Annonce
Odense

Politidirektør vil have stoppet uro: Visitationszone er for uskyldige borgeres skyld

I sidste uge blev der affyret flere skud i Egeparken i Vollsmose, men hvorfor vides ikke. Skudepisoden var medvirkende til, at Fyns Politi i tirsdags indførte visitationszone for at stoppe uroen. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Tidligere på ugen indførte Fyns Politi en visitationszone i Vollsmose og dele af Korsløkke efter flere uger med uro, knivstikkerier og mystiske skyderier. Fredag blev en 24-årig mand varetægtsfængslet for knivstikkeri mandag aften i Birkeparken.

Odense: Det er småting, hvad politiet siden i tirsdags har konfiskeret af våben, og det illustrerer meget godt, at en visitationszone sikrer ro og genopretter trygheden i to af Odenses boligkvarterer.

- Når vi har særlig uro i et bestemt område eller en gade har politikerne givet os to effektive midler, nemlig en visitationszone og en strafskærpelseszone, siger Arne Gram, politidirektør i Fyns Politi.

Foreløbigt har Fyns Politi kun indført visitationszonen, og det skete i tirsdags fra klokken 19 og foreløbigt frem til den 4. maj klokken 19, men kan forlænges, hvis det er nødvendigt. Skridtet - eller værktøjet fra politikerne - er igen taget i brug i Vollsmose og dele af Korsløkkekvarteret oven på en række episoder med skud, slagsmål og knivstikkerier.

Annonce

- Visitationszonen er ikke skabt for os, men for borgerne for at sikre den tryghed, der skal være i vores samfund, siger politidirektøren.

Enkeltstående opgør

Hvor politiet tidligere har taget det samme værktøj i brug på baggrund af flere års konflikter mellem to grupperinger, som i daglig tale betegnes som Vollsmosegruppen på den ene side og Korsløkkegruppen eller NBV (Nyborgvej) på den anden, er situationen efter politiets opfattelse og efterforskning lige nu anderledes.

Politiet betragter nemlig uroen som enkeltstående opgør mellem personer i hver af grupperingerne, og ikke som tidligere hævnopgør mellem de to stridende parter. Da der ér knive og våben i omløb, og at de bliver brugt i de episoder, der har været over den seneste måned, kan politiet standse enhver og visitere vedkommende.

Sådan ser visitationszonen i Vollsmose og dele af Korsløkke ud. Kort: Fyns Politi

- Vi kan i udvidet grad visitere folk og tømme deres lommer for det, der skaber utrygheden, inden for et afgrænset areal. Hvis det ikke er nok kan vi indføre skærpet strafzone. Så tømmer vi stadig deres lommer, og finder vi noget på dem kan vi i nogle tilfælde hæve straffen til det dobbelte, siger Arne Gram.

Det er dog i sidste ende op til domstolene at afgøre, om der skal idømmes en dobbeltstraf.

Annonce

Seneste knivopgør

Seneste episode med knivstikkerier skete sent mandag aften i Birkeparken i Vollsmose, og det førte til anholdelse af en 44-årig mand og en 24-årig mand.

Den 44-årige blev tirsdag fremstillet i et grundlovsforhør for lukkede døre in absentia, fordi han på det tidspunkt var indlagt med mindst tre knivstik og ikke i stand til fysisk at møde i retten. Han blev sent mandag aften bragt til Odense Universitetshospital i kritisk tilstand, og er fortsat indlagt. Retten valgte at varetægtsfængsle ham i fire uger.

Skud og knivstikkerier

Den 19. april 2021 modtog Fyns Politi en anmeldelse om slagsmål i Birkeparken i Vollsmose, hvor to personer blev stukket med kniv eller lignende. En 44-årig mand og en 24-årig er begge varetægtsfængslet.

Den 15. april 2021 modtog Fyns Politi en anmeldelse om afgivelse af flere skud i Egeparken i Vollsmose. Fyns Politi fandt efterfølgende patronhylstre i området.

Den 20. marts 2021 modtog Fyns Politi en anmeldelse om afgivelse af skud ved Lærkeparken i Vollsmose. Fyns Politi fandt efterfølgende patronhylstre i området. Tre unge mænd er varetægtsfængslet og sigtet for drabsforsøg. Fire skud blev affyret mod en anden personbil med to navngivne personer med den hensigt at dræbe dem, hvilket dog mislykkedes, da personerne dukkede sig og skuddene derfor ikke ramte.

Den 5. marts 2021 modtog Fyns Politi en anmeldelse om et færdselsuheld på Nyborgvej ud for Korsløkkeparken, og konstaterede efterfølgende, at der formentlig var tale om forsætlig påkørsel af et andet køretøj, ligesom en mand blev tildelt flere knivstik i ryggen. Seks personer er nu varetægtsfængslet.

Den 24-årige mand blev også fremstillet i samme grundlovsforhør, og fik opretholdt sin anholdelse frem til fredag. Fredag morgen blev han på ny fremstillet, og her besluttede Retten i Odense at varetægtsfængsle ham i foreløbigt to uger til 7. maj. Det bekræfter senioranklager Klaus Lauridsen fredag over for Fyens Stiftstidende.

Den 24-årige har tidligere været tiltalt i en skudsag fra Vollsmose, hvor han endte med at blive frifundet, og har tidligere været sat i forbindelse med bandemiljøet omkring Vollsmose.

Annonce

Ikke permanent

Visitationszonen er et værktøj, politiet kan bruge lejlighedsvis, når der som i den seneste måned har været uro i et bestemt område. Men fra politisk side er det ikke tiltænkt en permanent udvidelse af politiets beføjelser.

- Vores samfund bygger på en balance, hvor det skal være trygt at færdes, og uden at blive mistænkeliggjort. Midler som visitationszoner og strafskærpelseszoner kan indføres, når der er behov for det, siger Arne Gram.

Visitationszonen gælder alle døgnets timer inden for det område, der er udpeget af politiet.


Visitationszonen er ikke skabt for os, men for borgerne for at sikre den tryghed, der skal være i vores samfund.

Arne Gram, politidirektør, Fyns Politi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce