Annonce
Middelfart

Politi søger cyklende møbeltyv

Arkivfoto: Michael Bager

Hos Fyns Politi er man ikke imponeret over den grad af planlægning, der tilsyneladende ligger bag et møbeltyveri fra et hus på Vestergade i Strib natten mellem lørdag og søndag.

- Det virker ikke voldsomt godt planlagt, siger vagchef Thomas Bentsen.

Han kan berette, at tyveriet fra huset tilsyneladende er sket ved, at en kælderdør er blevet sparket op i tidsrummet mellem klokken 00.50 og 01.30. Gerningsmanden har herefter forladt stedet med en svanestol.

Så langt er historien meget klassisk. Tyv bryder ind i hus og stjæler designmøbel. Det atypiske består i, at politiet senere på natten til søndag modtog en underretning om en mistænkelig adfærd observeret tæt ved den gamle Lillebæltsbro, hvor en person skulle være blevet set cykle rundt med et møbel læsset op på cyklen.

- Der kan meget vel være tale om samme person. Det er i hvert fald vores mistanke, lyder det fra Thomas Bentsen, der tilføjer, at politiet meget gerne hører fra eventuelle vidner på telefon 114.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce