Annonce
Sydfyn

Politiet efter tyveri af hund og knivstikkeri: - Vi vurderer altid opgaven i forhold til det mandskab, vi har på vagt

Politiet advarer mod at begå selvtægt. Det risikerer bare at optrappe en tilspidset situation.
Vicepolitiinspektør afviser, at tidligere voldsdømte og stofmisbrugere tages mindre alvorligt, når de henvender sig.
Annonce

Anders Sims-Nielsen er vicepolitiinspektør hos Fyns Politi.

Han vil ikke udtale sig om den konkrete sag, hvor Winnie Frederiksen valgte at skride til handling selv, fordi hun ikke mente, at politiet ville hjælpe hende - en sag, der i øvrigt skal i Retten i Svendborg sidst i august. Han vil derimod gerne svare på, hvad man kan forvente af politiet.

Er det en opgave for politiet, hvis man har fået stjålet sin hund?

- Vi har stor forståelse for, at det rammer en borger hårdt at få stjålet sit kæledyr. Og vi hjælper gerne på bedst mulig vis. Når vi modtager en anmeldelse, vurderer vi alle oplysninger i forhold til opgavens karakter, og hvad vi ellers har af opgaver på vagten.

Hvad kan man forvente fra politiet, hvis man ringer og fortæller, at ens hund er blevet stjålet?

- Det er ikke altid, vi kan komme i samme minut, som forbrydelsen sker. Men det betyder ikke, at vi ikke arbejder videre med sagen. Hvis sagen ikke ligger inden for politiets domæne, så sørger vi for at give den nødvendige vejledning til borgeren, så der er en forventningsafstemning.

Men er det en sag for politiet, hvis man får stjålet sin hund?

- Det kan potentielt være tyveri og en overtrædelse af straffeloven. Og igen, så vil vi vurdere ud fra tid, sted og karakter. Men selvfølgelig er det noget, vi vil håndtere.

Annonce

Vi er nødt til at prioritere

Så det handler både om sagens alvor og om jeres ressourcer, når I vælger, hvad I skal rykke på? 

- Det er klart, at vi kan og er nødt til at prioritere i opgaverne på den enkelte vagt og disponere kræfterne derefter. Første prioritet er personredninger og livreddende opgaver.

Så hvis der er tale om en stille aften, og I allerede har en patruljevogn i nærheden, så ville en stjålet hund godt kunne være noget, I rykker på med det samme?

- Det kunne det helt sikkert.

Kan der være en tendens til, at politiet nedprioriterer opgaver, som handler om "kendte personer" hos politiet, f.eks. voldsdømte og stofmisbrugere?

- Nej. Vi varetager alle henvendelser ud fra nogle fastsatte retningslinjer, som gælder for alle borgere. Vi er til for alle. Og igen: Alle henvendelser gennemgår en objektiv vurdering i forhold til sagens oplysninger og gerningsindhold.

Kan der omvendt være en tendens til, at politiet opprioriterer opkald fra "kendte personer" hos politiet, fordi erfaringen måske viser, at konflikter hurtigere eskalerer i de tilfælde?

- Jeg har ikke noget belæg for at sige, at tingene eskalerer hurtigere i bestemte miljøer. Jeg har ikke data om det eller indsigt i eventuelle data om det.

Annonce

Lad være med at begå selvtægt

Så der er ikke grupper, som har en særlig bevågenhed?

-Det er klart, at hvis der kommer tyve opkald ind på én dag fra den samme gruppe, så vil man sige, vi skal prioritere det. Det er i alles hensyn. Men ellers har vi mange værktøjer til at hjælpe. Et godt samarbejde med kommunen og eksterne samarbejdspartnere, hvor vi måske kan hjælpe med at skubbe tingene i den rigtige retning i fællesskab. Det prioriterer vi højt.

Har du et budskab til dem, der synes, at politiet er for langsomme, og derfor vælger at skride til handling selv?

- Man skal altid kontakte politiet. Og så får vi en forventningsafstemning om, hvad der skal ske, og hvilke muligheder, vi har for at hjælpe. Jeg vil på det kraftigste fraråde at skride til selvtægt. Der er ingen tvivl om, at tingene nemmere eskalerer, når man skrider til selvtægt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce