes varetægt, har heller ikke jeg nogen interesse i, at der er ubesvarede spørgsmål, siger chefanklageren.

Samtidig inviterer han familiens advokat, Bjørn Elmquist, til at fremsætte nye ønsker til politiets nu genoptagne efterforskning.

Også da den 21-årige Jens Arne Ørskov for ni år siden døde i politiets varetægt, var der en intens offentlig debat.

I hans tilfælde var stærk ophidselse en del af forklaringen, fastslog Retslægerådet. Også iltmangel indgik. Hans vejrtrækning blev hæmmet, fordi han blev lagt på maven i en benlås.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce