Annonce
112

Åben hane i tankvogn med olie: Mange kilometer fedtet landevej er blevet vasket og spulet

Beredskab Fyn har haft mandskab fra både Otterup og Odense på arbejde torsdag morgen, hvor omkring 10 kilometer landevej mellem Emmelev og motorvejstilkørsel 54 (Vissenbjerg) er blevet rengjort efter et udslip af rapsolie fra en tankvogn natten til torsdag. Foto: Nils Svalebøg.
Adskillige veje på en strækning fra Otterup til motorvejstilkørsel 54 syd for Søndersø er torsdag morgen blevet fedtet ind i rapsolie. Politiet forventer, at der er ryddet op efter oliespildet i løbet af formiddagen.

Otterup: Trafikanter skal torsdag morgen og formiddag køre med forsigtighed på flere veje i og omkring Otterup, oplyser Fyns Politi.

Der er tidligt torsdag morgen spildt rapsolie på vejene, og de kan være meget glatte. Det drejer sig ifølge politiet om Emmelevgyden, Norupvej, Åkandevej, Horsebækvej mod vest, Hjadstrupvej, Bladstrupvej, Ulkendrupvej, Sandvad, Omfartsvejen ved Søndersø og Søndersøvej i retning mod motorvejens tilkørsel 54 (Vissenbjerg).

Beredskab Fyn fik melding om oliespildet klokken 5.16, men oprydningen vil tage "længere tid", skrev Fyns Politi på Twitter kort før klokken seks. Lidt før klokken 8.30 er meldingen fra politiet, at der stadig er glat på vejene, og at oprydningen ventes afsluttet "om nogle timer".

Det var chaufføren i lastbilen med rapsolie, som selv opdagede spildet og meldte det til politiet, oplyser vagtchef hos Fyns Politi Milan Holck.

Annonce
Der er opsat skilte på strækningen fra Emmelev til motorvejstilkørsel 54 for at gøre trafikanter opmærksomme på, at vejen stadig kan være glat efter nattens oliespild. Foto: Nils Svalebøg.

Åbner hane for at undgå overtryk

Indsatsleder ved Beredskab Fyn Mads Buse fortæller, at lastbilen med rapsolie var kørt fra Emmelev Mølle klokken halv et natten til torsdag med kurs mod Fredericia. Chaufføren nåede ifølge Mads Buse tilbage til Emmelev ved halvfemtiden, og da gik det op for ham, at der var spildt olie fra lastbilen på vejene.

- Når de fylder lastbilerne med olie, åbner de for en hane, for at der ikke skal blive overtryk inde i tanken, for olien bliver pumpet ind i den. Og den hane har han simpelthen glemt at lukke for, siger Mads Buse.

Værst ramt blev den cirka 10 kilometer lange strækning fra Emmelev Mølle til rundkørslen ved Lunde mellem Otterup og Søndersø. Men også i de følgende rundkørsler, blandt andet ved Morud, lå der torsdag morgen rapsolie, som var blevet spildt, hvor lastbilen havde svinget skarpt mod højre.

Beredskab Fyn har sprøjtet et fedtopløsende middel ud på vejene og bagefter spulet med vand.

- Det virker o.k., men jeg har lige rekvireret en masse vejskilte for at angive, at vejen er glat. Og så er kommunen ude med en grusspreder, for der er stadig en fedthinde på - vi kan ikke opløse det fuldstændig, siger Mads Buse.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce