Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politi og kommune kan ikke hjælpe: Skingert, oppusteligt fugleskræmsel ødelægger naboskab

Det oppustelige fulgeskræmsel rejser sig op til otte gange i timen og larmer med en skinger sirene i 30-60 sekunder ad gangen, så råger og måger bliver skræmt væk fra ensilage-depotet. Foto: Torsten Cilleborg
Ægtepar generes af støj fra fugleskræmsel. Hverken politiet eller kommunen kan skride ind, og ejeren af fulgeskræmslet vil ikke deltage i mæglingsmøde. Han afviser påstand om chikane, men siger, at han vil flytte fugleskræmslet i løbet af et par uger
Annonce

Aastrup:  En oppustelig fugleskræmsel, der udsender en lyd, som minder og sirenen fra en politibil, har ødelagt den sidste rest af tåleligt naboskab mellem Finn Henriksen, Østergyden 9 ved Aastup, og ejeren af naboejendommen,  Østergyden 11, Henrik Lauritsen.

- Sirenen går i gang, når fugleskræmslet pustes op - op til otte gange i timen. Det varer fra et halvt til et helt minut ad gangen. Den skingre lyd går lige i ørerne på os. Det er så slemt, at min kone har valgt at flytte til en anden adresse, fordi hun ikke kan holde larmen ud. Jeg kan ikke se anden grund til, at det skal larme sådan, end at det for for at chikanere os,  siger Finn Henriksen.


Fuglenes angreb på ensilagen risikerer at ødelægge foderet. Fugleskræmslet er meget effektivt. Der er derfor jeg bruger det.

Henrik Lauritsen, indehaver af ejendommen Østergyden 11, Aastrup


Det oppustelige og støjende fulgeskræmsel blev sat op for nogle uger siden - for at holde måger og råger fra et depot af majsensilage, som Henrik Lauritsen bruger til dyrefoder.

- Fuglenes angreb på ensilagen risikerer at ødelægge foderet. Fugleskræmslet er meget effektivt. Der er derfor jeg bruger det, forklarer Henrik Lauritsen.

Annonce

Naboer er ikke på talefod

Den præmis er Finn Henriksen med på, men han og især hans kone kan ikke holde larmen ud, og derfor har han forsøgt at få  Henrik Lauritsen til at tage lyden af fugleskræmslet.


Der er smidt kanonslag og flasker ind i vores have, et kanonslag har ødelagt vores postkasse, og senest har det larmende fugleskræmsel gjort det nærmest umuligt for os at opholde os i vores eget hus. Jeg opfatter det som konfliktoptraktning og chikane.

Finn Henriksen, Østergyden 9.


Men parterne er ikke på talefod, efter naboskabet gradvist er blevet dårligere, siden Henrik Lauritsen købte ejendommen for syv år siden.

Finn Henriksen og hans kone Gitte har boet på Østergyden 9 i 30 år. Hustruen er så belastet af støjen, at hun nu er flyttet. Finn Henriksen arbejder i København og er mest hjemme i weekends. Foto: Torsten Cilleborg

Lauritsen bor selv på en gård længere nede mod Nakkebølle Sanatorium,  Østergyden 33. Og han er stort set lige så træt af situationen, som Finn Henriksen er:

- Finn Henriksen har selv optrappet konflikten. Forrige torsdag meldte han mig til politiet, der ikke ville gøre noget ud af sagen, fordi jeg ikke havde foretaget mig noget ulovligt. Naboer skal da ikke melde hinanden til politiet, sådan skal naboer ikke opføre sig overfor hinanden. Derfor har jeg ikke noget at tale med Finn Henriksen om, lyder det fra Henrik Lauridsen.

Annonce

Det startede ellers godt

Finn og hans hustru Gitte Henriksen har boet på Østergyden 9 i 30 år, og ifølge Finn Henriksen havde de et godt forhold til den tidligere ejer af Østergyden 11, der for syv år siden solgte sit landbrug til Henrik Lauridsen, men stadig bor på ejendommen.

