Annonce
Indland

Politichef ønsker adgang til dine data fra nettet

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg på et pressemøde om flygtningesituationen i september.

Jens Henrik Højbjerg mener, at politiets muligheder for at efterforske digitalt "vakler", fordi politiet ikke har mulighed for at finde gemte data om danskernes færden på nettet.

Mens regeringen møder kritik for at ville tvinge it- og teleselskaber til at opbevare oplysninger om forbrugernes adfærd, kommer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg nu justitsminister Søren Pinds (V) forslag til undsætning.

Det skriver Berlingske.

Normalt blander rigspolitichefen sig ikke i kommende lovgivning, men i dette tilfælde gør han en undtagelse.

- Jeg tager ikke stilling til omkostninger eller andre spørgsmål, som jeg godt ved skal varetages politisk, siger han til Berlingske.

Rigspolitichefen ser ikke regeringens forslag om den såkaldte sessionslogning som overvågning.

I stedet sidestiller han sessionslogning med de muligheder, politiet allerede har i dag.

Her kan politiet med en dommerkendelse hente op til et år gamle teleoplysninger hos teleselskaberne.

- Jeg har ikke indtryk af, at folk undlader at bruge deres telefoner, fordi politiet har mulighed for at hente teleoplysninger, siger Jens Henrik Højbjerg til Berlingske.

Politiet efterlyser samme lagring af internetdata, som man allerede kender fra teledata. Her gemmes indholdet i dine sms'er og opkald ikke.

Til gengæld gemmes oplysningerne om, hvem der snakker sammen, hvor de er under opkaldet, og hvor lang tid opkaldet tager.

Rigspolitichefen mener, at det er helt afgørende for politiet, at det får mere vidtfavnende muligheder for at jagte kriminalitet på nettet.

- Jeg konstaterer bare, at kriminaliteten i stigende omfang er på vej væk fra det fysiske rum og ud på nettet. Politiet står altså med helt nye udfordringer, og i forhold til de kriminelles kommunikation på nettet vakler det under os, siger Jens Henrik Højbjerg.

Rigspolitichefen nævner onlinemisbrug af børn, hacking og terror som områder, hvor politiet langtfra er stærke nok uden sessionslogning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce