Annonce
Indland

Politichef på anklagebænk: Tillidsmand frygter et mere lukket politi

Kommunikationen fra politiet til pressen og dermed offentligheden kan sande til, hvis en vagtchef fra Fyns Politi bliver dømt for at bryde sin tavshedspligt. Det mener Steffen Daugaard, som er tillidsmand for de fynske betjente. Arkivfoto.

Politiet vil komme med færre oplysninger til offentligheden, hvis en fynsk vagtchef bliver dømt for at videregive fortrolige oplysninger til pressen. Det frygter tillidsmand for de fynske betjente.

Annonce

Onsdag begyndte en principiel retssag mod en vagtchef i Fyns Politi, der er tiltalt for at have udtalt sig om fortrolige oplysninger til pressen. Hvis vagtchefen bliver dømt kan det få konsekvenser for, hvilke oplysninger vagtcheferne hos Fyns Politi vil give, når journalister kontakter dem. Det fortæller Steffen Daugaard, formand for Fyns Politiforening og tillidsmand for de fynske betjente.

- Hvis en vagtchef får en dom for at fortælle noget til pressen, som er i befolkningens interesse, så kan jeg godt forestille mig, at svaret bliver sådan noget "ja, nej, ved ikke, ingen kommentarer", når pressen ringer. Det bliver en helt anden form for dialog, og journalisterne kommer til at skulle spørge om alting. Det bliver ikke nogen god snak, og det, er jeg ikke sikker på, er i samfundets interesse, hvis vi for eksempel ikke kan efterlyse en bil, når det er vigtigt, og i særdeleshed når det gælder alvorlige forbrydelser, siger han.

Vagtchefen er tiltalt for at have videregivet fortrolige oplysninger, fordi han tilbage i december 2014 udtalte til pressen, at flugtkongen Brian Bo Larsen var blevet anholdt sammen med en prostitueret, som han havde taget stoffer sammen med. Det er Brian Bo Larsen, der har anmeldt vagtchefen for udtalelsen, som han mener indeholder fortrolige oplysninger.

Om det er tilfældet, tager Retten i Odense stilling til onsdag i næste uge, når der falder dom i sagen, som har stor bevågenhed hos både Fyns Politi og Rigsadvokaten i forhold til, hvor langt vagtchefer, anklagere og andre kan tillade sig at gå med udtalelser om aktuelle politisager.

Annonce

- Måske den første af sin slags

Hos Fyns Politiforening kan fællestillidsmand Steffen Daugaard ikke erindre, at der skulle have været en lignende sag mod en fynsk betjent tidligere.

- Jeg er lige ved at tro, at den er den første af sin slags, og derfor er den også så principiel. Hvis tingene skal fungere, skal en vagtchef kunne fortælle befolkningen, hvad der rører sig. Ellers kan vi ikke arbejde. Derfor håber jeg bestemt, at den dom bliver fornuftig, siger han.

Steffen Daugaard vil, hvis vagtchefen bliver dømt, forklare dommens præmisser for sine medlemmer, så de kan handle ud fra det. Men han lægger ikke skjul på, at han mener, vagtchefen bør frifindes.

- Jeg synes bestemt, det er ok, de ting vagtchefen har fortalt. Alternativet er, at vi må sige ingen kommentarer hver gang. Det er i almenvellets interesse, at presse, borgere og politi agerer sammen på en hensigtsmæssig måde, siger han.

Ledelsen i Fyns Politi har ikke ønsket at kommentere sagen.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce