Annonce
Indland

Politiet får 12.000 anmeldelser om it-svindel på et halvt år

Pawel Kopczynski/Reuters
Et nyt center under Rigspolitiet har gjort det nemmere at kortlægge it-svindel på tværs af politikredsene.

I løbet af et halvt år har politiet modtaget hele 12.162 anmeldelser om it-relateret kriminalitet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK), der hører under Rigspolitiet.

Tallet dækker perioden fra december 2018 til maj i år.

Rigspolitiet oprettede i december LCIK.

Det har blandt andet medført, at det er blevet nemmere for politiet at efterforske sagerne på tværs af de 12 politikredse, der er i Danmark.

Det forklarer centerchef Trine Møller og nævner en bedragerisag fra Nordjylland med 197 forhold begået af den samme gerningsmand.

- Gerningsmanden oprettede en salgsannonce, som mange borgere reagerede på. Borgere overførte penge, men varen dukkede aldrig op.

- Gerningsmanden blev varetægtsfængslet og senere dømt for alle 197 tilfælde, siger Trine Møller i pressemeddelelsen.

Denne type kriminalitet fylder da også mest. Ud af 12.162 anmeldelser på seks måneder udgjorde snyd ved samhandel 4209.

Centret har også bidraget til efterforskningen i en bedragerisag, som betød, at otte personer i sidste uge blev varetægtsfængslet i København for omfattende svindel over telefonen.

De otte er mistænkt for at have svindlet ved at udgive sig for at være fra eksempelvis Nets eller banker, når de ringede til godtroende ofre, som var midaldrende og ældre kvinder.

På den måde har de fået udleveret NemID og andre oplysninger, som blev brugt til at tømme forskellige konti.

- Vi har et rigtig godt overblik over, hvilke typer for it-relateret økonomisk kriminalitet, danskerne anmelder. Samtidig ved vi også, hvilke dele af befolkningen, der udsættes for særlige former for kriminalitet.

- For eksempel hvor anmelderen kommer fra, deres alder og så videre. Det betyder, at vi løbende kan lave meget præcise, målrettede forebyggelseskampagner, siger Trine Møller.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra Rigspolitiet
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom': Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder

Annonce