Finn Henriksen og René Jørgensen besigtiger det gennembrudte stendige, som måske var det, der lagde kimen til et stadig mere belastet naboskab. Foto: Torsten Cilleborg

Finn Henriksen, der til daglig kører gravemaskine ved letbanebyggeriet i København og for tiden næsten kun er hjemme i weekenden, fortæller, at han var på god talefod med Henrik Lauritsen, da denne købte ejendommen:

- Vi kunne mødes og drikke en kop kaffe sammen. Det begyndte at gå skævt for fem år siden, da Henrik Lauritsen gennembrød en stensætning, for at få lettere adgang til sin mark på den anden siden af Østergyden, lige over for vores hus. Marken skråner, og når der regner kraftigt, løber vandet gennem bruddet i stendiget og lige ned i vores have. Det påtalte jeg overfor Henrik Lauritsen, og siden er det gået skævt.  Der er smidt kanonslag og flasker ind i vores have, et kanonslag har ødelagt vores postkasse, og senest har det larmende fugleskræmsel gjort det nærmest umuligt for os at opholde os i vores eget hus. Jeg opfatter det som konfliktoptraktning og chikane, siger Finn Henriksen.

Annonce

Gal over politianmeldelse

På sin side medgiver Henrik Lauritsen gerne, at naboskabet er blevet dårligere, og at konflikten er trappet op, men han mener, at optrapningen ligger hos Henriksens:

- Selvfølgelig har jeg ikke sprængt deres postkasse eller smidt med kanonslag. Jeg er for gammel til sådan noget pjat. Men jeg er træt at, at de melder mig til kommunen i tide og utide og kommer med grundløse beskyldninger, og at konen står og filmer mine landbrugsmedhjælpere, når de kører på markerne, som om de foretager sig noget ulovligt,  selv om de bare passer deres arbejde. Senest har de så har meldt mig til politiet. Det gør mig gal, siger landmanden.


Jeg kan sandelig godt forstå, at beboerne bliver generet af den gennemtrængende lyd. Det ville jeg også blive, hvis det var mig, der boede her.

René Jørgensen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti


Finn Henriksen har forsøgt at involvere kommunen, men kommunens miljøafdeling vurderer ikke, at den skingre sirene overskrider støjgrænserne, selv om miljøchef Olav Bojesen gerne medgiver, at den kan være generende.

Annonce

Politiker går ind i sagen

Også politikeren René Jørgensen (DF) er gået ind i sagen, og ligesom Bojesen var han på besigtigelse på hos Finn Henriksen torsdag eftermiddag.

René Jørgensen, byrådsmeldem for DF, kan godt forstå, at ægteparret Finn og Gitte Henriksen er generet af støjen fra fugleskræmslets sirene og opfordrer parterne til at mødes. Foto: Torsten Cilleborg

René Jørgensen så flere gange fugleskræmslet blive pustet op - og han hørte den skingre sirene:

- Jo, jeg kan sandelig godt forstå, at beboerne bliver generet af den gennemtrængende lyd. Det ville jeg også blive, hvis det var mig, der boede her. Det er ærgerligt, hvis vi som kommune ikke har mulighed for at skride ind overfor den form for støj, men det har vi tilsyneladende ikke lovhjemmel til.

https://youtu.be/5f_m9J3qoKg

- Derimod har vi så forsøgt at få et mæglingsmøde sat i stand mellem parterne, men det har Henrik Lauritsen ikke ønsket at medvirke til. Det er lidt trist, for det bedste ville jo være, hvis parterne kunne mødes og finde en løsning. Jeg kan kun opfordre til, at Henrik Lauritsen overvejer situationen én gang til og prøver at medvirke til en løsning, lyder det fra DF'eren.

Finn Henriksen siger, at han har forståelse for, at Henrik Lauritsen skal bruge det oppustelige fugleskræmsel til at holde store flokke af råger og måger fra at hakke i den majensilage, han har liggende og skal bruge til dyrefoder.

Annonce

Vil være med til at betale for løsning

- Men der må være andre måder at skræmme fuglene væk på, f. eks. ved at sætte kunstige rovfugle op, og er det spørgsmål om økonomi, vil jeg gerne være med til at finansiere en anden løsning, hvis bare vi kan slippe for den larm, siger han.

Ifølge Henrik Lauritsen vil problemet løse sig selv i løbet af et par uger:

- Så har jeg brugt ensilagen, der ligger på stedet, og så har jeg ikke længere brug for fugleskræmsel. Det bliver flyttet til et andet sted, hvor jeg ikke tror, lyden kan genere.

Det to ejendomme ligger på Østergyden syd for Aastrup. Foto: Google maps.

Noget godt naboskab tvivler han på, at han nogensinde kan få til Finn Henriksen:

- Den sag er gået i hårdknude, siger han.

- Er der noget, Finn Henriksen kan gøre for at bløde den knude op?

- Det er han jo ikke indstillet på. Hvis han var det, havde han jo ikke meldt mig til kommunen og politiet, siger Henrik Lauritsen.

Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce