Annonce
Kerteminde

Politi og borgmestre enige på Folkemøde: - Vi skal kunne se politiet

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (til højre), politidirektør Arne Gram og borgmester Søren Steen Andersen (V) diskuterede tryghed og den fynske politidækning på lørdagens folkemøde i Odense. Foto: Birgitte Carol Heiberg
- Den faktuelle tryghed har aldrig været bedre. Det er den oplevede tryghed, vi skal arbejde med, og det kræver større synlighed, sagde Politidirektør Arne Gram, da han sammen med to borgmestre skulle debattere, hvordan man skaber større tryghed for borgerne.

Fynske betjente er verdens bedste. De kan bruges alle vegne fra Padborg over København til Bornholm, og det har trukket hårdt på Fyn, fastslog borgmester i Assens Søren Steen Sørensen (V), da han på Det Fynske Folkemøde sammen med Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og politidirektør Arne Gram skulle debattere tryghed blandt borgerne.

Peter Rahbæk Juel var helt enig: - Vi skal passe på de fynske betjente i stedet for at sende dem rundt i hele landet.

Og netop det, at de fynske betjente bliver brugt alle mulige andre steder end på Fyn står i vejen for, at politi og kommuner i fællesskab kan øge trygheden blandt borgerne på Fyn. For tryghed kræver, at man kan se politiet.

- Vi taler om den faktuelle tryghed, og den har aldrig været bedre. Vi taler også om den oplevede tryghed, og den kræver, at vi er synlige og til stede, sagde politidirektør Arne Gram.

- Vores kerneopgave er at skabe tryghed, sikkerhed, fred og orden. - Men siden 2015 har der været en løbende prioritering af opgaverne. Ting som grænsekontrol, terrortrusler, folketingsvalg med en kandidat som Paludan har trukket kraftigt på ressourcerne.

Annonce

Styrkelse af det lokale

Borgmestre og politidirektør var enige om, at samarbejdet mellem dem er helt i top.

- Det har vi blandt andet glæde af i kampen mod rockerbanderne. For nok er de i Odense, men narkomarkedet er jo over hele Fyn, bemærkede Peter Rahbæk.

En læser fra ville gerne vide, om det var rigtigt, som han havde læst i Fyens Stiftstidende, at Munkebo var på vej til at blive det nye Vollsmose.

- Ja der går jo aldrig røg af en brand, uden at der har været ild i den. Vi holder opmærksomt øje med, hvad der sker, blandt andet i samarbejde med Kerteminde Kommune. Men det kan da godt være, at den fik lige lidt ekstra i den artikel, fastslog Arne Gram.

På ordstyrer Bjarke Vestesens spørgsmål om, hvad ønsket for fremtiden er lød det prompte svar fra Arne Gram: Styrkelse af det lokale politiarbejde og øget tilstedeværelse.

- Vi skal overveje om den meget begrænsede åbningstid i politibutikkerne skal øges, og vi skal have større fokus på responstiden, og vi skal have bedre service på 112 og 114.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce