Annonce
Indland

Politiaktion: Psykisk syg mand havde skarpladte våben og ammunition

Manden erkendte i et grundlovsforhør ved Retten i Odense, at han havde våben og ammunition liggende i sit hjem. Arkivfoto: Michael Bager

En 34-årig mand tilstod at have våben og ammunition liggende. Han er nu varetægtsfængslet i surrogat på lukket psykiatrisk afdeling i Middelfart.

Det var et anonymt tip, som onsdag førte til, at Fyns Politi slog til med en aktion mod en privat beboelse i det nordøstlige Odense, hvor våben og ammunition lå frit fremme.

Det kom frem under et grundlovsforhør torsdag formiddag i Retten i Odense, hvor beboeren, en 34-årig mand, blev fremstillet for overtrædelse af våbenloven og for besiddelse af amfetamin.

Under politiaktionen på en adresse i nærheden af Odense-forstaden Vollsmose fandt betjentene tre funktionsdygtige våben. Et oversavet haglgevær, en salonriffel og en såkaldt shotgun - og dertil ammunition til alle tre våben.

Det var hverken gemt eller skjult på nogen måde, men lå frit fremme i den 34-årige mands hjem.

Han erkendte da også fuldstændigt, at våbnene var hans, ligesom han gjorde det i grundlovsforhøret. Faktisk virkede han nærmest lettet over det, fordi han nu kan få tiltrængt hjælp.

Han havde dog svært ved at forklare, hvorfor han var i besiddelse af skydevåbnene, for han er et helt igennem uskrevet blad i kriminalregistreret, ligesom han er ukendt af politiet og uden nogen forbindelse til bandemiljøer. Som anklageren sagde, er han en enspænder, som har holdt sig helt for sig selv.

Ifølge forklaringen havde manden købt det første våben gennem Gul & Gratis i en tro på, at der var tale om en attrap. Til hans store overraskelse viste det sig, at det var et skydeklart våben, da han modtog det.

Siden fulgte to efterfølgende våben, og ammunitionen havde han fået foræret, men uden at kunne erindre fra hvem.

Under grundlovsforhøret kom det frem, at manden har været psykisk syg siden teenagealderen, og han efterlyste også hjælp.

Den får han nu, for retsformanden besluttede at varetægtsfængsle manden for våbnene og ammunition i foreløbig fire uger i surrogat, dvs. på den lukkede psykiatriske afdeling i Middelfart.

Eftersom han så det som en lettelse og en mulighed for hjælp, protesterede hverken han eller hans forsvarer over fængslingen.

I første omgang skal manden gennemgå en mentalundersøgelse for at fastslå, hvilken psykisk tilstand han er i. Først senere kommer der et retsligt efterspil.

Lovgivningen for besiddelse af våben og ammunition er de seneste år markant skærpet, og der gives fængsel i mindst et år og opefter. For den 34-årige mands vedkommende kan det ifølge anklageren måske komme på tale med en behandlingsdom, men det er op til en dommer at afgøre, når sagen en dag kommer for retten.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce